Annonce
Indre By

Mindre støjende og mere klimavenlig: Københavns nye fejemaskine kører på el

Den nye elfejemaskine er allerede kommet på gaden. Foto: Københavns Kommune

Er du også blevet vækket af en støjende fejemaskine i de tidlige morgentimer eller cyklet bag en hostende diesel-fejemaskine? Så er der godt nyt.

For i Københavns Kommunes arbejde med at omstille maskinparken fra forurenende diesel til mere klimavenlig el har man nu investeret i en elfejemaskine, der både forurener og støjer mindre.

Den nye elfejemaskine vil, ifølge producenten, spare den københavnske luft for 355,6 ton CO2 over en otteårig periode sammenlignet med en tilsvarende Euro VI dieselfejemaskine. Hvis elfejemaskinen opfylder behovene, er det oplagt at se på, om de ca. 35 dieselfejemaskiner i kommunen skal udskiftes, mener teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

- Vi har en stor maskinpark, som fylder noget i CO2-regnskabet. Hvis vi skal indfri vores ambitiøse plan om, at København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad, og vi samtidig skal sikre renere luft og mindre støj, så er vi nødt til løbende at optimere vores maskinpark. Derfor skal vi finde ud af, om det kan lade sig gøre at udføre renholdelsesopgaverne med fejemaskiner på el uden at gå på kompromis med kvaliteten, siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse..

Elfejemaskinen, som er en af de første af sin slags i Danmark, har allerede kørt i de københavnske gader. Den foreløbig vurdering er, at elfejemaskinen klarer opgaverne mindst lige så godt som de dieseldrevne køretøjer. Og så er den støjsvag.

- Støj skaber irritation men kan også føre til stress og hjertekarsygdomme. En støjsvag fejemaskine vil både gøre en positiv forskel for chaufførerne, der bruger mange timer bag rattet, og for de københavnere, der henvender sig til os og fortæller, at deres nattesøvn bliver forstyrret af fejemaskinerne. Vi kan naturligvis ikke fjerne støjen helt, for det vil betyde, at gaderne ikke bliver gjort rene, men jeg er sikker på, at færre københavnere vil føle sig generet af en fejemaskine på el, siger Ninna Hedeager Olsen.

I løbet af 2021 vil Teknik- og Miljøforvaltningen samle erfaringer med elfejemaskinen til bunke. Hvis forvaltningen anbefaler en elektrisk omstilling, er det op til politikerne at finde pengene til udskiftningen.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
BYLIV

Nu er kendt værtshus sat til salg i Nyhavn

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Endelig! Nu åbner Botanisk Have igen

Annonce