Annonce
Jelling Ugeavis

Ambitiøst kor synger på tyvende år

Det er i år 20 år siden, at KorDania blev oprettet. Pressefoto

KorDania, som har givet koncerter mange steder i Danmark, i Nordtyskland og Norge, fejrer sit 20 års jubilæum med to julekoncerter i Jelling Kirke søndag 16. december.

Annonce

Jelling: For 20 år siden opstod Jelling-koret KorDania, da korleder Poul Lauridsen lod sig overtale til at starte et nyt kor op i Jelling, hvor han var og stadig er underviser i musik på læreruddannelsen.

Han havde tidligere ledet koret Side by Side i Aarhus, og det var med inspiration herfra, at han med et skub fra sin nabo og korets første medlem, Birgitte Brønniche, tog initiativ til KorDania. Fra dag et stod det klart, at koret skulle have et bredt repertoire, både klassisk og rytmisk, men med vægten på det rytmiske. Sangerne skulle kunne synge fra bladet og optages efter en optagelsesprøve.

- Det nye kor blev omtalt i avisen, og så begyndte folk at ringe. Til den første optagelsesprøve kom endog to konservatorieuddannede sangere, fortæller Poul Lauridsen i et interview med korets formand, Tove Lykkegaard.

Annonce

Sangere fra stort område

De høje krav til sangerne om nodekendskab var et sats, for var der nu nok sangere i omegnen, som kunne og ville synge i kor?

- Det har heldigvis vist sig at være holdbart at holde fanen højt. Efter de første svære år, hvor sangerne ikke ligefrem væltede ind, har koret de sidste cirka 15 år haft en stabil størrelse på 30-35 medlemmer. Ikke 35 solister, men 35 korsangere, hvor nogle af dem samtidig er glimrende solister. Vi har endog hele tiden en lille venteliste, så der kan optages nye, gerne yngre sangere, når andre stopper i koret, siger han.

I dag er syv af de oprindelige sangere stadig med i koret, og i øvrigt kommer sangerne rejsende til Jelling for at synge fra Silkeborg-, Horsens-, Vejle- og Kolding-området.

- Det siger noget om korets musikalske kvalitet, at vi kan fastholde folk, selv når de flytter andre steder hen. Men det siger især noget om, at fællesskabet i koret er stærkt, lyder det fra korlederen.

Annonce

Fire tilskuere i Flensburg

Koret er en forening med forskellige ansvarsområder, der dækkes af en eller flere medlemmer. Eksempelvis har koret et rejseudvalg, som arrangerer de koncertrejser, koret drager på cirka hvert andet år.

- Rejsekoncerterne spiller en særlig rolle i koret. Dels giver vi nogle flotte koncerter - på udebane, vel at mærke. Dels er det at rejse sammen godt for en venneflok, der hygger sig sammen og derfor også synger godt sammen, siger Poul Lauridsen.

- Et af mine stærkeste koncertminder er fra en koncert i Flensburg. Koret var træt oven på en festlig aften, som jo hører med til at være på tur. Fire (4!) publikummer dukkede op, men alle sangere og musikere agerede professionelt og lavede, trods dårlige odds en fantastisk koncert.

KorDania er i dag et modent kor. Enkelte medlemmer er i 30'erne, men de fleste medlemmer er i fyrrerne og halvtredserne. Det fører naturligt til spørgsmålet om, hvorvidt koret har yderligere 20 år foran sig?

- Jeg ved ikke, hvor længe vi bliver ved, men der er ikke sat en udløbsdato. Jeg bliver ved med at lede koret, så længe vi laver god musik og kan dyrke fællesskabet i musikken. Fra vores talløse koncerter ved jeg, at korets energi og glæde smitter publikum, og det er lige før det er en vigtigere kvalitet end den rent musikalske.

I den kommende weekend er den første julekoncert klokken 15 udsolgt, mens der endnu er billetter til koncerten kl. 19.30

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce