Annonce
Jelling Ugeavis

En tur med veterantoget, der ikke kører denne sommer

Veterantoget mellem Vejle og Jelling kommer ikke ud at køre i sommer. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Kom med en tur på Sydjyllands Veterantog fra Vejle til Jelling. En tur, som ikke kunne lade sig gøre denne sommer.
Annonce

Jelling/Vejle: Rejsen til Jelling starter på Vejle Banegård. Når du kommer, holder de smukke trævogne og venter - foran toget brummer diesellokomotivet, eller du kan høre dampslagene fra damplokomotivet.

Det er tilladt at gå på opdagelse i vognene, inden du vælger, hvor du vil sidde. Eller du kan vælge at stå udenfor på en af de åbne endeperroner, hvor naturen kan opleves tæt på. Når uret når til det planlagte afgangstidspunkt, og signalet blinker grønt fløjter togføreren afgang, en lang og en kort tone. Lokomotivet svarer med samme signal, og så begynder turen for alvor. En tur med veterantoget til Jelling.

Derfor kører veterantoget ikke i år

Sydjyllands Veterantog ville under normale omstændigheder have startet sæsonen med veterantog gennem Grejsdalen mellem Vejle og Jelling den første søndag i juli måned.

Men 2020 er ikke normale omstændigheder - og veterantoget har ikke kørt denne sommer.

Der er sporarbejde, og derfor er der ikke plads til veterantoget på Banegården i Vejle. Der er til tider kun ét perronspor at afvikle alle tog fra i Vejle.

Det har været vidst længe, og fra Sydjyllands Veterantog har der været planlagt efter det, så der i stedet kunne køres i juni, men det satte coronasituationen en stopper for.

Håbet er nu at komme ud at køre med veterantoget i efteråret.

Lige så stille sætter toget i gang. Først ruller vi ud på Vejles højbane, højt over trafikken, med et kig til den hvide Vor Frelser Kirke, opført i 1907 på højre side. Jernbanen blev åbnet i 1894, dengang i gadehøjde, men i 1933 blev højbanen bygget, så de mange biler ikke skulle vente ved nedrullede bomme.

Toget "kører i land" ved Vejle Sygehus' trinbræt, der blev oprettet i 1993, umiddelbart herefter lå på venstre side Vejle Nordbanegård, der blev helt nedlagt i 1970. De sidste år fungerede det kun som trinbræt. Efter yderligere få hundrede meter kan man se det nye psykiatri-hospital på højre side.

Annonce

Industri i Grejsdalen

Her begynder Grejsdalen, Danmarks største slugt, der med sine 50-70 meter høje skovklædte skrænter strækker sig de næste omkring seks kilometer langs jernbanen. I bunden af dalen, langs jernbanen, slynger Grejs Å sig. Her kan man være heldig at se vandstær og isfugl fra de åbne endeperroner. Grejs Å har et fald på 25 meter over 6 kilometer, og vandkraften blev tidligere udnyttet ganske intensivt.

Grejsdalen var et af Danmarks første industriområder. På et tidspunkt var der 15 arbejdende møller langs åen. En af de største var Tæppefabrikken, opført 1914, som efter cirka to kilometer kan ses til venstre. Tæppefabrikken er nu boliger. Nu er der ikke langt til Grejsdal Station, der blev nedlagt som standsningssted i 1972, og stationsbygningen nedrevet i 1976.

Men perronen ligger her endnu og bliver brugt af Veterantoget, når der ved juletid køres juletræstog.

Nu følger møllerne som perler på en snor, med blandt andet Hammerværket, Holms Mølle, Elektro Mølle, inden den store Grejs Mølle fra 1847, som med sin store skorsten kan ses ved overskæringen af vejen til Grejs.

Johannes Graugaard fra Sydjyllands Veterantog. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Indtil nu har jernbanen ført mod nord, herfra begynder dalen, og dermed jernbanen, at svinge, mod vest. Fra at have været en slugt, breder dalen breder sig kort herefter ud, og fra toget ses brede engarealer, store skove og kun sporadisk bebyggelse.

Der er et rigt dyreliv, det vil ikke være usædvanligt at se rådyr fra toget, ligesom der er både ræv og grævling - dem ser man dog næppe fra togets endeperroner.

Toget passerer gennem Højgård Skov, kører under Grejsdalsvej og efter yderligere nogle kurver nærmer sig Højgård Station, som ligger ved overkørslen af Lerbæk Skovvej. Højgård Station, der ligger på højre side af banen, blev nedlagt i 1963, og er nu privat bolig.

På modsatte side af banen, til venstre, kan man se en stor "paddehat", det er ved Troldealfens bolig. Troldealfen er en god ven af veterantoget og underholder børn og voksne med eventyr og fortællinger.

Annonce

Stejl stigning

Ved Højård forlader jernbanen Grejsdalen. Turen er nu nået til en af de stejleste stigninger på det danske jernbanenet. Fyrbøderen må skovle ekstra skovlfulde kul i fyret, så lokomotivføreren har damp nok til, at lokomotivet kan trække toget helt til Jelling. Efter et par kilometer følger Hørup Station på venstre side, Hørup blev også nedlagt i 1963.

Herefter bevæger vi os gradvist ud af skovene og kommer op over dalen, og snart ses god dansk agerjord og veldyrkede marker på begge sider af sporet. Jernbanen fortsætter dog med at stige uafbrudt frem til overkørslen til den tidligere Hovedvej A18 lige i udkanten af Jelling.

Det første tegn på, at toget nærmer sig Jelling, er når vi kører over omfartsvejen. Kort derefter kan vi vinke til bilerne, der holder bag bommene på Vejlevej og venter på, at toget passerer den tidligere hovedvej.

Det hårdtarbejdende lokomotiv har nu trukket toget helt op ad den lange og stejle stigning. Der er en højdeforskel på over 100 meter mellem banegården i Vejle og stationen i Jelling.

Efter yderligere et minut ankommer toget nu til Jelling Station. Den gamle stationsbygning er nedrevet, i stedet blev der i 1980 bygget et nyt posthus. Post og telegrafvæsenet har dog for længst forladt bygningen, og den benyttes nu af forskellige private erhverv.

Lige så snart toget standser, springer fyrbøderen ned og kobler lokomotivet af, så lokomotivet er klar til at løbe om, det vil sige, at det kører på det andet spor til den anden ende af toget og bliver koblet på, så veterantoget er klar til at køre tilbage til Vejle.

'Men først efter en pause, hvor de rejsende får tid til at opleve Jelling.

Veterantoget kører normalt om sommeren mellem Vejle og Jelling. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Jazzmusik i Bredsten Kirke

Jelling Ugeavis

Jellingnet holder åbent hus

Jelling Ugeavis

Så er der igen senioridræt

Annonce