Annonce
MAD & DRIKKE

Jule- og nytårsopskrifter: Anden, torsken og 'nytårsbomben'

Slagter Lunds juleand med sovs. Foto: Slagter Lund
Annonce

Et helt usædvanligt år går på hæld, og er man så heldig at kunne fejre en covid-fri jul og et covid-frit nytår i familie og venners lag, så er der god inspiration at hente her til jule- og nytårsmiddagen. Opskrifterne bliver bragt i samarbejde med stadeholdere fra Torvehallerne.

Slagter Lund-familien, som sælger hundredvis af ænder ved juletid, er vel på det nærmeste Danmarksmestre i disciplinen and og sovs. Folkene i HAV er eksperter i torskens anvendelsesmuligheder til nytår og hvordan man iklæder den passende tilbehør. Faiza Bajalan fra MOSH by Faiza, laver dag ud og dag ind opskrifter, der passer til både det salte og det søde køkken og byder her ind med sit søde 'brag' af et alternativ til den traditionelle kransekage.

Rigtig god jul, godt nytår – og god fornøjelse i køkkenet!

Annonce

Slagter Lunds juleaftens-and og sovs

Kontrollér at der ikke er rester af lunger indvendigt i anden: Læg anden på spækbrættet med brystet opad. Evt. rester af lunger sidder på ribbenene ned mod spækbrættet. Skær desuden lidt af halsskindet og to led af vingerne.

Skræl æbler, fjern kernehuset og skær æblerne i mindre både. De bedste æbler er Belle de Boskoop eller Cox Orange. Gnid anden indvendigt med salt og peber og fyld den med æbler og stenfri svesker. Luk hullet efter fyldningen med en kødnål.

Læg anden på en rist med brystet nedad oven på en bradepande med lidt vand og stil den ind i en 200° varm ovn. Vend anden efter 1½ time og steg den færdig med brystet opad, ca. 1 time.

Opskrift på sovs til anden:

Andestegssovsen er en af de mest traditionsrige hos Slagter Lund. Fonden til den sovs, de sælger, er kogt på de hundredvis af ænder, der steges i butikken i november og december. Sovsen er et sikkert hit juleaften og vækker minder fra mormors gryder.

Hæld al væske fra bradepanden op i en skål, når din steg er færdigstegt, og fedtet skilles fra stegeskyen. Det er vigtigt, at der under stegningen er vand nok i bradepanden, så fedtet ikke brænder på!

Man har aldrig nok stegesky til sovsen, og så må man supplere:

Til ande-/gåsefond brunes vinger, hals og indmad (undtaget lever) og evt. lidt flæskeben, hvis der stadig ikke er nok. Tilsæt vand, salt og en god håndfuld svesker.

Til flæskestegsskyen brunes flæskeben (nøgleben, halsben eller ribben). Tilsæt vand, salt og svesker.

Lad fonderne småsimre i ca. 2 timer.

Den dejlige smag af and/gås eller flæskesteg kommer fra fedtet, så det skal bruges til opbagningen: Kom fedtet i gryden, tilsæt hvedemel (lige dele fedt og mel) og bag op med den dejlige, siede sky/fond. Tilsæt lidt kulør og smag til med salt.

Annonce

Skindstegt torskeryg med pommes mousseline og sauce beurre blanc

Skindstegt torskeryg med pommes mousseline og sauce beurre blanc: Foto: Søren Gammelmark/HAV Torvehallerne

Til 2 personer

Ingredienser:

 • 400 g torskeloin med skind
 • 1 stor bagekartoffel (4-500 g)
 • 150-200 g smør (smeltes)
 • 250 g koldt smør (til tern)
 • 1 dl sødmælk
 • 1 dl hvidvin
 • 1 dl hvidvinseddike
 • 1/2 skalotteløg
 • 2 løg
 • 1 spsk akacie- eller blomsterhonning
 • 2 fed hvidløg
 • 1 stor kvist rosmarin
 • Kørvel

Fremgangsmåde:

Torsken saltes let – ca. 30 minutter før tilberedning. Lægges på en tallerken, dækkes af film og stilles på køkkenbordet. Sørg for at få din fiskehandler til at fjerne skællene fra fisken.

Bagekartoflen skrælles, skæres i mindre stykker og koges i let saltet vand, mens smørret smeltes i mælken over svag varme.

Når kartoflen er mør, skal den moses, røres sammen med det smeltede smør og mælken, hvorefter den presses igennem en sigte. Den skal smages til med salt, så den smager som salte chips. Løgene pilles, top og bund skæres af, og de deles på midten.

Halvdelene lægges på en varm pande med skærefladen nedad og brunes godt af. Så skal de dækkes ca. en tredjedel med vand, og når løgene er blevet bløde på skæresiden, vendes de og panden koges næsten tør, så man kan glasere løgene med honningen.

Hvidvin, hvidvinseddike og det halve, finthakkede skalotteløg reduceres til halv mængde.

Løg sigtes fra, og det kolde smør, skåret i tern, kommes gradvist i gryden, mens der blendes med en stavblender. Smag til med salt og peber.

Fisken lægges på en varm pande på skindsiden med hvidløg, rosmarin og olie. Fisken skal holdes nede de første 10-15 sekunder for at få sprødt skind over det hele. Den skal have ca. 4 minutter på skindsiden, og så slukkes panden, fisken vendes, og en klat smør smides på panden.

Smørret hældes over fisken i ca. 30 sekunder.

Afslutningsvist pyntes fisken med kørvel på tallerkenen.

Annonce

Faizas nytårsbomber med dadler, bær, marcipan og nougat

Nytårsbomber med dadler, bær, marcipan og nougat: Foto: MOSH by Faiza

Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 300 g iranske dadler
 • 1 tsk. smagsneutral olie
 • 80 g frysetørrede jordbær eller hindbær
 • 60 g nougat
 • 200 g marcipan
 • 150 g jordbærchokolade eller anden chokolade
 • Lidt guldstøv til pynt
 • Vi har brugt olie, men du kan bruge 2 spsk. portvin eller champagne i stedet for!

Fremgangsmåde

Udsten dadlerne og kom dem i en skål, der tåler at komme i mikrobølgeovn. Hæld olien over dadlerne og sæt skålen i mikrobølgeovnen i 30 sekunder ad gangen, indtil dadlerne er varme nok til at blive moset helt ud, så de former en dej.

Tilsæt de frysetørrede bær og bland det hele rigtig godt sammen. Lad herefter dejen stå for at køle af.

Afvej 10 g nougat pr. bombe, tril til kugler og sæt herefter på køl.

Når dadeldejen er afkølet, afvejes 50 g dej pr. bombe. Læg en nougatkugle i midten af hver portion dadeldej og rul til smukke, runde dadelkugler. Sæt på en tallerken og tilbage på køl.

Rul marcipanen ud på et bord med lidt olie eller flormelis, så den ikke sætter sig fast. Marcipanen skal rulles ud både tyndt og langt, og herefter skal hver dadelkugle svøbes i et lag marcipan. Når alle 6 dadelkugler er svøbt i marcipan til lækre nytårsbomber, skal de dækkes over med husholdningsfilm, så de ikke tørrer ud.

Smelt chokoladen og placér de 6 nytårsbomber på en rist med noget bagepapir under risten. Hæld den smeltede chokolade over nytårsbomberne og bank forsigtigt risten ned mod bordet, så chokoladen kommer hele vejen rundt, og luftbobler slås ud. Kom lidt frysetørrede bær på toppen og sæt herefter nytårsbomberne på køl for at sætte sig.

Tag dem ud af køleskabet 5-10 min. før servering og drys med lidt guldstøv.

Velbekomme og godt nytår!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce