Annonce
Jelling Ugeavis

Centralt Jelling-hus fjernes: Nye palisadestolper på vej

Det er godt nyt for palisaden, at huset i Vestergade 4 nu bliver fjernet. Det ligger nemlig lige oveni den træmur, som kong Harald omkring år 968 opførte omkring sin gård. Foto: Anders Kynde
Huset i Vestergade 4 i Jelling er ved at blive fjernet. Det ligger oveni palisaden, som efterfølgende skal markeres med de karakteristiske hvide betonstolper på ejendommen.
Annonce

Jelling: Mange huse i det centrale Jelling er blevet fjernet de seneste årtier.

Nu gælder det også det gule hus i Vestergade 4, hvor der tidligere har været frisørsalon og møntvaskeri.

Senest har Kongernes Jelling brugt huset til administrationsarbejde, men personalet er for nylig rykket ind i nabobygningen i Vestergade 6 - også kendt som det gamle lægehus.

For tre uger siden rykkede et nedbrydningsfirma ind på ejendommen. Efter et par uger med miljøsanering af miljøskadelige stoffer, begyndte selve nedrivningen af huset i sidste uge.

Når nedrivningen og oprydningen er gennemført er vejen banet for yderligere markering af kong Haralds palisade fra 900-tallet i form af hvide palisadestolper. Palisadens forløb er i forvejen markeret i vejbanen ved huset.

Annonce

Koster 650.000 kroner

- Palisadefliser med stolper afventer yderligere arkæologiske udgravninger i haven og indretning af arealerne deromkring. Som jeg ser det lige nu, forventer vi at starte med fliser og stolper i løbet af efteråret, men det kan jo ændre sig, hvis der viser sig nogle spændende ting, fortæller Henrik Iversen, projektingeniør i Vejle Kommune.

Vejle Kommune har budgetteret med, at udgiften til nedrivning samt markering af cirka 30 meter palisade bliver omkring 650.000 kroner plus moms.

Tæt på huset - helt præcist ved Anesminde - er kommunen i gang med at opføre en ny parkeringsplads. Den forventes at blive færdig inden sommerferien.


Palisadefliser med stolper afventer yderligere arkæologiske udgravninger i haven og indretning af arealerne deromkring. Som jeg ser det lige nu, forventer vi at starte med fliser og stolper i løbet af efteråret, men det kan jo ændre sig, hvis der viser sig nogle spændende ting.

Henrik Iversen, projektingeniør i Vejle Kommune


Nedrivningen begyndte for tre uger siden. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Rema 1000 lukker i to uger

Annonce