Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Perlerække med småfejl

- Vi ved nemlig godt, at de tænder, vi har i munden, slet ikke er stærke nok til at holde til det lange liv, vi håber at få, skriver Bodil Dupont. Tegning: Nex
Sæt tænderne i denne uges klumme fra Bodil Dupont.
Annonce

Klumme: Har du været til tandlæge for nylig?

Det har du jo nok, hvis du hører til den store del af befolkningen, som får en sød hilsen fra din tandlæge, hvori der står, at det er tid til det halvårlige tjek.

Så møder du pligtskyldigst op og håber inderligt, at du kan nøjes med en tandrensning og gå hjem igen med god samvittighed og vente, til der igen kommer indkaldelse til eftersyn.

I Benny Andersens dejlige og humoristiske sang "Hilsen til forårssolen" synger vi med en anelse vemod med på linjerne:

"Snart skal jeg og mine sidste tænder skilles ad, men når forårssolen skinner, - bli'r jeg glad!"

Så sidder vi og føler med tungen rundt i munden og mærker både kroner, fyldninger og broer og de huller, der er blevet i perlerækken, fordi vi har måttet skilles fra en kindtand eller to.

Vi ved nemlig godt, at de tænder, vi har i munden, slet ikke er stærke nok til at holde til det lange liv, vi håber at få.

Klummeskribent Bodil Dupont

Vorherre gjorde det vel, så godt han kunne, med de muligheder der var, dengang han skabte mennesket, men materialevalget til vore tænder kunne nu godt have været bedre.

Vi vil allesammen for alt i verden beholde vore egne tænder, så vi passer godt på dem og ofrer gerne rigtig mange penge på at vedligeholde dem.

Sådan har det ikke altid været.

Annonce

Skrækkeligt og gruopvækkende

Min mor fik hele munden ryddet, da hun var 24 år og nygift i 1936. Hun havde haft ondt i et par tænder, og da min far syntes, hun skulle få det ordnet en gang for alle, cyklede hun til tandlægen og fik alle tænder trukket ud. Hun var godt nok blevet så dårlig, så hun ikke kunne cykle de seks kilometer hjem bagefter og måtte tage en lillebil (den tids taxa).

Resten af livet havde hun gebis, som hver nat blev lagt i et vandglas på natbordet ved siden af sengen. Det var en helt naturlig ting at få gebis dengang. Tanken om, at en ung nygift kvinde på den måde blev amputeret, er næsten ikke til at holde ud, men dengang var der ingen, der satte spørgsmålstegn ved beslutningen. Det blev betragtet som en rigtig fornuftig løsning, når hun nu tilsyneladende ikke havde så stærke tænder.


Jeg kunne ikke sove natten før et tandlægebesøg.

Bodil Dupont


Den historie havde vi hørt mange gange derhjemme, så vi blev gode til at børste tænder alle tre, og vi kom også regelmæssigt til tandlæge.

Det var skrækkeligt og gruopvækkende, og jeg mindes stadig, hvor bange jeg var for tandlæge Eier med den lange, hvide kittel og de småbitte guldindfattede briller helt ude på næsetippen.

Jeg kunne ikke sove natten før et tandlægebesøg, og jeg kunne dårligt trække vejret, mens jeg sad i venteværelset. Eier var ikke nogen pædagogisk mand, og jeg tror bestemt ikke, han kunne lide børn.

Engang da jeg skulle bedøves med en sprøjte, gik jeg helt i sort og græd og råbte: "Det vil jeg bare ikke!" Så sagde Eier med fast, beslutsom stemme: "Når du er så hysterisk, så må vi jo holde dig fast."

Så hentede de min mor i venteværelset, og sammen med de to klinikdamer holdt de mig i en skruestik, mens bedøvelsen blev lagt.

Den dag besluttede jeg, at jeg ville være tandlæge, når jeg blev stor. Sådan en rigtig sød og rar tandlæge, som ingen børn var bange for. Det blev jeg så desværre aldrig, for min far syntes bestemt ikke, jeg skulle have en studentereksamen - og uden den kunne det jo ikke lade sig gøre at nå det mål.

Annonce

Stille og smertefrit

For to uger siden fik jeg tandpine og måtte have trukket en kindtand ud. Det var så mange år siden, jeg havde prøvet det, så jeg var lidt betænkelig ved processen.

Det blev i den grad en glædelig overraskelse. Stille og smertefrit fik tandlægen den næstbagerste kindtand i overmundens venstre side lirket løs og vupti, så havde han den ude og kunne vise mig elendigheden på et fad.

"Måske skal vi senere have lavet en bro, men lad os nu se, hvor godt dit bid fungerer."

Mit bid fungerer allerede supergodt uden den mistede tand - jeg er lettet.

"Snart skal jeg og mine sidste tænder skilles ad," synger vi, men jeg nægter at tro på det og lader stille tungen gide om til det mellemrum, der lige er er blevet i overmunden.

Det skal nok gå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Jelling Ugeavis

Jazzmusik i Bredsten Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Jellingnet holder åbent hus

Jelling Ugeavis

Så er der igen senioridræt

Jelling Ugeavis

Café Sejd Kop 2020 afgjort

Annonce