Annonce
KULTUR

Mormor på mandejagt: Jeg tror stadig på kærligheden

Skuespiller Judith Rothenborg er hovedperson i bogen 'Lykken venter lige om hjørnet'. Foto: Christian M. Olsen
Judith Rothenborg kom ind i danskernes stuer sidste år i DR-serien 'Mormor på mandejagt'. Nu er hun hovedperson i en bog om hendes liv med svigt, overgreb, herrebekendtskaber og ikke mindst jagten på kærligheden.
Annonce

Du kender hende sikkert fra bybilledet, hvor hun suser rundt i farvestrålende gevandter på sin blomsterpyntede cykel – hvis den altså ikke lige er blevet stjålet. Eller fra tv, hvor hun sidste år tonede frem som en af hovedpersonerne i DR-serien ’Mormor på mandejagt’.

Hvis ikke, kan du komme helt ind under huden på skuespilleren Judith Rothenborgs liv i den nye bog ’Lykken venter lige om hjørnet’, hvor hun i samtaler med journalisten Pernille Marott åbenhjertigt fortæller om svigt og overgreb, om skiftende mandebekendtskaber og jagten på at blive elsket. Men også en fortælling om mod, livskraft og tro på, at alting nok skal gå.

Vi møder Judith Rothenborg i hendes City-lejlighed med udsigt til søerne. Hun er i yndlingsfarven turkis med matchende hårpynt og øjenskygge, og fra ørerne hænger finurlige terning-øreringe, som det kræver sin kvinde at bære.

Hun serverer kaffe i krus, som man selv får lov at vælge i køkkenskabet, og postevand fra køl i en knaldgrøn glaskaraffel. På bordet foran falder lyset ind på den nye bog, som snart vil blotte Judiths liv i mere end syv årtier for offentligheden.

Annonce

Ikke meget at skjule

- Jeg kommer tit til at gøre nogle ting, som jeg først oplever konsekvenserne af bagefter, smiler Judith Rothenborg, der gavmildt og ærligt deler ud af sine op- og nedture i bogen.

- Der er visse tanker, jeg ikke vil dele med andre. Men ellers har jeg det sådan, at jeg ikke har meget at skjule. Og jeg vil gerne opmuntre både mig selv og andre til at få så meget ud af livet som muligt, siger Judith Rothenborg.

Hun blev for alvor kendt i den brede offentlighed sidste år, hvor hun åbent fortalte om Tinder-dates, mandebekendtskaber og jagten på kærligheden i tv-serien ’Mormor på mandejagt’, der sendte hende på den røde løber til Zulu Awards og fik hendes facebook-profil til at svømme over af positive tilkendegivelser.

- Jeg har sjældent oplevet så meget positiv feedback fra andre mennesker. Jeg kaldte det en lovestorm – ikke en shitstorm. Lige meget hvor jeg gik og stod, standsede folk op og sagde noget positivt. Teenagere greb fat i mig og sagde, at ’vi vil være som dig, når vi bliver gamle’.

Men livet har ikke været lutter lykke for den nu 71-årige skuespiller, der både i barndommen, i sit professionelle virke og ikke mindst i kærlighedslivet har fået masser af slag i hovedet, som hun udtrykker det.

- Jeg har været i mange forhold, også længerevarende, som er stoppet af den ene eller anden årsag og som har slået mig ud. Og så er jeg i en branche, der er afvisningernes holdeplads. Jeg har følt mig forbigået mange gange, understreger Judith Rothenborg.

Annonce

En overlevelsesperson

Men hun har altid haft evnen til at rejse sig og komme videre.

- Jeg kalder mig selv en overlevelsesperson med livsglæden i behold, siger hun.

Ikke mindst da hun for 25 år siden bekendte sig til buddhismen ’fordi den har en filosofisk tilgang til det at være menneske’, som Judith Rothenborg forklarer.

- Så når krisen kradser … anditdoes, betoner hun, er buddhismen et redskab til at få transformeret de hårde oplevelser.


Jeg har været i mange forhold, også længerevarende, som er stoppet af den ene eller anden årsag og som har slået mig ud.

Judith Rothenborg


- Jeg bruger ofte udtrykket at ændre gift til medicin. Det er at ændre en hadefuld tanke over for nogen, der er nogen røvhuller, til noget positivt, siger hun.

- For tyve år siden kunne jeg bruge fjorten dage på at være dybt ulykkelig over et eller andet. Nu bruger jeg måske fjorten timer – overdrivelse fremmer forståelsen. Men jeg bruger ikke så lang tid på at være ulykkelig, som jeg gjorde før. Det betyder, at jeg har mere tid til at være glad. Det er sund fornuft, synes jeg, siger Judith Rothenborg.

Annonce

Det skal lykkes

Livet har budt Judith Rothenborg på mange herrebekendtskaber af kortere eller længere varighed.

- Jeg har haft rigtig mange mænd i mit liv. Mange, mange. I bakspejlet ser jeg, at jeg som ung skulle have opmærksomhed, fordi jeg havde det så svært i min barndom. Jeg har sikkert misforstået, at kærlighed fik man ved sex. Det gør man jo ikke nødvendigvis, siger hun.

Med tiden tænker hun mere og mere over, hvordan et forhold til en mand skal være.

- Tidligere ville jeg gerne bo sammen med nogen. Det er jeg slet ikke sikker på, at man skal i vore dage. Der er mange måder at være sammen på, siger hun.

Jagten på kærligheden fortsætter for Judith Rothenborg:

- Jeg leder efter et gavmildt menneske. Nu har jeg været på alle mulige dates hist og her, og jeg har også søgt kærligheden via nettet on and off i otte år og også fundet nogen at være sammen med. Men jeg har også mødt nogen, som jeg måtte give videre til nogen veninder, griner Judith.

Hun har skruet ned for Tinder-aktiviteten, men jagten på kærligheden og lykken er ikke indstillet.

- Jeg tror bandsat på, at det nok skal lykkes. Jeg ved ikke hvordan, hvor og hvornår, men det skal lykkes, for jeg bilder mig ind, at den cyklus, mit liv har været, skal sluttes, og det kærlighedstab jeg har haft som barn, bliver forløst i alderdommen. Det er så dejligt at have en kæreste, som man kan dele stort og småt med, siger Judith Rothenborg.

Lykken venter lige om hjørnet: Fortalt til Pernille Marott. Udkom 24. september på Peoples Press.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Politik

Frank Jensen trækker sig som overborgmester og næstformand efter anklager om krænkelser

Mode

Ny pop up-butik med fokus på upcycling

Annonce