Annonce
Indre By

Huset fejrer 50 år – tillykke med fødselsdagen

Huset fylder 50 år med stor fejring. Her ses daglig leder Alexander Nitze og projekter for fødselsdagsfejringen Julie Rylander-Hansen i Bastard Café i stueetagen. Foto: Christian M. Olsen
- Huset en indgroet del af Indre Bys kultur, og et sted, hvor nytilflyttere kan finde et miljø, de kan identificere sig med, lyder skudsmålet om Huset i Magstræde, der fejrer 50 års fødselsdag.
Annonce

I år er det 50 år siden, at det navnkundige Huset i Magstræde blev en markant plet på det kulturelle københavnerkort. Den runde dag skulle være fejret i foråret, men det satte coronaen en stopper for.

I stedet er der nu lagt op til festivitas i de første fem septemberdage, hvor blandt andet nogle af de personligheder, som har sat deres præg på huset, dukker op.

Det var drømmen om et kunstnerisk fristed, der tilbage i slutningen af 1960’erne fik en gruppe aktivister, kunstnere og hippier til at flytte ind i et forladt pakhus i Magstræde. I 1970 fik de nøglerne til huset, der skulle vise sig at gå hen og blive en af byens vigtigste kulturelle smeltedigler

- Det er en sagnomspunden historie, og der er ikke nødvendigvis fuldstændig enighed om, hvordan det skete. Der er forskellige udlægninger, alt efter hvem man spørger, fortæller Alexander Nitze. Han er daglig leder i Huset på andet år.

Vi har sat ham og projektleder for fødselsdagsfejringen Julie Rylander-Hansen stævne i den hyggelige gård i Rådhusstræde for at høre mere om fødselaren. Hvordan har det første halve århundrede været? Hvordan er dagsformen? Og hvad betyder Huset egentlig i det københavnske kulturliv i dag?

Annonce

Mange aftryk

- Det er en fødselar med et langt liv, som har sat mange aftryk – ikke bare i København, men i hele det danske kulturlandskab, siger Alexander Nitze.

Huset har en lang historisk tradition for foreningsliv og græsrodsaktivisme, og på scenerne har adskillige senere lysende stjerne taget deres første kunstneriske skridt.

Helt oppe øverst i Huset kan man gå på opdagelse i 50 års historie. Foto: Christian M. Olsen

- Historisk set har Huset været en platform for vækstlag og optrædende talenter, siger Julie Rylander-Hansen.

Fejringen af kulturhuset byder på møder med kulturpersonligheder og kunstnere med en særlig tilknytning til Husets første halve århundrede. Som noget særligt opstår Husets Bogcafé for en enkelt aften.

Annonce

Ånden lever

Gennem tiden er forskellige scener åbnet og lukket, og foreninger og samlingssteder er flyttet rundt mellem etagerne. Men ånden lever stadig i Huset.

- Det er et hus, der er skabt nedefra og op. Man kan mærke, at der er en ånd og et fællesskab. Det synes jeg, er kendetegnende for de aktiviteter, der er på matriklerne i dag, siger Alexander Nitze.

Sådan bliver man budt velkommen i Husets biograf. Foto: Christian M. Olsen

- Huset sætter rammerne for, at noget kan opstå. Vi serverer ikke bare en kage. Brugerne er nødt til at have noget med, siger han.

- Samtidig er Huset en indgroet del af Indre Bys kultur, og et sted, hvor nytilflyttere kan finde et miljø, de kan identificere sig med og nye relationer, siger Julie Rylander-Hansen, der selv i en årrække har været bruger af huset.


Det er et hus, der er skabt nedefra og op. Man kan mærke, at der er en ånd og et fællesskab. Det synes jeg, er kendetegnende for de aktiviteter, der er på matriklerne i dag

Alexander Nitze


- Netop det, at man kan finde så mange forskellige genrer herinde, gør Huset til noget særligt. Det er ikke bare et spillested eller en café, hvor man kan drikke sin latte. Det er drevet af lidenskab, og man kan nærmest leve hele sit liv herinde, siger Julie Rylander-Hansen.

Som en anden 50-årig har Huset været gennem gode perioder og livskriser. Men lige hun er kulturhuset i topform, vurderer Alexander Nitze.

Huset har scener på mange i flere etager. Arkivfoto: Rikke Milling

- 50-årskrisen er aflyst, og nu glæder vi os holde en fest med de begrænsninger, coronaen nu engang medfører. Huset er i god form, men vi skal hele tiden sørge for at udvikle Huset og samtidig være tro mod vores værdier, siger den daglige leder.

Huset i Magstræde

Huset rummer bl.a. historierne om Det Ny Samfund, Projekt Hus, Rødstrømpebevægelsen, Husets Teater og Teater Plan B, Generationsmanifestationen Nå!!80, Rock mod Racisme, Spisehuset 14, Husets Bogcafé, Rub & Stub, brætspilscaféen Bastard Café og spillestederne Barbue, Tatuba og Musikcaféen.

Markante personligheder har haft deres gang i Huset mange etager, såsom Peter Duelund, Per Kofod, Simon Boberg, Mik Schack, Peter Ingemann, Niels Skousen, Mads Wille, Tove Enevoldsen, Linda Wendel, Michael Strunge for at nævne nogle få.

I løbet af 1968 flyttede en gruppe aktivister og kunstnere ind i et forladt pakhus i Magstræde, som tidligere var ejet af firmaet Styr og Kjær. I 1970 besluttede Københavns Kommune at overdrage Huset til aktivisterne, og huset har siden været et aktivt kulturhus.

I dag er Huset en del af kulturhusenheden DIT:KBH, som arbejder for frivillighed, samskabelse og kreativ vækst i Københavns Kommune. Det er huse, som aktivt inviterer københavnerne indenfor til at skabe og præge deres egen by, og hvorfra nye kulturelle strømninger finder rodfæste og får lov til at udfolde sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce