Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Nu skal vi lære dette ord på 19 bogstaver

I flere kommuner er man allerede i gang med at give samtlige lærere et kursus i relationskompetence, for at de kan få et bedre forhold til eleverne, skriver Bodil Dupont i sin klumme. Arkivfoto: Mette Mørk
Et nyt ord på 19 bogstaver er ved at vinde indpas folkeskolen og i medierne. Det har nu også vundet indpas i denne klumme af Bodil Dupont.
Annonce

Jelling: Så skete det igen. Et nyt, langt, sammensat ord er dukket op i medierne og skal nu lagres i vores hjerner, hvis der da ellers er plads til mere nyt derinde.

Ordet er RELATIONSKOMPETENCE. Et ord på 19 bogstaver, som nok skal blive til både irritation og frustration, når det engang fremover vil dukke op ved retskrivningseksamen. Langt at sige - frygteligt svært at stave til.

Hvad er det? Hvad betyder det?

Samme dag, som ordet stod skrevet på forsiden af Politiken, havde Roald Als (den gudsbenådede tegner) brugt ordet i sin vittighedstegning inde i bladet: En skoledreng sidder ved sit bord med begge fødder oppe på bordet, armene over kors og et overlegent, hånligt udtryk i ansigtet. På bordet ligger affald, og der står en coladåse. Læreren står bøjet over drengen, kokrød i hovedet af raseri, og drengen siger:"Din relationskompetence er meget mangelfuld."

"Godt man ikke er lærer" vil mange sikkert tænke ved synet af tegningen.

Klummeskribent Bodil Dupont
Annonce

Den gamle skole er ikke savnet

I flere kommuner er man allerede i gang med at give samtlige lærere et kursus i relationskompetence, for at de kan få et bedre forhold til eleverne. I artiklen læste jeg, at alt for mange børn mistrives i skolen, fordi læreren råber og skælder ud og ydmyger børnene.

Det er selvfølgelig ikke i orden at ydmyge børn, men jeg er sikker på, at samtlige lærere gør deres bedste for at få en god relation til eleverne. Hvis der er behov for sådan et kursus, kan det kun bydes velkomment, for både børn og lærere skal naturligvis trives, hvis skolen skal være et godt, trygt og humørfyldt lærested.

Men, måske skulle eleverne også deltage i sådan et relationskompetencekursus (ups, nu blev ordet endnu længere ), for det er vel heller ikke i orden, at eleverne råber og skælder ud og ydmyger læreren.

Ingen ønsker den gamle skole tilbage, hvor eleverne stod ret ved deres pladser, indtil læreren gav lov til at sidde ned, hvor læreren havde lov til at give et par på kassen, og hvor læreren var en autoritet, som mange børn var bange for. Mange på min alder husker deres skoletid sådan. Det var ikke en gylden tid for folkeskolen - tværtimod.

Pædagogiske retningslinjer har aldrig været det nemmeste samtaleemne. Det kan bringe sindene i kog, og selv om jeg synes, min relationskompetence er ret godt udviklet, kan der godt opstå situationer, hvor jeg blæser på både relation og kompetence. Når nogen i et selskab for eksempel siger: "Jeg fik da af og til et par på kassen, da jeg gik i skole. Det er der ingen, der har taget skade af." Så føler jeg det som min pligt at svare: "Og jeg blev som lærer engang sparket og slået af en elev og kaldt en fed møgluder. Det tog jeg faktisk skade af, og jeg var længe om at komme videre og lægge det bag mig. ALLE tager skade af vold og overgreb."

Jeg var lærer, og drengen var syv år, men vi var begge to mennesker, som skulle have de bedste forudsætninger for at få et godt forhold til hinanden. Det fik vi desværre aldrig. Jeg ville med glæde have taget imod et kursus i relationskompetence dengang.

Annonce

Naturtalentet i supermarkedet

Forøvrigt har jeg også kendt forældre, der med fordel kunne have brugt sådan et kursus - og forleden stod der en mand foran mig i køen ved kassen i supermarkedet, der i den grad kunne have gavn af at få pudset sin relationskompetence lidt af.

Der opstod en meget ubehagelig stemning, og relationen mellem kunden og den helt unge kassedame var ikke god. Det var tydeligt at høre. Til gengæld bredte der sig en stemning af sammenhold i køen, og da det blev min tur til at lægge varerne på disken, roste jeg det unge menneske ved kassen: "Den situation klarede du vel nok godt - jeg tror ikke, jeg havde kunnet beherske mig og bevare roen, som du gjorde. Du er rigtig dygtig til dit arbejde."

Jeg ved selvfølgelig ikke, om hun lige havde været på et kursus i relationskompetence, men jeg tror nu, hun er et naturtalent. Den slags findes nemlig stadig, og de er guld værd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Så er der igen senioridræt

Jelling Ugeavis

Café Sejd Kop 2020 afgjort

Annonce