Annonce
Jelling Ugeavis

Endnu en kogræsserforening i Jelling er på vej - og du kan være med

Køerne græsser med udsigt til Fårup Sø. Privatfoto
Artiklen om Ole Mols’ naturpleje ved Fårup Sø i Jelling Ugeavis gav hurtig respons, og allerede i sommer kan du og din familie være med.
Annonce

Jelling: Selvom vi på grund af coronaregler endnu ikke kan holde et egentligt møde, hvor vi starter Jelling Kogræsserforening, kan du alligevel være med allerede i sommer.

Astrid Skjoldborg Glans fra Jelling har nemlig tilbudt at være kontaktperson for alle, der vil være med.

Det jyske kvæg græsser på et helt usædvanligt smukt areal med udsigt til Fårup Sø nedenfor Fårupgård Ungecenter og netop, hvor en rød vandrerute går igennem. Det er et område, hvor man kun kan blive glad af at gå en tur.

Annonce

Hvad laver man i en kogræsserforening?

Først og fremmest giver medlemskab af en kogræsserforening lejlighed til at komme ud i naturen og opleve bondegårdens dyr.

Vejle Kommune har sammen med dyreholderne udviklet en model, hvor man kan forene medlemskab af en kogræsserforening med et aktivt familieliv. Det koster ikke noget at være med, og man behøver ikke at vide noget om landbrug og kvæg. Dyreholderen ejer og har det overordnede ansvar for dyrene, så længe de græsser i indhegningen.

Kogræsserforeningens medlemmer tager ansvar for at kigge til indhegningen typisk syv gange i løbet af en sommer, for eksempel når man alligevel skal ud og trille med barnevognen eller gå tur med hunden. Her tjekker medlemmerne, at alle dyr er i indhegningen, at der er strøm på hegnet, og at der er adgang til drikkevand. Er der problemer, ringer man til dyreholderen, som tager affære.

Selvom opgaven er meget overkommelig, skaber den alligevel grobund for relationer mellem land og by og indsigt i hvor maden kommer fra. På sigt får man som medlem en større forståelse for både landbrug, dyr og natur og man skaber et lokalt fællesskab omkring sociale arrangementer, som helt er op til den enkelte forening. Det kan være en grillaften ved indhegningen og lignende.

Annonce

Vil du vide mere?

En gang årligt inviterer Vejle Kommune til et fælles arrangement for alle kogræsserforeninger, hvor vi kigger på planter og dyreliv i en indhegning og bliver klogere på sammenhængen mellem afgræsning og biodiversitet.

Til efteråret kan man købe naturplejekød, der både er sundt, naturvenligt og klimaneutralt, da jorden optager så meget co2, at det modsvarer køernes udledning af metan.

Kontakt Astrid Skjoldborg Glans på telefonnummer 25380503, hvis du vil høre mere om den nye forening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Byens Bio viser musikfilm

Annonce