Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Noget om høns

Høns må ikke blive for stressede, hvis de skal lægge æg. Tegning: Julius
Selv om Bodil Dupont som barn hadede at hente æg i hønsehuset, er hun i dag klar til at hjælpe med datterens høns, hvis der bliver brug for det.

Klumme: Har du æg i køleskabet og rugbrød i brødskuffen, kan du lynhurtigt lave et sundt og nærende måltid mad. Æg er bare fantastiske, og vi kan slet ikke undvære dem i den daglige husholdning.

Nogle kører gerne mange kilometer for at købe økologiske æg ved stalddøren og er sikre på, at de er både sundere og smager bedre. Andre (nok de fleste) tager bare en bakke i supermarkedet. Sundhedsværdien er vist den samme, og smagen er ikke nem at diskutere. Et æg er et æg, men hvis blommen er flot mørkegul, synes de fleste vist, at det ser mere indbydende ud og smager bedre. Vi spiser jo også med øjnene.

Klummeskribent Bodil Dupont, Jelling

Personligt kan jeg rigtig godt lide æg, men jeg har aldrig brudt mig om høns. Jeg har det i det hele taget ikke godt med bevingede væsener. Som barn var det min opgave at hente æggene i hønsehuset, og jeg hadede det job. Stak derfor altid i min mors gummistøvler, der gik mig højt op på benene for at undgå at mærke hønsenes fjer og næb. Jeg mindes tydeligt, hvordan jeg smækkede døren i til hønsehuset og åndede lettet op, hver gang operationen var lykkedes, og jeg havde overvundet min skræk og kunne traske tilbage til stuehuset i de store støvler og aflevere æggene.

Min mor var meget glad for sine høns og kunne uden problemer tage dem op og nusse dem, og hun var pavestolt, når de havde en god periode som æglæggere. Pengene fra æggene, som Brugsen overtog, var hendes egne penge, som blev lagt i "Æggepengekassen", der stod på en hylde i køkkenet.

Men det er mange, mange år siden nu.

Annonce

Findus og hønsene

Vores ældste datter og hendes mand er lige flyttet på landet. De har købt et dejligt landsted med plads til mange aktiviteter både ude og inde. Katten Findus fulgte med i købet, og den ser ud til at trives fint med de nye ejere, men hønsene var blevet aflivet, da de ikke længere lagde æg.

Så blev der indkøbt fire rød/brune æglæggere. Ganske unge høner, der snart ville være gamle nok til at lægge æg, og som skulle kunne levere 300 æg om året per høne. Hønsene blev købt på nettet, og de blev bragt til hønsehusdøren formedelst 70 kroner i transportudgifter. Nu går de der og gokker og ved slet ikke, hvor heldige de har været.

"Høns lægger ikke æg, hvis de er stressede eller utrygge," har datteren læst i bogen Alt om høns, så hun sætter sig ud til dem lidt hver dag på en klapstol, når hun kommer hjem fra arbejde. Så kan de lære hende at kende og blive fortrolige med både hende og det nye sted. Når hun er i haven lukker hun dem ud og lader dem gå frit rundt, og de bliver skam lige i nærheden af hende.

Hønen har givet anledning til mange populære ordsprog og talemåder. Tegning: Nex

Hver aften, når det er blevet mørkt, går hun ud og bærer dem ind i hønsehuset og sætter dem forsigtigt og kærligt op på deres sovepind. Det har de ikke fået lært endnu - efter tre ugers tålmodig "træning". De klumper sig bare sammen ovenpå en kasse, der står udenfor hønsehuset. Der sidder de så og venter på at blive "puttet", eller hvad man nu kalder det, når man sætter høns på deres pind om aftenen.


Jeg har selvfølgelig lovet at passe både Findus og hønsene, hvis de skal afsted i flere dage ad gangen. Om jeg er nødt til at trække i gummistøvler, når jeg skal ind til dem, som jeg gjorde som lille pige, må vise sig.

Bodil Dupont


Nu venter alle spændte på, hvornår de fire høns begynder at lægge æg, for det var jo det egentlige formål med at anskaffe dem.

Jeg har selvfølgelig lovet at passe både Findus og hønsene, hvis de skal afsted i flere dage ad gangen. Om jeg er nødt til at trække i gummistøvler, når jeg skal ind til dem, som jeg gjorde som lille pige, må vise sig. Æggene vil jeg i hvert fald gerne indkassere og bruge. Lad os nu se, om de forkælede høns tager sig sammen og leverer noget til gengæld for al den opmærksomhed, de får.

Hønen og det danske sprog

  • Blind høne kan også finde korn
  • En lille fjer kan blive til fem høns
  • Slagt ikke den høne der lægger guldæg
  • Jeg har en høne at plukke med dig

Da vores næstældste hørte om sin søsters høns, leverede hun følgende humoristiske gåde:

"Hvad er ligheden mellem en høne og en kvinde?"

"Lille hjerne, stor røv."

Den lader vi lige stå et øjeblik, så sletter vi den igen - for ikke at krænke hverken høne eller kvinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce