Annonce
Indre By

Snart kan du besøge Vagthuset på Christianshavn

Vagthuset er opført i 1724 og lå tidligere midt i Torvegade, men bygningen blev i 1936 trukket 14 meter tilbage i forbindelse med gadens udvidelse. Foto: Karen Vistesen
Er du også gået forbi det gamle smukt renoverede Vagthus i Torvegade mange gange og været nysgerrig efter at få et kik indenfor? Nu åbner Vagthuset for besøgende, og det kan du glæde dig til. Vagthuset er en guldgrube af ting og sager, der er værd at se.
Annonce

Det gamle Vagthus i Torvegade markerer bygrænsen mellem Amager og Christianshavn. Det blev bygget i 1724 og fungerede i gamle dage som både toldsted og militær vagtpost. Man skulle betale afgift ved huset for at komme fra Amagersiden ind til Christianshavn og det øvrige København. Meningen med vagthuset var desuden at stoppe svenskerne, hvis de kom med krigeriske hensigter.

Vagthuset har været lukket for besøgende i en længere periode på grund af coronakrisen, men fra 1. august er det igen muligt at komme ind i huset hver lørdag fra kl. 13-15, og det er en oplevelse du skal unde dig selv.

Så snart du træder indenfor, mærker du historiens nærhed, for selve huset udsender en atmosfære, som emmer af fortidens liv. På væggen hænger malerier og plakater med motiver fra Christianshavn, der er skønne gamle bøger og aviser, som du kan kikke i. En skulptur af Kong Christian den fjerde til hest kan betragtes i meget lang tid, fordi den er simpelthen så skøn at se på.

Annonce

Lokal forening passer på Vagthuset

Oprindeligt lå Vagthuset ude midt i Torvegade, men det blev trukket 14 meter tilbage fra vejen i forbindelse med Torvegades udvidelse i 1936. Vagthuset har igennem årene været anvendt både som bolig og som opholdssted for Voldens gartnere, der brugte det til opbevaring af redskaber og som frølager. I dag ejes Vagthuset af Københavns Kommune, og det er Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv, der står for den daglige drift.

Asbjørn Kaasgaard, tidligere bibliotekar på Christianshavns Bibliotek, er med til at passe godt på Vagthuset og skulpturen af kong Christian Den Fjerde til hest. Foto: Karen Vistesen

- Vi overtog Vagthuset i 2006 efter at det havde stået tomt meget længe, fordi man ikke rigtig vidste hvad huset skulle bruges til. Nogle mente, at det ville egne sig godt som restaurant, men Københavns Kommune valgte at lade os overtage Vagthuset, og det er vi lykkelige for, siger Asbjørn Kaasgaard fra Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv.

Annonce

Det strømmer ind med ting og sager

Foreningens formål er at indsamle og formidle viden om Christianshavn. Alle kan være med til at hjælpe og støtte det lokale arkiv, som befinder sig i Vagthuset. Arkivet passes af frivillige.

- Der er stor interesse hos de lokale for at sende os ting og sager. Det strømmer ind med malerier, fotos, gamle postkort og skrevne erindringer Vores arkiv rummer alle lokalaviser fra 1937-1947. Vi digitaliserer en hel del, fordi de indkomne ting fylder ret meget, men det er jo dejligt at folk sender beretninger og bakker op om det lokale arkiv, siger Asbjørn Kaasgaard, der er uddannet bibliotekar og tidligere har arbejdet på Christianshavns Bibliotek i mange år.


Der er stor interesse hos de lokale for at sende os ting og sager. Det strømmer ind med malerier, fotos, gamle postkort og skrevne erindringer.

Asbjørn Kaasgaard, Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv


Men det er ikke kun arbejdet med arkiv og museum, som optager Christianshavns Lokalhistoriske Forening, og derfor er der også formidling gennem bøger, pjecer og aviser til de lokale skoler og gymnasier og andre, der gerne vil vide noget om Christianshavn.

- Vi arrangerer også film, foredrag, rundvisninger og udflugter for alle, der interesserer sig for Christianshavn, dens indbyggere, traditioner og historie, siger Asbjørn Kaasgaard, der selv bor på Christianshavn.

Vagthuset rummer mange plakater og malerier med motiver fra Christianshavn. Foto: Karen Vistesen

- Jeg elsker Christianshavn ligesom alle andre christianshavnere gør. Der er i de senere år sket store forandringer og været en del udskiftning af beboerne, men det er stadig Christianshavn med en god blanding af mennesker fra alle samfundslag og mange kunstnere, som bliver tiltrukket af miljøet omkring kanalerne og havnen. Christianshavn har altid stået for mangfoldighed og med plads til alle slags mennesker. Det er det som gør det så spændende at bo her, siger Asbjørn Kaasgaard.

Vagthuset, Torvegade 75, åbner for besøgende 1. august fra kl. 13-15. Og herefter hver lørdag i samme tidsrum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce