Annonce
Klumme

Bodil hylder palisadenisserne: Jeg er både stolt og glad over traditionen

Siden 2013 har palisadestolperne i Jelling fået nissehuer på i december. Traditionen hyldes i denne klumme af Bodil Dupont. Arkivfoto: Mette Mørk
- Tænk at bo i en lille by, hvor nogen har fået den vidunderlige ide og nu har gjort det til en tradition, skriver Bodil Dupont om palisadenisserne i klummen.
Annonce

Jelling: Lørdag den 30. november sidst på aftenen kom en lille gruppe mennesker gående forbi vores vinduer. De bar på noget, kunne jeg se, og de medbragte stiger. Jeg opdagede dem helt tilfældigt og vidste straks, hvad det gik ud på.

"Hvad tror du, de har gang i?" spurgte jeg min mand, som var mere optaget af fjernsynet end af de forbipasserende. "Aner det ikke - det var da et ejendommeligt tidspunkt at bære rundt på en stige." Jeg måtte give ham adskillige ledetråde, før han endelig udbrød: "Nå ja! Nu ved jeg det. De skal selvfølgelig ud og hænge nissehuer på palisadestolperne - det er jo 1. december i morgen."

Ganske rigtigt. Søndag den 1. december var palisadenisserne klar til at bringe Jelling og alle de besøgende, der stadig strømmer til hver eneste dag, i julestemning. Tænk at bo i en lille by, hvor nogen har fået den vidunderlige ide og nu har gjort det til en tradition. Jeg blev både stolt og glad, da en ven fra Fyn i telefonen spurgte, om vi har fået sat nissehuer på palisaden og samtidig sagde, at næste år vil de altså herover i december, så de kan se de nisser, som de har hørt om.

Jelling er smukkere end nogensinde i denne tid. Alle de mange lys i træerne, og de mange grantræer med lys, er sådan en fin måde at udsmykke på. Enkelt og smagfuldt.

Vi har haft juletræstænding med julemanden på besøg, og i kirken har over 100 mennesker sunget og medvirket til det festlige arrangement 'Julens fortællinger'. Altsammen udført af lokale Jelling-borgere. Godt gået!

Jelling er smukkere end nogensinde i denne tid. Alle de mange lys i træerne, og de mange grantræer med lys, er sådan en fin måde at udsmykke på. Enkelt og smagfuldt.

Bodil Dupont

Annonce

Jul i Norge er uden gaver

At vi allesammen synes, der er meget, vi skal nå, før vi når til juleaften, er et tilbagevendende fænomen. Den 24. december nærmer sig med hastige skridt, men uanset, hvor meget eller lidt vi overkommer at lave, og uanset hvor mange eller få gaver vi får købt, så bliver det jo jul for os allesammen alligevel. Det regner og er gråt og kedeligt vejr, som det oftest er i julemåneden, og heller ikke i år får vi en hvid jul, men vi holder modet oppe og går en tur, mens det er lyst og hilser på palisadenisserne. Når mørket falder på, går vi endnu en tur og nyder alle byens lys.

Selv om jeg holder så utroligt meget af vores by, vælger jeg alligevel at holde julen i Hemsedal i Norge sammen med mand, børn, svigerbørn og børnebørn. Sådan har vi gjort hvert andet år siden 2009. Vi bliver 14 personer og skal bo i en stor hytte med plads til alle. Når vi holder jul i Norge, er det uden julegaver. Det er forbudt at have gaver med. Skiløb, aftenhygge og alle de gode oplevelser i sneen er gaver nok. Det er selvfølgelig kun hvert andet år, vi undgår gaverne, men hvor ville jeg inderst inde ønske, at vi kunne gøre hver eneste jul gavefri og i stedet gøre noget godt sammen og lade det være gaven til alle.

Når vi den 22. december har læsset fire biler med skitøj, mad og drikke og glade drager afsted nordpå til en garanteret hvid jul, vil jeg vende mig om i sidste øjeblik og råbe: "Glædelig jul, Jelling."

Klummeskribent Bodil Dupont
Idéen til at give palisadesøjlerne nissehuer på opstod i 2013. Palisadenissernes Venner hed gruppen, som bestod af Louise Thygesen, Anne-Sophie Kortholm, Karin Boeskov, Anette Ibæk Birkegaard Jensen og Trine Grunnet Bach. Arkivfoto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce