Annonce
Jelling Ugeavis

Asylbørn fik 3078 venlige hilsner - de racistiske røg ud

På Udrejsecenter Sjælsmark kiggede sangeren Wafande forbi, da de venlige hilsner fra danskerne blev overrakt til flygtningebørnene. Også på centrene i Sandvad og Jelling er de blevet delt ud, men her foregik det uden kendisser. Foto: Red Barnet Ungdom
Børnene på ni danske asylcentre - heriblandt dem i Jelling og Sandvad - har fået overleveret de venlige hilsner, som danskerne de seneste tre måneder har kunnet skrive på Red Barnet Ungdoms hjemmeside. Negative hilsner er det også blevet til, men dem har organisationen slettet, og de retter kritik af de voksne mennesker, der bruger tid på at skrive sådanne beskeder.
Annonce

Jelling/Sandvad: ”Send en hilsen til børnene på de danske asylcentre. Vis dem, at der er mennesker uden for asylcentrets mure, der tænker på dem, og vil dem det godt.”

Sådan lød en opfordring til danskerne fra Red Barnet Ungdom tilbage i marts. Den opfordring valgte borgere fra hele landet - også Vejle Kommune - at følge. I alt er det blevet til 3078 positive hilsner på enten skrift eller video til børnene på Center Jelling og Center Sandvad og syv andre danske asylcentre.

Baggrunden for initiativet var, at organisationen oplevede, at børnene blev fanget i den generelle flygtningedebat.

- Tonen i flygtningedebatten er i øjeblikket ret hård. Børnene på asylcentrene er uskyldige, og når de lytter med i medierne og på de sociale medier, bliver de bange og kede af det. Derfor er det vigtigt, at så mange danskere viser dem, at de er velkomne, uanset hvor lang tid de skal opholde sig i Danmark, siger Astrid Engberg, konstitueret generalsekretær i Red Barnet Ungdom, i en pressemeddelelse fra organisationen.

Børnene på ni danske flygtningecentre har fået venlige beskeder fra danskerne. Foto: Red Barnet Ungdom
Annonce

Gallafest i Sjælsmark

De positive hilsner er nu blevet afleveret på alle flygtningecentrene. Det var Red Barnet Ungdoms frivillige, der normalt arrangerer børneklubber og udflugter for børnene på Center Jelling og Center Sandvad, der overrakte de mange hilsner til børnene.

Hvert asylcenter har tilknyttet en lokal gruppe af frivillige, som fast driver en eller flere børneklubber på centeret. Det var op til den enkelte gruppe af frivillige, hvordan de ville overrække hilsnerne. På nogle af asylcentrene har de frivillige læst hilsnerne højt for børnene eller lavet plancher af danskernes beskeder, mens andre frivilliggrupper har arrangeret større begivenheder, hvor hilsnerne blev overleveret.

På det vel nok mest omtalte asylcenter i Danmark, Udrejsecenter Sjælsmark, skete overleveringen i forbindelse med en stor gallafest arrangeret af organisationens frivillige. Der blev tryllet for børnene, og der var fuld fart på dansegulvet til lyden af sangeren Wafande, som kiggede forbi.

Annonce

Også racistiske henvendelser

Selvom flertallet af beskederne, som Red Barnet Ungdom har modtaget via sin hjemmeside og Facebook-side, var positive, oplyser organisationen også, at de har modtaget en del voldsomme og decideret racistiske hilsner fra danskere. Det får bestemt ikke positive ord med på vejen fra Astrid Engberg

- Langt størstedelen af hilsnerne til børnene var rørende og varme, men vi har desværre været nødt til at sortere en del negative og racistiske hilsner fra. Det er trist, at der er voksne mennesker, som rent faktisk bruger tid og kræfter på at sende ubehagelige hilsner til børn. Flertallet af hilsnerne var dog varme og positive, og det glæder vi os over, siger hun.

Nogle af de positive hilsner, som børnene har modtaget, havde kendte danskere som afsendere. Skuespillerne Anne Marie Helger, Peter Mygind og Flemming Jensen havde alle sendt sjove og varme videohilsner til børnene, og det samme havde sangeren Wafande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce