Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Kære børn - løb, leg, tril, slå vejrmøller eller tag en rundboldkamp med familien

Den klassiske leg med at løbe op og trille ned ad højene, går aldrig af mode. Arkivfoto: Anders Kynde
I Jellings højområde er der græsarealer nok til både boldspil, fangelege og vejrmøller, mener Bodil Dupont i denne uges klumme.
Annonce

Jelling: Byen er netop nu i sit fineste forårsskrud med nyudsprungne træer overalt. Supermarkederne har sommerblomster til salg i et omfang, så deres indgangspartier næsten ligner planteskoler. De ivrigste haveejere er allerede begyndt at vande.

Maj er haveejernes helt store måned, hvor der skal gødes, plantes og sås, og hvor græsplænen grønnes og igen kræver at blive slået hver uge - mindst.

Jeg har aldrig været et havemenneske og har svært ved at sætte mig ind i den lidenskab, det kan være at dyrke sin have. Et kært, nu afdød, familiemedlem sagde gerne, når vi mødtes i sommerhalvåret: "Kun en tåbe frygter ikke haven."

Det var en fin og humoristisk omskrivning af den kendte sætning: "Kun en tåbe frygter ikke havet."

Klummeskribent Bodil Dupont
Annonce

Beskidt

Her fra mit vindue kan jeg se direkte over på kirkegården. Der bliver arbejdet flittigt hver eneste dag, for at vi kan have en af de smukkeste og mest velholdte kirkegårde i hele landet. Også derovre kan jeg se en sprinkler, der sender en sky af vand ud over et nyplantet område.

Museum og kirke er stadig lukket, men alligevel er der mange mennesker i området, så snart solen skinner. Bord-bænkesættene fyldes af familier med madkurve og kaffekander, og børn leger på højene, som de altid har gjort. Den gode, gamle leg med at lægge sig ned og lade sig trille hele vejen ned ad højen, går vist aldrig af mode.

Af og til høres høje råb fra en mor, der enten er bekymret for farligheden i legen eller direkte vred over, at tøjet bliver så beskidt af den leg. "Er det virkelig nødvendigt, at du skal svine dig sådan til? Der er jo en trappe til at gå ned ad." Ak ja! De mødre, de mødre! Altid med den bekymrede eller praktiske og fornuftige vinkel på tingene.

Var jeg også selv sådan en mor? Det var jeg sikkert, men det ligger så mange år tilbage. Jeg er i hvert fald ikke sådan en mormor og farmor - det er helt sikkert.

Annonce

Intet overgår udendørs leg

I går var en lille gruppe børn ( de var vist syv eller otte) oppe på Gorms Høj i flere timer.

De havde noget, der lignede en punkteret bold med, og de spillede en slags stikbold deroppe på toppen af højen. Det gav god motion, når bolden røg ud over kanten og ned ad højen, og afsenderen skulle hente den op igen. Havde det været en ny rund bold, ville legen have været næsten håbløs, men den fungerede tilsyneladende rigtigt godt med den gamle kassable, halvflade bold, der ikke rigtigt kunne trille. De holdt fin afstand til hinanden, som vi allesammen skal i denne tid, og det var tydeligt, at de havde en fest.

Det var et syn, der kunne gøre en gammel skolelærer glad helt ind i sjælen. Der er så meget skærmarbejde og så meget skærmunderholdning, som børnene skal forholde sig til i denne tid. Alt sammen godt nok, men intet overgår den frie, glade udendørs leg uden pædagoger og lærere til at blande sig i reglerne.

Reglerne er børnenes egne - legen er børnenes egen, og tiden er børnenes helt egen tid.

Monumentområdet indbyder til leg i forskellige former, mener Bodil Dupont. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce

Kun fantasien sætter grænser

Nogle synes, at vi i Jelling mangler en legeplads i højområdet.

Det kan da godt være, at det ville være en god ide, men set fra mit vindue, går det nu vældig fint uden en konstrueret legeplads. Der er græsarealer nok til både boldspil, fangelege og vejrmøller - og de to høje virker simpelthen dragende på børn i alle aldre. At sådan to jorddynger kan sætte så megen aktivitet i gang, er stadig fantastisk at være vidne til.

Ude i palisadeområdet gør de store hvide arealer også god gavn som legeplads. De er så jævne og rene i overfladen, at de er oplagte til øveplads for både rulleskøjter og skateboards. Vi har plads nok til den frie, kreative, aktive leg, og måske har børn netop godt af at komme til et sted, hvor kun fantasien sætter grænserne for udfoldelsen. Der er nemlig ikke et eneste forbudsskilt i området.

Så kære børn: Løb! Leg! Tril! Slå vejrmøller! Leg tagfat - eller tag en rundboldkamp med familien!

Men lov, at I passer godt på vores kirkegård, som vi allesammen er så stolte af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Så er der igen senioridræt

Jelling Ugeavis

Café Sejd Kop 2020 afgjort

Annonce