Annonce
BYLIV

Se de historiske billeder: Pølsevognen fylder 100 år

Pølsevogn på Kongens Nytorv i 1977. Foto: Mini Wolf/Ritzau Scanpix
Mandag er det 100 år siden, at den første pølsevogn trillede ud i de københavnske gader. Vi har været en tur i arkivet for at finde fine billeder af 'Café Fodkold' gennem tiden.
Annonce

For 100 år siden - 18. januar 1921 - rullede de første pølsevogne ud i Københavns gader. Dengang var pølsevognen en trækvogn med en opvarmet gryde, hvor pølserne lå i.

Meget har ændret sig siden da. Nu har pølsevognen en motor og et menukort med en lang række alternativer til den klassiske røde pølse.

Du kan se billeder af pølsevognen gennem tiden ved at klikke på billedet i toppen.

- Pølsevognen har gennemgået en markant forandring gennem årene og har opnået en særlig status som et stykke kulturhistorie. Den har været en fast del af gadebilledet i nu 100 år og er blevet symbolet på en madkultur, som kan rumme alle folkelag. De fleste danskere har et minde ved en pølsevogn. Om det er kolde vinterdage som barn med en kakaomælk og en ristet pølse, eller om det er forretningsmanden på farten – alle har vi et minde knyttet til den skønne duft og lille vogn, forklarer Bettina Buhl, der er madhistoriker og museumsinspektør på Det Grønne Museum i Auning i en pressemeddelelse.


Pølsevognen har gennemgået en markant forandring gennem årene og har opnået en særlig status som et stykke kulturhistorie.

Bettina Buhl


I pølsevognenes storhedstid i 1960’erne og 1970’erne stod der omkring 700 pølsevogne rundt i Danmark.

Pølsevognen har i dag fået konkurrence af andre takeaway-steder og tankstationer. Antallet af vogne i Danmark er svundet markant, og der findes i dag kun omkring 100 pølsevogne rundt i landet, hvoraf 25 af dem er i København.

Annonce

Nationalt klenodie

Danish Crown Foods står for brands som Tulip, Steff Houlberg og GØL, og her mener man, at pølsevognen har en helt unik status og er vigtig at bevare, fordi pølsevognen er et stykke kulturhistorie, hvor folk kan mødes på tværs af alder, køn og status.

Pølsevogn fra Houlberg's Pølser på Rådhuspladsen i 1949. Foto: Børge Lassen/Ritzau Scanpix

- Pølsevognen er et nationalt klenodie, som vi er stolte af at have understøttet med pølser i nu 100 år. I pølsevognen er en pølse ikke bare et måltid, men en bid af historien. Og vi synes, at det er enestående at være med til at støtte den kultur – og holde et unikt erhverv i live, siger Mike Sauerberg, der er Senior Vice President i Danish Crown Foods i en pressemeddelelse.

Pølsevognens historie

Tirsdag 18. januar 1921 rullede de første seks pølsevogne på gaden i København, og siden bredte pølsevognene sig til resten af landet. I pølsevognens storhedstid fandtes der omkring 700 pølsevogne rundt i Danmark.

Pølsevognen var allerede et fænomen i Berlin før første verdenskrig (1914-1918).

Manden bag den første pølsevogn i Danmark var handelsmand og kapelmester Charles Svendsen Stevn. Han var inspireret af denne madtrend fra Berlin og ansøgte flere gang myndighederne om at drive pølsevogne i København, før han fik godkendelsen og kunne åbne seks pølsevogne 18. januar 1921.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indre By

Ingen forurenende biler i Indre By

Annonce