Annonce
Jelling Ugeavis

2,08 meter fra tour-stjernerne blander Blåtand sig med Sagan og Cipollini

Tour de France-løbsdirektør Christian Prudhomme besøgte for nylig Vejle i anledningen af, at der var 100 dage til touren i Danmark. PR-foto
Hvad har Harald Blåtand med cykelsport at gøre? Det kan du finde ud af i Kongernes Jelling, der åbner en særudstilling i anledningen af Tour de France.

Jelling: Der er lagt op til en sjælden blanding af museum og verdens største cykelløb de kommende måneder i Jelling.

Blot 2,08 meter fra Kongernes Jelling cykler Tour de France-rytterne nemlig forbi, når feltet suser gennem Gormsgade søndag 3. juli.

I anledningen af tourens ankomst har Kongernes Jelling derfor valgt at åbne særudstillingen "Blåtand i Gult", hvor man blandt andet kan prøve kræfter med en såkaldt "VikingBikingEscapeBox".

Annonce
Flygt! Tour de France-løbsdirektør Christian Prudhomme afprøver den såkaldte "VikingBikingEscapeBox". PR-foto

Her kombineres cykel, gode ben og øksesvingende vikinger. Boxen er allerede blevet testet og godkendt af Tour de France løbsdirektør Christian Prudhomme. Han blev præsenteret for "VikingBikingEscapeBox", da han gæstede Rådhustorvet i Vejle for nylig.

- Kun det smalle fortov adskiller cykelrytterne og den udstilling, der nu åbner i Kongernes Jelling. Den hedder Blåtand i Gult, og her kan man blandt andet opleve fortællingen om vikingekongen Harald Blåtand og tourlegender som Coppi, Cipollini og Sagan, skriver Kongernes Jelling i en pressemeddelelse.

Store blærerøve

Hele udstillingen smøres ind i en af dansk cykelsports største stemmer. Jørn Mader var en del af makkerparret Mader og Leth, der i mange år var lyden af Tour de France i dansk tv.

I "Blåtand i Gult" kommenterer han blandt andet et historisk, men fiktivt opløb mellem legenderne Roger Lapébie, Fausto Coppi, Bernhard Hinault, Mario Cipollini og Peter Sagan.

- Dette mix af vikinger og cykelryttere er ikke set før, og der er lagt op til et møde med grande cykellegender, store blærerøve og mestre i selviscenesættelse. Over dem alle stråler Kong Harald Blåtand, der i vikingetiden tænkte og byggede stort i Jelling, lyder det fra museet.

Blåtand i Gult er endnu et eksempel på, hvordan man kan kombinere historien med aktuelle begivenheder. Der er flere ligheder mellem Kong Harald Blåtands ageren for 1000 år siden og nutidens målrettede cykelryttere. De seneste års forskning tegner et mere og mere klart billede af Blåtand som mesteren i selviscenesættelse.

Cykelrytteren Mario Cipollini indgår som en af rytterne i det historiske, men fiktive cykelløb mellem en række cykellegender, som Jørn Mader vil kommentere. PR-foto

Med sine byggerier og sin runesten skaber han den store historie om sig selv. Det er den historie om Blåtands vej fra vandbærer til kaptajn, inden derouten og oprøret, som styrter ham af tronen, der bliver fortalt med referencer til nutidens selviscenesættende cykelryttere.

I Kongernes Jelling er det håbet, at lyden af cykelsko vil lyde ofte på trapperne, når cykelhold før og efter Tour de France afprøver ruten og lige skal have et pit stop.

Udstillingen kan opleves fra 9. april og hele sommeren i Kongernes Jelling.


Dette mix af vikinger og cykelryttere er ikke set før, og der er lagt op til et møde med grande cykellegender, store blærerøve og mestre i selviscenesættelse.

Kongernes Jelling
Annonce
Jelling Ugeavis

Så røg spaden i jorden: 20 nye boliger er på vej ved Herningvej

Annonce
Jelling Ugeavis

Startskuddet har lydt: Her kommer mange boliger de næste et-to år - men det populære rækkehus er forbudt

Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Vi har jo allesammen vore særheder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Folkekær musiker tvunget til afbud: Her er hans afløsere på festivalen i Jelling

Jelling Ugeavis

Skævt kunstværk på vej til rundkørsel: Tour-stjerner bydes velkommen af fire gakkede cykelryttere

Jelling Ugeavis

Historielærere smed Jellingstenen i skraldespanden

Jelling Ugeavis

Gule cykler vender tilbage i Jelling

Jelling Ugeavis

2,08 meter fra tour-stjernerne blander Blåtand sig med Sagan og Cipollini

Jelling Ugeavis

Mindeord: Vi vil savne Eigils solstråler ramme os i lokalsamfundet

Annonce