Annonce
Indre By

Nordatlantens Brygge fejrer islandske Vigdís Finnbogadóttir

Nordatlantens Brygge hylder Islands tidligere præsident Vigdís Finnbogadóttir med en særudstilling. Det sker i anledning af hendes runde fødselsdag men også for at takke hende for den indsats hun har ydet for Nordatlantens Brygge, som hun er en af hovedkræfterne bag. Foto: Karen Vistesen
For nylig fyldte Islands tidligere præsident Vigdís Finnbogadóttir 90 år, og i år er det desuden 40 år siden at hun blev verdens første folkevalgte kvindelige præsident. Det fejres med en særudstilling, som du i disse dage kan se på Nordatlantens Brygge på Christianshavn.
Annonce

Vigdís Finnbogadóttir har igennem årene været en af Islands mest markante stemmer og en rollemodel for mange kvinder af sin generation. Hun var den første enlige kvinde på Island, som adopterede et barn. Historien om hende er spændende, og det er også en historie om en meget populær og respekteret præsident.


Hun var den første enlige kvinde på Island, der adopterede et barn


Vigdís Finnbogadóttir vandt første gang det islandske præsidentvalg den 29. juni 1980. Dermed blev hun for 40 år siden verdens første folkevalgte præsident. Hun blev genvalgt uden modkandidater i 1984 og 1992 og fik over 90 pct. af de afgivne stemmer ved valget i 1988.

I 1996 trak hun sig tilbage fra præsidentembedet og kastede sig i stedet over en lang række af de temaer, der også optager hende; ligestilling, kultur, historie, miljø og samarbejde på tværs af grænser og folkeslag

Vigdís Finnbogadóttir var en af hovedkræfterne bag åbningen af Nordatlantens Brygge. Hun var desuden formand for Nordatlantens Brygges bestyrelse 2000-2004 og repræsentantskab 2004-2011. Hun blev derefter og er fortsat protektor for kulturhuset.

Annonce

Udstillingen

Gennem plancher, fotografier og filmklip sætter udstillingen fokus på Vigdís Finnbogadóttirs alsidige arbejde som præsident og hendes fortsatte indsats for øget dialog og samarbejde på tværs af grænser og folkeslag.

Kulturhus Nordatlantens stueetage er den smukke ramme for udstillingen om islandske Vigdís Finnbogadóttir. Foto: Karen Vistesen

Udstillingen er kurateret af Pórunn S. Porgrímsdóttir og Ingibjörg Jara Siguöardóttir og den præsenteres i samarbejde med Vigdís Finnbogadóttir Instituttet for Fremmedsprog, Islands Universitet, med støtte fra Islands Ambassade i København og Islands Alting.

Der er gratis adgang til udstillingen, der kan ses frem til 18. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Løftet pegefinger

Københavns Politi inden udsigt til hedebølge: Vi er nødt til at stramme skruen

Annonce