Annonce
Jelling Ugeavis

100 års brugshistorie fortalt gennem denne mand: Genkender du ham?

Ulrik Kjersgaard kender Brugsens historie bedre end de fleste. Foto: Jacob Svendsen
I så fald kan der være flere grunde til det. Vi bringer her historien om 100 års brugshistorie for foden af to store høje - skrevet af Superbrugsens skribent Jacob Svendsen.

Jelling: Duften af kaffebønner, der netop er blevet malet, har en særlig aroma. Den rejser sig fra kaffemøllen i hjørnet og indtager lokalet. Også Ulrik Kjersgaards næse må overgive sig til den særlige duft. Han forcerer den tre trin høje trappe foran Brugsforeningens forretning, tager i døren, og straks efter mærker han duften af kaffe.

Skoledagen er netop slut, og nu da Ulrik Kjersgaard alligevel er i Jelling, kan han lige så godt købe de ting, de mangler på gården. Det er derfor, han er i butikken. Han finder de ting, hans mor har instrueret ham om.

Under disken er der store skuffer med havregryn, mel og en række af dagligdagens andre fornødenheder. Han ser, hvordan de ansatte fylder det ønskede i papirposer, og hvordan de behersker materialet. Effektivt folder deres hænder papiret, så poserne lukker og holder tæt.

100 år med brugsforening

  • Jelling og Omegns Brugsforening bliver stiftet 9. december 1920 på en generalforsamling i salen på Jelling Håndværkerforening.
  • Brugsforeningen lå på Gormsgade. Men den flyttede 22. juli 1959 til Mølvangvej.
  • I 1960’erne vokser Jelling, og brugsforeningens bestyrelse beslutter at bygge om og til.
  • I 1968 er butikken på 365 kvadratmeter. Det er også i disse år, at man begynder at bruge kontant betaling.
  • Jelling vokser yderligere, og Brugsen får brug for endnu mere plads – omtrent det dobbelte. I 1972 køber brugsforeningen ”Pumpemandens hus” på hjørnet af Fårupvej og Mølvangvej.
  • Gennem længere tid bliver det undersøgt, hvor i byen en ny og større brugsbutik kan ligge. Det ender med, at Brugsen i stedet for at flytte bliver udvidet. I 1982 åbner den 650 kvadratmeter store forretning.
  • I 1993/94 bliver Brugsen udvidet igen. To år senere – i 1996 – bliver Brugsens nuværende uddeler Henrik Werge ansat.
  • Nuværende bestyrelsesformand Sonja Mønster vurderer, at der ved årtusindskiftet er omkring 1.500 medlemmer i Jelling Brugsforening. I dag er der 2211 medlemmer. Da foreningen blev grundlagt for 100 år siden, var der 61 medlemmer.

Da Ulrik Kjersgaard gik 1. klasse, begyndte han at handle ind i Brugsen. Og den dag i dag kan han stadig se det hele for sig. Duften af kaffen, den særlige måde at lukke en papirpose på, skufferne. Alt sammen har sat sig fast i Ulrik Kjersgaards hukommelse.

- De havde en bestemt teknik, når de lukkede poserne. Det har jeg prøvet at efterligne mange gange, men jeg har aldrig kunnet finde ud af det. De kunne lukke poserne, så de ikke kunne gå op, siger Ulrik Kjersgaard.

- Og kontantbetaling var ikke noget, man brugte. Det var med bog, tilføjer Ulrik Kjersgaard med et smil, mens han fortæller om dengang for mange årtier siden, hvor han var dreng og handlede i Brugsen i Jelling.

Manden på etiketten

Minderne om livet i 1930’ernes og 1940'ernes Brugs-butik i Jelling bliver vakt til live, da Ulrik Kjersgaard får øje på kaffemøllen i hjørnet af kontoret.

I år fejrer Jelling Brugsforening 100-års jubilæum, og det er derfor, Ulrik Kjersgaard sidder ved bordet i Brugsens kontor. På brugsuddelerens skrivebord lidt derfra er der computerskærme og nutid, men i hjørnet står altså den gamle kaffemølle til skue som et minde om tiden, der var engang.

89-årige Ulrik Kjersgaard bor tæt på Brugsen. Foto: Jacob Svendsen

- Der var en bestemt duft, når man trådte ind i butikken dengang, mindes Ulrik Kjersgaard.

De hører på sin vis sammen de to, Brugsforeningen i Jelling og Ulrik Kjersgaard. Det er også derfor, hans portræt pryder den øl, Jelling Bryggeri har lavet i anledning af, at Brugsforeningen i Jelling runder et knivskarpt hjørne. Og Ulrik Kjersgaard har nikket ja til at fortælle om den brugsforening, han kender bedre end de fleste.

Annonce

Forældrene ville mere

Ulrik Kjersgaard er 89 år.

- Og det kan jeg sgu godt mærke, siger han med et smil under brillerne.

Ulrik Kjersgaard bor i dag ganske tæt på Brugsen i Jelling. Han er vokset op uden for byen. Omtrent fire kilometer nordvest for Jelling på Rødeskolevej lå gården, som først hans forældre og siden han selv drev. De fleste børn i det område gik på skolen i Mølvang, der lå et par kilometer væk. Men ikke Ulrik Kjersgaard. På skolen i Mølvang var der ikke undervisning på alle hverdage, husker Ulrik Kjersgaard.


Der har været en kolossal udvikling. Bare tænk tilbage til den første brugsbutik på Vejlevej, hvor man ikke brugte kontantbetaling, men bog.

Ulrik Kjersgaard


- Og man gik flere årgange sammen. Sådan var det på de små landsbyskoler, siger han og tilføjer:

- Mine forældre syntes, vi skulle gå på en større skole, så vi kunne få en bedre uddannelse.

Derfor gik Ulrik Kjersgaard i skole i Jelling, og derfor handlede han i ny og næ ind, når han nu alligevel var i byen.

Annonce

Handlede kun i Brugsen

- Jeg kan ikke huske, at vi handlede andre steder end i Brugsen. Min far sad også i bestyrelsen i flere år, siger Ulrik Kjersgaard.

- Min far var andelsmand. Han sad også i bestyrelsen i mejeriet og i foderstoffen, tilføjer han og forklarer, at der dog er en krølle på historien.

- Dengang var det sjældent, at der sad en gårdejer i brugsforeningens bestyrelse, fordi de altid plejede at handle hos købmanden, siger Ulrik Kjersgaard.

Annonce

Ulrik kigger dagligt forbi

- Jeg kommer hver eneste morgen og laver mine indkøb i Brugsen. Jeg skal herhen og hilse på hver dag. Vi har et fantastisk personale, dem skal jeg lige sige godmorgen til, forklarer Ulrik Kjersgaard.

- Og det er faktisk sådan, at hvis der er en morgen, hvor jeg ikke kommer, og jeg ikke har givet besked om det, så ringer de til mig og tjekker op. Det er meget betryggende for både mig og mine børn, at der nogle, som holder øje med mig, tilføjer han.

Jelling og Omegns Brugsforening blev stiftet for 100 år siden. Arkivfoto

- Og Brugsen er bare et godt sted at handle. Her er altid mange folk, så der er altid en, man lige kan få sig en snak med og høre lidt om, hvad der sket siden sidst, siger han og fortsætter:

- Det betyder meget for mig. Hvis jeg ikke havde Brugsen, så vidste jeg ikke, hvor jeg skulle gå hen og handle. Jeg føler mig hjemme her.

Annonce

Ulrik og jubilæums-øllen

Og så er der det med hans tegnede portræt, der er havnet på etiketten på en ølflaske.

- Det er en stor æresbevisning for mig. Der gik lidt tid, før det gik op for mig, hvor stor en ære det egentlig er. Både jeg og min familie er stolte, siger Ulrik Kjersgaard.

Brugsen jubilæumsøl er opkaldt efter Ulrik Kjersgaard. Foto: Jacob Svendsen

Har du smagt den?

- Jeg drikker ikke øl. Det har jeg ikke gjort siden, jeg var soldat, siger Ulrik Kjersgaard med et smil og tilføjer lidt senere, at han dog har smagt øllen, der bærer hans portræt – og at den smager godt. Naturligvis.

Annonce

Et godt princip

Ulrik Kjersgaard blev en del af brugsforeningens bestyrelse i 1958. Fra 1964 og 30 år frem var han formand. Siden har han både kørt varer ud til egnens pensionister og løst andre opgaver. Med andre ord har han et indgående kendskab til Brugsen. Både som kunde og gennem sit bestyrelsesarbejde.

- Der har været en kolossal udvikling. Bare tænk tilbage til den første brugsbutik på Vejlevej, hvor man ikke brugte kontantbetaling, men bog, siger han og sammenligner med den 1350 kvadratmeter store forretning, der i dag ligger centralt i Jelling nær de berømte sten, højene og kirken.

Noget er imidlertid, som det altid har været. I brugsforeningen har alle medlemmer én stemme hver.

- Det er et godt princip og jo det, som andelstanken handler om. Der bliver ikke taget hensyn til, om man er stor eller lille.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce