Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Vi spiste gule ærter tre dage i træk

Klummeskribent Bodil Dupont, Jelling

Jelling: Vintermørke og coronarestriktioner er en dårlig kombination.

Hvis det er rimeligt vejr, kan vi måske tage os sammen til at gå en tur og få lidt frisk luft. Det bliver vi rådet til igen og igen, men vi må jo helst ikke gå en tur for at besøge nogen. Vi skal også undlade at invitere nogen til at besøge os - hverken til kaffe eller god mad.

Alle aktiviteter er stadig lukket ned, og mens vi venter på, at det skal blive vores tur til at få vaccinationen, må vi hver især gøre alt, hvad vi kan, for ikke at miste modet og livsglæden.

Annonce

Hos os drikker vi spandevis af kaffe, vi læser, og vi gætter kryds og tværs, og om aftenen ender vi foran fjernsynet. Dagene ligner hinanden fuldstændig som i "Pensionistvisen", som ægteparret Grethe Sønck og Sejr Volmer Sørensen sang i Cirkusrevyen i 1980: "Så kommer vi til torsdag, hvor mor hun står op...."

De synger om alle ugens dage, og der er kun ganske lidt, der adskiller dagene fra hinanden. Hvert vers slutter med "og så er vi færdig med den dag". Den er genialt skrevet af Ida og Bent From og blev fremført ligeså genialt af de to folkekære kunstnere, som desværre ikke er iblandt os mere.

Forleden fik jeg et rigtig godt indspark af min bedre halvdel. Han sagde egentlig kun ganske lidt, men jeg forstod straks budskabet: "Hvornår skal vi have gule ærter?"

Jeg ved godt, at det er en af livretterne, og havde da også tænkt, at vi skulle have det engang, mens det stadig er vinter.

"God ide - det skal vi da ha' nu," svarede jeg (det er nemlig også en af mine egne favoritter) og begyndte straks at skrive en indkøbsseddel med alle ingredienserne. Der skal købes en hel del ind for at lave en stor gryde gule ærter med tilbehør.

Mens der blev kogt både flæsk og medister og alle grøntsagerne blev gjort klar, kunne jeg næsten fornemme, hvor godt det ville blive, for ind imellem lød det begejstret: "Åh, hvor jeg glæder mig!"


Vi spiste fra suppegryden tre dage i træk - og vi ved skam godt, at gule ærter rimer på fjerter, men det bekymrede os ikke det mindste.

Bodil Dupont


En tidligere nabo, som er ungkarl, har også gule ærter som en af sine livretter, så vi inviterede ham til at spise næste dag og glemte for en stund de gode råd om ikke at være sammen med andre end egen familie.

Gule ærter smager nemlig bedst på andendagen. Det blev en ubetinget succes. Med øl og snaps i glassene og sul og groft rugbrød på sidetallerkenen, blev der øst ærter op fra den store suppegryde igen og igen og igen. Det var en ren fornøjelse at opleve begejstringen for den gode, gamle vinterret, som jo ikke koster alverden at lave.

Vi spiste fra suppegryden tre dage i træk - og vi ved skam godt, at gule ærter rimer på fjerter, men det bekymrede os ikke det mindste.

Der er selvfølgelig mange, der slet ikke bryder sig om gule ærter, men så er der måske en anden god, gammel middagsret, som kan findes frem fra hukommelsen og komme til ære og værdighed i denne, for os alle, lidt kedsommelige tid. Det er ikke nogen dårlig ide at give videre.

Gule ærter er der delte meninger om. Arkivfoto: Morten Pape

Opskrift og fremgangsmåde kan nemt og hurtigt hentes på Google - hvis du f.eks ikke lige ved, hvordan man laver brunkål, men kan huske, at det smagte fantastisk. Gå bare i gang med de gamle retter, men vær sikker på, at familien er med på ideen, for er der noget, der kan ødelægge ens humør, er det nedadvendte mundvige ved spisebordet. Mad skal spises med glæde.

Jeg mindes stadig, at jeg engang ville overraske min familie ved at lave en af min barndoms livretter: Norsk øllebrød.

Jeg havde flere gange snakket om, hvor godt det smagte, og nu skulle det være. Alle sad spændte og fik øst op. Ingen sagde noget, men de så mærkelige ud i ansigterne alle fire, da de begyndte at spise. Børnene kunne vist ikke nænne at sige noget, men så kom der endelig en udtalelse fra deres far : "Det behøver du så aldrig at lave mere. Nu har vi smagt det."

"Nej tak - aldrig, aldrig mere," lød det samstemmende fra de tre børn, hvorefter de lagde skeerne fra sig i mild protest.

Når familien er samlet nu, mange år senere, kan det stadig ske, at et af de tre kære børn kommer i tanker om episoden og udbryder: "Kan I huske, dengang mor lavede norsk øllebrød til os, fordi hun syntes, det var en ret vi SKULLE smage??"

Det er vist ikke nødvendigt at uddybe den videre konversation ved bordet - vel ?

Annonce

Mest læste

Annonce
Jelling Ugeavis

Film i Byens Bio: Sensommer med stærke kvinder

Annonce
Annonce
Jelling Ugeavis

Britta og Finn glæder sig til at synge igen

Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Top 5: Her er de mest instagrammable spots i Jelling og omegn

Jelling Ugeavis

Veterantoget er klar til sommerens sidste tørn

Jelling Ugeavis

Seniorklub kan mødes igen

Jelling Ugeavis

Lokal stumfilm viser Olsen Bandens problemer i en corona-tid

Mest læste

Jelling Ugeavis

Totalt pjattede med heste: Sammenholdet blev styrket på ridelejr

Jelling Ugeavis

Bodils klumme: "1-0 til Danmark," sagde hun med lav stemme

Jelling Ugeavis

Her er alt du skal vide om sommerens film i Byens Bio

Jelling Ugeavis

En sommeroplevelse, du ikke må gå glip af: Spring på, inden toget kører

Jelling Ugeavis

Borgmesteren hejste flaget og fik edderkop, majsplante og ble som tak

Jelling Ugeavis

Se billeder fra cyklende folkefest: Jelling iførte sig den gule førertrøje

Jelling Ugeavis

Mumitroldenes skaber var meget mere

Jelling Ugeavis

Når hestene spejler menneskets indre: Tre kvinder tilbyder coaching til børnefamilier med kræften inde på livet

Jelling Ugeavis

Efter drama i 2019: Hærvejs-ryttere blev igen udfordret i Jelling - men slap for alvorlige uheld

Jelling Ugeavis

Jelling tyvstarter Touren

Jelling Ugeavis

Musik til morgenmaden: Morgenjazz på Gorms Torv

Jelling Ugeavis

Nye testtider i Jelling: Snart kan du kun blive testet én gang om ugen

Jelling Ugeavis

'Du er et naturtalent': Vigga skriver om blodbad i kongefamilien

Jelling Ugeavis

Buster er tilbage i ny filmatisering

Jelling Ugeavis

'Egtvedpigens Fodspor' blev kvalt i sin egen succes: Vejle Kommune er mere tys-tys med ny vandrerute

Jelling Ugeavis

10 unge gutter har stablet en ny festival for unge på benene: Gæsterne skal også give en hånd med

Jelling Ugeavis

Mange troede ikke deres egne øjne: Tidligere Jelling-borger kvitter sit chefjob - for at blive sosu-elev

Annonce