Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Det er en mangel i min opdragelse - jeg ved det godt

Radioen kan både gøre os klogere og forundret. Tegning: Jens Nex
Den kære radio er genstand for en smule forundring i denne uges klumme fra Bodil Dupont.
Annonce

Klumme: I mit barndomshjem var det ikke tilladt for os børn at tænde for radioen.

"Radioen er ikke legetøj," fik vi at vide.

Den blev brugt til at lytte til Pressens Radioavis og til nød Giro 413 om søndagen og Ældre Dansemusik torsdag aften. Der blev, så vidt jeg husker, aldrig lyttet til andre programmer, og vi børn havde absolut ingen adgang til den.

"Meget mærkeligt!," siger min mand, der er vokset op i et hjem, hvor radioen blev brugt flittigt og var samlingspunkt for familien mange aftener om ugen. Han kan slet ikke forestille sig at være vokset op et sted, hvor radioen nærmest var forbudt område.

For at forstå situationen og diskussionen ret, skal det meddeles, at vi begge er midt i halvfjerdserne og var børn i en tid, før de mange skærme indtog hjemmene.

Annonce

En gåde

Mange har radioen tændt hele dagen, når de er hjemme, og nyder at have lyd/musik i baggrunden.

Jeg selv kan slet ikke koncentrere mig om noget som helst, hvis der konstant er musik i rummet, hvor jeg opholder mig. Jeg har heller aldrig lært at lytte til seriøse radioudsendelser, som der ellers er mange af.

Det er en mangel i min opdragelse, det ved jeg godt, men jeg er trods alt ikke helt fortabt.

En enkelt udsendelse, tænder jeg altid for uge efter uge, nemlig Giro 413 om søndagen. Det er ren nostalgi, men det højner humøret gevaldigt at skråle med på for eksempel "Kære lille mormor" og "Må man ta' hunden med sig ind i himlen".

Klummeskribent Bodil Dupont, Jelling

Allerbedst bliver det, hvis de spiller gode, gamle, udødelige Elvis Presley med "Are you lonesome tonight" eller "Love me tender".

Elvis' tekster hører med til min paratviden og har gjort det i alle årene siden ungdommen. Unødvendig paratviden, vil nogle nok kalde det.

Jeg husker skam også stadig de salmevers, vi skulle lære udenad i skolen, men det vil jeg snarere kalde unødvendig paratviden, for jeg har aldrig været i en kirke, hvor der ikke er salmebøger til rådighed - og i salmebogen står alle teksterne jo.

Hvorfor vi skulle terpe med at lære salmevers udenad og høres i dem, er stadig en gåde.

Annonce

Triste udsigter for dansk musikliv

For nogle uger siden tændte jeg for vores DAB-radio, der altid står på P5, som jo er det program, der sender ønskekoncerten nu.

Det var en lørdag, og jeg ville bare have lidt musik til at lave hjemmegymnastik til. Coronatiden med nedlukning af den ugentlige gymnastik har ikke været god for hverken smidighed eller balance, for slet ikke at tale om sidebenene og mavemusklerne.

Yogamåtten blev fundet frem på stuegulvet, og jeg gik i gang startende med øvelser for nakke og skuldre, som vores gymnastikleder altid bruger.

Mens jeg stod der og drejede hovedet fra side til side, fandt jeg ud af, at jeg lyttede til Dansktoppen - programmet, hvor lytterne hver uge kårer de ti bedste danske sange.


Det er en mangel i min opdragelse, det ved jeg godt, men jeg er trods alt ikke helt fortabt.

Bodil Dupont


Stor var min forundring, da jeg hørte, at det gamle Raquel Rastenni hit fra 1955 "Her i vores hus" var inde på en høj plads på listen i en ny indspilning. Men endnu større blev forundringen, da ugens nummer et for femte uge i træk var "Spinderokken" - også i en hel ny version med Helle Lynge.

Den sang var meget populær i trediverne, har jeg googlet mig til. Det er da en meget sød, gammel sang, men at "Det er rokken, der spinder i stuen", kan indtage en førsteplads fem uger i træk i 2020, går alligevel over min forstand.

Hvem er det mon, der stemmer og bestemmer. Det ville være sjovt med en tilbundsgående undersøgelse. Er det de unge, de midaldrende, de ældre eller de gamle?

Hvis den mest populære danske sang fem uger i træk er "Spinderokken", en sang fra trediverne, så ser det unægteligt lidt trist ud for dansk musikliv.

NB: Min svigerinde ordner forresten altid strygetøjet om søndagen, mens hun lytter til Giro 413. Ideen er hermed givet videre.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Jelling Ugeavis

Så er der igen senioridræt

Jelling Ugeavis

Café Sejd Kop 2020 afgjort

Annonce