Annonce
ERHVERV

Tanja møder døden på sit arbejde: - Det kan ikke gøres om

Tanja Willaredt fra Vendersgade har åbnet bedemandsforretning. Foto: Christian M. Olsen
Hun har været administrativ medarbejder i Pumpehuset, arbejdet som sagsbehandler og som studiesekretær. Men i efteråret tog 45-årige Tanja Willaredt et spring i karrieren og blev selvstændig bedemand.

Vi kommer alle til at møde den på et eller andet tidspunkt – døden. Og når vi mister et nært familiemedlem eller en kær ven, kommer vil også til at møde bedemanden.

45-årige Tanja Willaredt fra Vendersgade har fået døden tæt ind på livet via sit job. Hun har åbnet Willaredt Begravelser, hvor hun som bedemand påtager sig den vigtige opgave at få sendt afdøde værdigt og smukt af sted på den sidste rejse.

Vi møder hende i hjemmet i Vendersgade, hvorfra hun driver sin nye bedemandsforretning. Men hendes egentlige arbejdsplads er hjemme i de pårørendes hjem, da hun foretrækker at møde dem i deres vante omgivelser.

- Når man lige har mistet et kært familiemedlem, har man måske ikke brug for at skulle ud ad døren og slet ikke ind i et lokale, hvor der er fyldt med urner fra gulv til loft og alle mulige brochurer om ting, du skal forholde dig til. Det er jo tit sådan en bedemandsforretning ser ud, siger Tanja Willaredt, der er uddannet advokatsekretær, men også har arbejdet som sagsbehandler, beskæftigelseskonsulent og administrativ medarbejder på spillestedet Pumpehuset.

- Men jeg har altid i mine jobs haft en udadvendt rolle og haft med mennesker at gøre, siger hun.

Annonce

Forlænget bedemandsarm

Tanja Willaredt har tidligere været i praktik som bedemand og havde for år tilbage et ønske om at blive det, hun selv kalder ’den forlængede bedemandsarm’ med henblik på at hjælpe pårørende i den svære tid efter en bisættelse.

- Efter en bisættelse sidder der mange ensomme mennesker tilbage, og det kan godt være at der findes mange sorggrupper, men for mange er det svært at overkomme at komme derhen. Så jeg ville gerne oprette et netværk af frivillige, som i samarbejde med bedemændene efterfølgende kunne tage kontakt til pårørende med henblik på netop at få hjulpet dem afsted til sorggruppen, men også at kunne mødes med ligesindede til for eksempel en teaterforestilling eller andre sociale arrangementer, hvor det ikke nødvendigvis handlede om at tale om sorgen, men at muligheden var der, fordi man netop fik samlet ligesindede i en svær tid.


Ved at møde pårørende i deres eget hjem, har jeg mødt dem på en måde, hvor de føler sig trygge og ligefrem bagefter siger ’Gud, hvor var det hyggeligt’.

Tanja Willaredt


Den tanke har Tanja Willaredt ikke opgivet, men nu er hun gået all-in på sit nye virke som bedemand.

Hun stod for sin første bisættelse i oktober, og hun lægger stor vægt på, at oplevelsen med bedemanden ikke bliver så ubehagelig og skræmmende, som man ellers kunne forestille sig.

- Ved at møde pårørende i deres eget hjem, har jeg mødt dem på en måde, hvor de føler sig trygge og ligefrem bagefter siger ’Gud, hvor var det hyggeligt’. Den sætning kan udefra lyde helt forkert, men det er faktisk nogle af de formuleringer, de pårørende bruger, når jeg har haft samtalen i deres hjem, fortæller Tanja Willaredt.

Annonce

Tilbyder kemi-samtaler

Hun anbefaler, at man allerede inden man står i situationen, hvor man får brug for en bedemand, opsøger en bedemand for eksempel i forbindelse med overvejelser om ’Min sidste vilje’. Her kan man i ro og mag gøre sig tanker om, hvordan man gerne vil herfra. Skal det foregå i en kirke eller være en borgerlig bisættelse? Hvilke blomster skal der på kisten? Hvilke sange vil man gerne have, bliver spillet eller sunget? Spørgsmål som gør det nemmere for de efterladte at komme igennem den svære stund.

- Jeg tilbyder også det, jeg kalder for en kemi-samtale. Man må meget gerne ringe til mig for at få en telefonsamtale eller en samtale på Zoom eller Teams, hvor man kan mærke efter, om det overhovedet er mig, man ønsker at benytte, siger Tanja Willaredt.

Hun er altid selv med ved selve bisættelsen, og ved en borgerlig bisættelse uden deltagelse af en præst, kan hun være den, der eventuelt læser en tale eller et brev op.

- En god bedemand kan tale med folk og med sin empati sætte sig ind i de pårørendes situation, samtidig med at man kan holde styr på alt det praktiske. For mig er det et spørgsmål om tillid og samhørighed med de pårørende - at man skaber en rar oplevelse og et smukt sidste farvel. Det kan nemlig ikke gøres om igen, siger Tanja Willaredt, hvis motto er ’I ses på den anden side’.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
BYLIV

Nu er kendt værtshus sat til salg i Nyhavn

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Endelig! Nu åbner Botanisk Have igen

Annonce