Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Genbrug eller skattejagt?

Klummeskribent Bodil Dupont
Interessen for genbrug lever stadig i bedste velgående, fortæller Bodil Dupont om i denne uges klumme.
Annonce

Jelling: En marskandiserforretning kaldte man det engang for snart længe siden - forretningen der udelukkende solgte brugte ting.

Der var ikke mange, der stolt viste frem, hvad de havde købt hos marskandiseren, og det gav ingen pluspoint førhen at prale med, hvor lidt man havde givet for en brugt kaffekande eller en standerlampe - tværtimod. Marskandiseren var for de ubemidlede eller for de få nørder, der med lys og lygte ledte efter en ganske bestemt ting, og som ofte fik en aftale om at blive kontaktet, hvis det skulle lykkes at finde den. For os, der hverken var ubemidlede eller nørdede, var marskandiseren og hans forretning ikke et sted, vi nogensinde besøgte.

Der blev da købt brugte ting, kan jeg huske, men så var det de rigtig store ting, som for eksempel en traktor, et landbrugsredskab, en cykel eller en bil. Så kunne der snakkes længe om og prales godt og grundigt med, hvordan prisen var blevet handlet ned, og hvor godt et køb, det var.

Vi gik skam også af og til i brugt tøj, da jeg var barn, men så var det tøj, vi havde fået fra en kusine eller en nabo, der var vokset fra det, før det var slidt. At skulle betale for brugt tøj og fodtøj, var ikke noget, vi kunne forestille os skulle blive almindeligt - aldrig nogensinde! Vi kunne heller ikke drømme om at købe køkkengrej, porcelæn og andet udstyr til hjemmet brugt - aldrig nogensinde!

Genbrugsfeberen har været over os i mange år, og intet tyder på, at den vil stoppe foreløbig.
Annonce

En sport

Det kom imidlertid til at gå helt anderledes.

Nu er ordet marskandiser ikke så brugt mere, men der er dukket genbrugsforretninger op i hver en by, og diverse loppemarkeder bliver annonceret overalt i landet.

Gammelt og brugt er den helt store trend, og fjernsynet er sandelig hoppet med på ideen. De sender Skattejægerne, Antikduellen, Guld i købstæderne m.m., og vi labber det i os og får lyst til selv at gå på skattejagt. Og således er der ingen ende på, hvordan vi kan tage afsted og aflevere ting, vi er blevet trætte af, og komme hjem igen med ting, som andre er blevet trætte af.

For nogen er det den allerstørste fornøjelse, ja, nærmest en sport, at bruge en frieftermiddag på et loppemarked. For andre er det en ren tortur at skulle igennem sådan en omgang "gammelt ragelse". Men - hurra for den lille forskel.

Annonce

Mandens mareridt

Min niece har været meget optaget af den slags handler, siden hun var en stor pige.

Det har resulteret i, at hun for nogle år siden oprettede sin egen lille genbrugsforretning, som hun med stor humoristisk sans gav navnet "Min mands mareridt". Hendes mand var nemlig meget, meget træt af alt det, hun bragte til huse og fyldte kælderetagen med.

Hun tager afsted med sin forretning og har en stand på diverse markeder, og nu sælger hun også på nettet. Hun tjener ikke det store, siger hun, og hun har sit gode arbejde og faste løn ved siden af, men det er hendes helt store passion og hobby, og hun trives i den grad i kræmmermiljøet.

Annonce

Catwalk i stuen

Jeg selv er skam også blevet glad for genbrugsforretninger og går jævnligt en tur i vores lokale butik. Mest efter tøj og sko. Jeg har i mit klædeskab for tiden fire par rigtig lækre, dyre sko, som jeg har købt for en slik, og som næsten ikke har været brugt.

Forleden kom jeg hjem med en skøn skjortebluse i et godt og anerkendt mærke.

"Har du købt tøj? Du mangler da ikke noget," sagde min bedre halvdel. Det gør jeg sådan set ikke, men hvem ville kunne stå for sådan et køb. Jeg ved, at en lignende bluse koster omkring 500 kroner i butikkerne. Jeg gav 30 kroner og fik da også en anerkendende bemærkning, da jeg tog blusen på og gik en lille hurtig catwalk i stuen.

Det er jo ikke fordi, jeg ikke har råd til at købe nyt, men det er måske alligevel noget, der ligger til familien. Sporten ved at finde noget godt i genbrugsforretningen. Vores datter går næsten udelukkende i genbrugstøj og gør det med glæde, og hun ser faktisk ret godt ud. Siger moderen...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce