Annonce
BYUDVIKLING

Snart er de væk fra bybilledet: Derfor forsvinder de bolsjestribede skorstene

I forbindelse med konvertering af fjernvarmenettet i København fra damp til vand forsvinder de karakteristiske rød/hvide skorstene fra bybilledet. En af de sidste står foran Politigården. Foto: Christian M. Olsen
Arbejdet med at omlægge den københavnske fjernvarme fra damp til vand nærmer sig sin afslutning. Projektet, der skal bidrage til at opfylde kommunens målsætning om at blive CO2-neutral, betyder også et farvel til de rød-hvide skorstene i bybilledet.

De har været en fast del af gadebilledet gennem de seneste ti år, men snart er det slut. Til maj forsvinder de sidste af de karakteristiske rød-hvide rør, som forskellige steder i byen har ledt store dampskyer op fra undergrunden.

Til den tid lukker hovedstadsområdets forsyningsselskab, HOFOR, nemlig for den del af fjernvarmenettet, der giver københavnerne varme ved hjælp af damp. Derefter vil det udelukkende være varmt vand, der løber i rørene og bringer fjernvarme ind i folks stuer.

Projektet med at omlægge fjernvarme fra damp til vand har været i gang siden 2007. Omlægningen vil give en række energi- og miljømæssige fordele, blandt andet fordi energitabet i fjernvarmenettet reduceres.

Alene det mindre varmetab betyder, at brændselsforbruget falder med ca. 140 GWh, hvilket svarer til forbruget i mere end 6.000 individuelt opvarmede parcelhuse. Og det er med til at opfylde Københavns Kommunes mål om at blive CO2-neutral. Men det er også langt billigere at producere varmt vand end damp.

Omlægningen har berørt mere end 1.000 ejendomme og har været en betydelig investering for HOFOR, der har postet 2,3 milliarder kroner i rørledninger, installationer hos kunderne og produktionsanlæg.

Annonce

Gammelt dampnet

En af de nyeste installationer er i varmecentralen under Radisson Collection Royal Hotel Copenhagen. Her er centralen, der forsyner alle hotellets 20 etager, SATS, Rema 1000 og Emmerys, som også ligger i Arne Jacobsens ikoniske byggeri, for nylig blevet udskiftet.

- Vores dampnet er ved at være rigtig gammelt. Derfor har man besluttet at lægge dampen ned, få nye rør i jorden og få nye anlæg op. Udover at det både er mere miljørigtigt og økonomisk, er det også mere driftsikkert at køre med vandbåret fjernvarme frem for damp, siger fortæller Martin Hjortgaard fra HOFOR, der er byggeleder på anlægget under Royal Hotel.

I forbindelse med konvertering af fjernvarmenettet i København fra damp til vand forsvinder de karakteristiske rød/hvide skorstene fra bybilledet. En af de sidste står foran Politigården. Foto: Christian M. Olsen

- Jeg har selv tidligere gået på dampanlæg. Man var altid møgbange for det, for hvis der kom et brud, ville du kun have ganske få minutter til at komme op – ellers ville du simpelthen blive kogt, fortæller han.

På Royal Hotel har Cheef Engineer Damir Kraljevic ansvaret for den daglige drift af varmecentralen, og han glæder sig over det nye anlæg i hotellets kælder.


Hvis der kom et brud, ville du kun have ganske få minutter til at komme op – ellers ville du simpelthen blive kogt

Martin Hjortgaard


- Vi er hernede hver dag, men kan også via computere holde øje med, om der skal skrues op eller ned for noget, siger Damir Kraljevic.

- Vi er nu færdige med hele Vesterbrogade. Vi mangler en lille central ovre ved Hovedbanegården. Ellers er vi faktisk færdige med hele dette område, siger Martin Hjortgaard.

Annonce

Kendt fra Manhattan

Når alle installationer i projektet er færdige til maj og HOFOR endegyldigt lukker for dampen, bliver det altså også farvel til de røde-hvide rør i gadebilledet. Du kender dem også som New Yorker-skorstene, fordi de ligner dem, mange kender fra gaderne på Manhattan.

I København dukkede de op i kølvandet på det store skybrud i 2011, hvor brandvarm damp stod op fra flere udgravninger, som var fyldt med vand.

- Skorstenene fungerer som afledning af damp fra varmekamre under jorden, hvorfra der er adgang til fjernvarmerørene, forklarer Martin Hjortgaard.

Hvis der for eksempel kommer regnvand ned i rummene, hvor rørene er meget varme, opstår der damp, som bliver ledt væk ved hjælp af skorstenene. Især lige over varmekamrene kan dampen være meget varm. Skorstenene bliver sat op for at undgå, at nogen brænder sig.

I øjeblikket er der to skorstene opsat i København – ved Polititorvet og ved Rådhuspladsen.

Byggeleder Martin Hjortgaard fra HOFOR (tv.) og chief engineer Damir Kraljevic fra Radisson Collection Royal Hotel Copenhagen viser rundt i den nye varmecentral under hotellet. Foto: Christian M. Olsen

DAMPNETTET

Dampnettet blev oprindeligt etableret for at forsyne hospitaler og industri, der havde brug for høj-temperatur procesenergi. Når en dampledning først var anlagt med dette formål, blev institutioner, kontorer og beboelsesejendomme, der lå i nærheden af dampledningen også tilsluttet.

Udbygningen af dampnettet er sket parallelt med etableringen af det vandbaserede net siden fjernvarmenettet blev etableret i København i 1920’erne. Den sidste større udbygning af dampsystemet foregik omkring 1980.

Meget af industrien i København er flyttet ud af byen. Der er derfor ikke længere behov for et omfattende dampledningsnet til procesdamp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
BYLIV

Nu er kendt værtshus sat til salg i Nyhavn

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Endelig! Nu åbner Botanisk Have igen

Annonce