Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Brilleabe!

Det er fair nok at designerbriller er dyrere end læsebriller fra Harald Nyborg, men 9000 kroner for et sæt briller er lige i overkanten, mener Bodil Dupont. Tegning: Nex
Klummeskribent Bodil Dupont har i denne uge skrevet om briller.
Annonce

Jelling: Når jeg besøger mine forældres gravsted på Fyn, går jeg altid en runde på kirkegården for at mindes alle de mange, jeg kendte, da jeg var barn.

Når jeg læser navnet på en gravsten, står personen helt levende og klar for mig. Det er i den grad en vandring ad Memory Lane, og jeg nyder at gå den tur og få mange billeder og episoder ind på min nethinde.

Da jeg var der i anledning af, at min far ville være fyldt 120 år, gjorde jeg et ekstra langt ophold ved et familiegravsted. På den store sten stod: Vognmand Erik Andersen - og nedenunder: Jakobe Andersen. På skrå i det ene hjørne lå en mindre sten med navnet: Birger Andersen - født 1944 - død 1979. Ham gik jeg i klasse med i den syvklassede landsbyskole.

Det er ikke spor pinligt eller skæmmende at bruge briller. Briller er et personligt, nødvendigt udstyr, der skal vælges med omhu. Vi vil gerne give vores udseende et ekstra pift, når vi køber nye briller. Brillerne skal passe til ansigtsform, frisure og øjenfarve, og det er en tidkrævende og vanskelig opgave at vælge det helt rigtige stel.

Bodil Dupont

Annonce

Birger blev mobbet

Så stod jeg der ved den lave buksbomhæk og blev fyldt af skamfuldhed og samvittighedsnag, og jeg fik det rigtig dårligt, da jeg fandt ud af, at han kun nåede at blive 35 år. Birger var den eneste i klassen, der havde briller. Han må have været meget langsynet, for brillerne havde tykke glas, der gjorde hans øjne unaturligt store.

"Brilleabe" kaldte vi ham - igen og igen. Når han var den i en tik - eller fangeleg kunne vi i taktfast kor råbe, så det kunne høres langt væk: "BRILLEABEN er den - BRILLEABEN er den." Det er helt forfærdeligt at tænke på, at stakkels Birger, som på mit gamle skolebillede er en rigtig pæn dreng i plusfour og hjemmestrikket slipover, blev mobbet så meget udelukkende på grund af sit synshandicap.

"Det var jo en anden tid," vil nogle måske sige, men det er noget vrøvl at påstå, at tiden skulle være en undskyldning. Var børn mere ondskabsfulde dengang? Det tror jeg bestemt ikke, men der var ingen, der tog affære og gjorde noget ved Birgers problem. Det lå ligesom i luften, at det var helt normalt at drille dem med briller, de rødhårede og de tykke.

Da jeg selv fik en dreng, der var meget skeløjet som spæd på grund at langsynethed, vidste jeg , at han ville blive en dreng med stærke briller ligesom Birger, og jeg bad til, at han ville slippe for at blive drillet for meget. Han fik de første briller med styrke +6 allerede som toårig, og han så mildest talt sjov ud, men kær var han jo alligevel den lille gut.

Vores dreng blev heldigvis aldrig drillet med sine briller - og jeg tror ikke, han er blevet kaldt en brilleabe. De voksne omkring ham har nok også været opmærksomme og er kommet ethvert forsøg på mobning i forkøbet.

Annonce

Briller til 9000 kroner

Nu er der blevet et kæmpestort marked for briller, og enhver optiker med respekt for sig selv har moderigtige briller og dyre designstel til adskillige tusind kroner. Det er absolut ikke kun et spørgsmål om at se godt, men lige så meget et spørgsmål om at se godt ud.

"Nej, hvor er dine briller smarte - de klæder dig vel nok godt." Det er lige, hvad alle vi brillebærere gerne vil høre - børn, unge og ældre. Det er ikke spor pinligt eller skæmmende at bruge briller. Briller er et personligt, nødvendigt udstyr, der skal vælges med omhu. Vi vil gerne give vores udseende et ekstra pift, når vi køber nye briller. Brillerne skal passe til ansigtsform, frisure og øjenfarve, og det er en tidkrævende og vanskelig opgave at vælge det helt rigtige stel.

"Det er en investering i et godt liv," sagde en god ven, der lige havde købt briller til 9000 kroner. Så får jeg lyst til at sige, som min far sagde, da jeg som ung pige fortalte, hvad jeg havde givet for en smart bikini: "Der er ikke meget materiale for pengene."

Det havde han fuldstændig ret i, men det er der heller ikke i et par briller, og det er komplet umuligt at forstå, hvordan de kan komme til at koste 9000 kroner - heller ikke selv om der følger både etui og pudseklud med. To glas og et stel - mere drejer det sig jo ikke om. Ok, med glidende overgang, det bedste glas og et designerstel, skal det selvfølgelig koste en del mere end de læsebriller, man kan købe hos Harald Nyborg for en tier... men alligevel.

Jeg kan nok ikke gøre noget som helst for at ændre optikernes priser, men én ting er sikkert: Med designerbriller til 9000 kroner er der sikkert ingen, der vil blive kaldt "brilleabe", og det er da en god udvikling - trods alt.

Klummeskribent Bodil Dupont.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Så er der igen senioridræt

Jelling Ugeavis

Café Sejd Kop 2020 afgjort

Annonce