Annonce
Jelling Ugeavis

Bliver der musikfestival i 2021? Charlie og co. har mange bolde i luften

Der er god grund til at rynke panden, men Lars Charlie Mortensen holder fast i troen på, at det kan lade sig gøre at afholde Jelling Musikfestival om syv måneder. Foto: Anders Kynde
På dette tidspunkt ville Jelling Musikfestival normalt være langt med planlægningen og bookingen af musikere til næste års festival. Men sådan er det ikke i år, for ingen ved, om der kommer en festival i 2021.

Jelling: Udenfor er vejret klassisk oktobervejr. Det er gråt og til tider regnfuldt. Bladene på træerne skifter farve, inden de snart falder af. Naturen går sin gang, og på mange måder er alt som det plejer at være.

Indenfor på festivalkontoret i Byens Hus sidder Lars Charlie Mortensen. Her er intet, som det plejer at være på en sådan en oktoberdag.

Han er leder af Jelling Musikfestival og kan kigge tilbage på et år, hvor coronaen tog livet af årets festival. Samtidig kigger han frem mod næste års festival med en følelse af magtesløshed.

Annonce


Jeg har hensigtserklæringer med nogle af de musikere, som skulle have spillet i 2020, men de er helt med på, at indtil videre går vi ikke ind og underskriver kontrakter.

Lars Charlie Mortensen


For han aner ikke, om festivalen må afholdes i pinsen 2021 - og i så fald, hvordan den må afholdes.

- På nuværende tidspunkt ville vi have været langt i vores forberedelser til næste år, hvis det var en almindelig hverdag. Vi havde jo lavet en stor del af vores planlægning til 2020-festivalen, da vi måtte aflyse, så mange af de ting kan vi transportere videre til 2021, fortæller Lars Charlie Mortensen.

- Indtil videre har vi ikke indgået nogle aftaler som sådan. Jeg har hensigtserklæringer med nogle af de musikere, som skulle have spillet i 2020, men de er helt med på, at indtil videre går vi ikke ind og underskriver kontrakter. På et tidspunkt er vi dog nødt til at sige, at nu gør vi det, eller nu gør vi det ikke, siger han.

Hvornår er dette tidspunkt?

- Vi rammer point of no return i starten af det nye år. Her kan vi begynde at sige, at nu ændrer vi kursen eller sætter farten ned i forhold til det planlagte. Så lige nu har vi nogle måneder, hvor vi krydser fingre, siger han.

Flere scenarier i spil

Jelling Musikfestival har gennem adskillige år haft en stor betydning for Jelling. Ikke bare for befolkningen, men også de mange foreninger, som får del i festivalens overskud. Derfor er det også et emne, der optager byens borgere, hvorvidt de skal sætte kryds i kalenderen ved pinsen 2021 eller ej.

- Jeg møder mange mennesker, der spørger: "Hvad siger du til det, Charlie?" Men jeg ved jo ikke mere om situationen, end alle andre mennesker gør. Jeg er glad for, at folk tager et kæmpe ejerskab, fordi der er så mange, der gerne vil det her. Ligesom os har de en klump i maven over, at vi er den situation, hvor vi ikke ved, om vi er købt eller solgt i forhold til 2021-festivalen, siger festivaldirektøren.

- Det er frygteligt frustrerende, og det er der ingen, der synes er særlig sjovt. Men jeg siger det samme til folk, som jeg siger her: Vi håber og satser på at lave en festival i 2021, men om det bliver den samme festival, som vi havde i 2019, ved jeg ikke. Vi kan også godt leve med at arrangere en festival ud fra en række restriktioner, uddyber han.

Lars Charlie Mortensen forklarer, at man opererer ud fra en række scenarier i planlægningen.

- Der er mange bolde i luften. Må vi lave en festival med overnatning? Må vi lave en festival med flere tusinde mennesker? Og hvad betyder det for programmet? Vi følger hele tiden udviklingen, men i bund og grund kan vi jo hverken gøre fra eller til. Vi kan være i beredskab til at afholde en festival i 2021, og det er vi, siger han.

- Vi skal nok komme til at lave et eller andet i pinsen 2021. I år lavede vi Hjemlig Festival, for der måtte vi slet ingenting, siger Lars Charlie Mortensen om det tiltag, der erstattede den aflyste musikfestival. Foto: Anders Kynde

Han erkender, at det er anstrengende at være i venteposition. Men han trives bedst med at se positivt og optimistisk på situationen frem for at frygte det værste.

- Det, vi mest har brug for, er ro. Vi har ikke brug for gisninger fra øst og vest, som sår tvivl om, der kan afholdes festivaler næste år. Sagen er den, at ingen rigtig aner, hvad der kan lade sig gøre om et halvt eller helt år, siger han.

Tre hurtige

  1. Hvornår starter billetsalget? I øjeblikket forventer vi at begynde billetsalget som traditionen foreskriver – nemlig 1. december. Vi forventer som altid at have billetpriserne klar senest primo november.
  2. Bliver musikprogrammet i 2021 det samme som i 2020? Vi er i dialog med alle bookede bands fra 2020-programmet og arbejder på at genbooke, hvor det kan lade sig gøre og giver mening. Vi ved endnu ikke, hvornår vi er klar til at offentliggøre de første navne til 2021-programmet.
  3. Hvad sker der med min billet, hvis festivalen bliver aflyst i 2021? Præcis som op til 2020-festivalen vil billetkøbere have mulighed for at få pengene retur, hvis festival i 2021 aflyses, eller gemme deres billetter til 2022. Refusion af billetter vil som i 2020 afhænge af de specifikke omstændigheder og alle billetkøbere vil selvfølgelig blive kontaktet med mulighederne, såfremt festivalen 2021 ikke kan gennemføres.

- Spurgte du mig i februar, ville jeg have sagt, at corona bare var noget, der foregik i Kina. Spurgte du mig i marts, ville jeg have sagt, at det ville gå over om 14 dage. Og da vi fik at vide i april, at festivalen skulle aflyses, arbejdede vi seriøst på at flytte den til september. Det var der andre der gjorde, men det blev jo heller ikke til noget. Det viser bare, hvor uvis hele situationen er, forklarer han.

Men tror du selv, at en festival med knus og kram og hvad der ellers hører sig til kan lade sig gøre med 30-40.000 mennesker i maj 2021?

- Det kan jeg ikke sige noget om. Selvfølgelig skal vi regne med, at der bliver nogle restriktioner, og dem skal vi tilpasse os. Men det er heller ikke sikkert, at folk giver knus og kram den første gang, vi holder festival igen, fordi de har lært noget af hele situationen, lyder svaret.

Annonce

En forandret branche

Selv om der lige nu ikke er meget positivt om coronaens påvirkning på musikbranchen, mener Lars Charlie Mortensen, at situationen kan føre til gode ændringer.

- Vi får en musikbranche, der rykker tættere sammen. Hidtil har vi oplevet, at flere og flere artisters setup og krav og dermed honorarer vokser. Situationen tvinger os "back to the roots", hvor vi fokuserer mere på musikken, og hvor vi lettere finder kompromisser for at hjælpe hinanden, mener han.

- Jeg tror, at flere har fået en forståelse af, hvordan tingene hænger sammen i musikbranchen. Den består af en stor værdikæde, og alle er hårdt ramt, svarer han.

Annonce

Musikken vil altid spille

Mens Smukfest allerede har offentliggjort tre internationale navne til næste år, er man lidt mere afventende i Jelling. Ikke kun på grund af corona, men lige så meget fordi, man ikke har tradition for at offentliggøre de første navne inden starten af december.

Men på trods af kedelige profetier, forlængede restriktioner og svingende smittetal, garanterer Lars Charlie Mortensen, at Jelling Musikfestival ikke kommer til at dø.

- Uanset hvad der sker, vil musikken altid spille. Verdenshistorien har vist, at pandemier slutter på et tidspunkt. Mennesker har brug for fællesskaber, så festivalerne vil køre igen - og hvis ikke det bliver i 2021, så bliver det helt sikkert i 2022, siger han og tilføjer:

- Men vi håber altså stadig på 2021.

Annonce
Annonce
Jelling Ugeavis

Jelling inviterer til Danmarks nordligste folkefest

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Billige busbilletter og bedre boliger: Fem gange ældrerådet har haft indflydelse på vigtige beslutninger i Vejle Kommune

Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Folk skal mærke fællesskabet: Gormshallen får ny formand

Jelling Ugeavis

Bliv udvekslingsstudent: Nu kan Jelling Rotary igen sende unge ud i verden

Jelling Ugeavis

Coronaen gjorde ondt på Klubben: Nye lokaler og lyskæder skal lokke de unge tilbage

Jelling Ugeavis

Vild natur og lokale kræfter: Ny lokalrådsformand er klar til at kæmpe for nærmiljøet

Jelling Ugeavis

Til angreb med skjold og sværd: Daniel og Henriette slås som de gamle vikinger

Jelling Ugeavis

Dans skal knytte bånd på tværs: Asylcentret inviterer borgere indenfor i nyt projekt

Jelling Ugeavis

Nu er der kilometerlange omveje i flere uger: Gravearbejde spærrer trafikken på besværligt punkt ved Fårup Sø

Jelling Ugeavis

SuperBrugsen jubler: Stort problem er endelig kommet til livs

Jelling Ugeavis

De udenlandske gæster blev væk: Alligevel blev det en god sommer i Jelling

Jelling Ugeavis

Nicolaj blev uddannet i 2018, og nu er han ny afdelingsleder for 17 medarbejdere: Jeg har fundet min rette hylde

Jelling Ugeavis

Her er ugens film i Byens Bio: Birthe Neumann fremstiller Blixen som djævelsk, rørende og sjov

Jelling Ugeavis

Var du også vild med fællessang? - Nu er koret klar igen med ny mand i spidsen

Jelling Ugeavis

Film i Byens Bio: Sensommer med stærke kvinder

Jelling Ugeavis

Rebekka har skabt en have for mennesker og bier: Oase er skudt frem iblandt vikinger og tusindvis af turister

Jelling Ugeavis

Britta og Finn glæder sig til at synge igen

Jelling Ugeavis

Siri har etableret egen virksomhed med håndsyet læder efter seks år i England

Jelling Ugeavis

Veterantoget er klar til sommerens sidste tørn

Jelling Ugeavis

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Jelling Ugeavis

Top 5: Her er de mest instagrammable spots i Jelling og omegn

Annonce