Annonce
Jelling Ugeavis

Brent drømte om at genskabe 'søndags-kyllingen, som vi kendte den fra gamle dage': De første blev solgt fra en container - nu kan du få hans kyllinger på de fineste restauranter

Brent Christensen er sjette generation på Hopballe Mølle, og kan 10. marts fejre 40 års jubilæum. Arkivfoto: Mette Mørk
Brent Christensen kan i dag, 10. marts, fejre 40-års jubilæum som ejer af Hopballe Mølle. 40 år, som har været fyldt med udvikling og rigtig mange kyllinger.

Jelling: Det er svært at sige Hopballe Mølle uden at sige kyllinger. Og det er også svært at sige Hopballe Mølle uden at tænke Brent Christensen.

Den 63-årige landmand er sjette generation på Hopballe Mølle og overtog som 22-årig stedet fra sin mor. Det er i år 40 år siden, og selvom meget vand er løbet igennem åen siden da, kan Brent Christensen selv have svært ved at se, hvor tiden er blevet af.

- Jeg spørger nogle gange mig selv, hvor de 40 år blev af. Jeg er jo stadig ung, og der er stadig gang i den her 40 år efter.

Annonce

Når Brent Christensen tænker tilbage på de seneste 40 år, er det ordene 'spændende' og 'udfordrende', som står tydeligst.

- Det har været en spændende rejse, fordi jeg har bevæget mig rundt i meget forskellige erhverv. Samtidig har det været udfordrende at starte en virksomhed op, fordi der er en stor usikkerhed forbundet med det, fortæller han.

Drømmen om landbruget

Da Brent Christensen for 40 år siden overtog Hopballe Mølle som sjette generation, var det ikke kyllinger, som var omdrejningspunktet på den gamle gård.

- Min mor drev et pensionat, hvor familier kunne komme og holde ferie med fokus på blandt andet rideture og fisketure.

Men det var nogle helt andre drømme og ambitioner, der rumsterede i hovedet på den unge landmand.

- Jeg har hele min barndom og ungdom tænkt, at jeg skulle være landmand. Det lå meget dybt i mig. Derfor havde jeg også store planer om, at Hopballe Mølle skulle danne rammen om landbrug og en kyllingeproduktion, fortæller han.

Derfor blev pensionatet lukket i 1985, og i 1983 begyndte Brent Christensen at producere kyllinger på gården. I løbet af fire år havde han opbygget en produktion på 1.200.000 kyllinger om året

Senere blev Brent Christensen direktør i et eksportselskab, som eksporterede kyllinger til især Holland og Tyskland. Her blev der solgt op mod 12 millioner kyllinger om året.

I 1997 stoppede eksporten af kyllingerne.

- Der var ikke længere basis for at transportere kyllingerne så langt, og der var heller ikke længere dækning for omkostningerne forbundet med det, forklarer han.

Annonce

Ambitionerne får vokseværk

Brent Christensen er ikke en mand, der er kendt for at sidde stille, og derfor fik han i 2002 en ny idé.

- Jeg havde en drøm om at genskabe søndagskyllingen, som vi kendte den fra gamle dage. En rigtig kvalitetskylling. Og det var faktisk den idé, som blev startskuddet på de Hopballe Mølle-kyllinger, vi kender i dag, fortæller Brent Christensen.

Jeg havde en drøm om at genskabe søndagskyllingen, som vi kendte den fra gamle dage. En rigtig kvalitetskylling. Og det var faktisk den idé, som blev startskuddet på de Hopballe Mølle-kyllinger, vi kender i dag.

Brent Christensen

- De første kyllinger, vi solgte, blev udleveret fra en opstillet kølecontainer, så det var lidt en "rå" oplevelse for de kunder, som kom herud. Men i 2007 indrettede vi vores gårdbutik i de lokaler, hvor der nu er restaurant, og så tog det fart.

Brent Christensen har i mange år haft stor succes med kyllingeproduktion, hvor kvalitet og dyrevelfærd er i fokus. Arkivfoto: Mette Mørk

Interessen for de små kvalitetskyllinger steg, og antallet af kunder i butikken voksede.

- Vi fandt inspirationen til vores gårdbutik hos Løgismose og deres fysiske butik. Vi ville gerne være en gourmetbutik og give kunderne en anderledes oplevelse. Det endte med at blive en vældig succes, og i 2008 byggede vi om, fordi vi manglede plads.

Annonce

Et særligt brand

I 2008 åbnede restauranten på Hopballe Mølle for første gang, og selvom det var midt i en finanskrise, klarede den sig igennem et par pressede år og begyndte hurtigt herefter at vækste.

Dengang havde restauranten det første fokus, mens kyllingerne kom i anden række. Sådan er det ikke længere i dag.

- Tilbage i 2003 solgte vi 10.000 af vores kyllinger om året. I dag sælger vi 200.000. Så der er sket en massiv vækst, og det er klart vores største forretning nu. Derfor tog vi også i 2020 beslutningen om at forpagte restauranten ud, så kyllingerne kunne få fuld fokus, fortæller Brent Christensen.

Blå bog

  • Brent Christensen
  • 63 år
  • Født i Canada
  • Opvokset på Hopballe Mølle, hvor han er sjette generation
  • Uddannet landmand
  • Har fire voksne børn

At valget i sin tid faldt på at producere kyllinger, er der ifølge Brent Christensen flere årsager til.

- Jeg valgte kyllingeproduktion, fordi det var en proces, som passede godt til mit temperament. Jeg har ikke altid været lige tålmodig, men det er heldigvis blevet bedre med årene. Og der er en hurtigere omsætning i kyllingeopdræt, end der er i svin og kvæg. Der går blot 70 dage, fra vi modtager de daggamle kyllinger, til de er slagtet og klar til levering.

I den her branche er der altid toppe og bølgedale. Jeg har aldrig tvivlet på vores produkt, men jeg har da nogle gange tænkt, om jeg mon gjorde det rigtige. Men i dag er jeg rigtig stolt af det brand, vi har fået bygget op.

Brent Christensen

Og selvom Hopballe-kyllinger i dag er kendt landet over, har det været en rejse med op og nedture.

- I den her branche er der altid toppe og bølgedale. Jeg har aldrig tvivlet på vores produkt, men jeg har da nogle gange tænkt, om jeg mon gjorde det rigtige. Men i dag er jeg rigtig stolt af det brand, vi har fået bygget op, og som har taget lang tid. Men det har heldigvis været en god og positiv rejse.

Annonce

Næste generation

For Brent Christensen har det altid været vigtigt, at Hopballe Mølle kunne blive en veldrevet gård, og at den kunne overleveres til næste generation.

Derfor fylder tankerne om fremtiden også meget for den rutinerede forretningsmand.

- Det ligger mig meget på sinde, at det er syvende generation, som overtager gården efter mig. Jeg føler mig stadig ret ung og har formentlig mange gode aktive år endnu. Vi er i gang med at forberede et generationsskifte, som kommer til at ske over de kommende år.

Brent Christensen har fire børn, som alle kommer til at eje Hopballe Mølle, og en eller nogle af dem er aktive i de forskellige driftsgrene.

- Mine børn har jo selv drømme og måske en anden vinkel på det hele, og det skal de have lov til. Jeg håber, nogle af dem finder den samme gejst, som jeg har haft med stedet, siger han.

Brent Christensens jubilæum bliver markeret i private rammer sammen med familien.

Annonce
Jelling Ugeavis

Så røg spaden i jorden: 20 nye boliger er på vej ved Herningvej

Annonce
Jelling Ugeavis

Startskuddet har lydt: Her kommer mange boliger de næste et-to år - men det populære rækkehus er forbudt

Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Vi har jo allesammen vore særheder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Folkekær musiker tvunget til afbud: Her er hans afløsere på festivalen i Jelling

Jelling Ugeavis

Skævt kunstværk på vej til rundkørsel: Tour-stjerner bydes velkommen af fire gakkede cykelryttere

Jelling Ugeavis

Historielærere smed Jellingstenen i skraldespanden

Jelling Ugeavis

Gule cykler vender tilbage i Jelling

Jelling Ugeavis

2,08 meter fra tour-stjernerne blander Blåtand sig med Sagan og Cipollini

Jelling Ugeavis

Mindeord: Vi vil savne Eigils solstråler ramme os i lokalsamfundet

Annonce