Annonce
Jelling Ugeavis

Flækket forstavn slår ikke Jelling Orm ud af kurs

Jelling Orm blev første gang taget i brug i 1990. Selv om skibet er 30 år gammelt, er det ikke færdig med at sejle endnu. Foto: Leif Baun
Er det 30 år gamle vikingeskib Jelling Orm ved at falde fra hinanden? Det er blot tidens tand, lyder det fra skibslaugets formand, som spår flere gode år endnu for vikingeskibet.
Annonce

Jelling: For nogle uger siden blev vikingeskibet Jelling Orm hevet op på land efter at have tilbragt fem måneder i Fårup Sø.

Det er der ikke så meget nyt i, for det gør skibet hvert år, hvorefter det skal overvintre i ly og læ frem til foråret.

Til gengæld springer det i øjnene, at forstavnen på Jelling Orm er blevet flækket.


Som tiden går bliver skibet mere svækket, og så skal der ikke længere så meget til, før noget går i stykker.

Peder Marius Jørgensen, Skibslauget Jelling Orm


Det giver anledning til at sætte spørgsmålstegn ved skibets tilstand, efter at det tidligere har haft problemer med utætheder, råd og angreb af pæleorm.

Men hos Skibslauget Jelling Orm ser formand Peder Marius Jørgensen ikke nogen grund til bekymring.

Forstavnen er flækket på vikingeskibet Jelling Orm, som netop er taget op fra Fårup Sø, inden det skal videre til i vinterhi på Anesminde. Foto: Leif Baun

- Det er bare et udtryk for tidens tand. Forstavnen flækkede, da vi trak skibet op på land, og det kan sagtens repareres. Så det er der ikke noget kriminelt ved, lyder det fra Peder Marius Jørgensen.

- Som tiden går bliver skibet mere svækket, og så skal der ikke længere så meget til, før noget går i stykker. De enkelte elementer i skibet holder ikke for evigt, og derfor bliver de løbende vedligeholdt. Men at noget går i stykker ind i mellem, er ikke usædvanligt, fortsætter han.

Annonce

Begrænset levetid

Jelling Orm blev bygget i årene 1986 til 1990, inden det blev søsat grundlovsdag 1990.

Dermed er skibet nu 30 år gammelt, og ligesom andre vikingeskibe har det en given levetid. Men hvor lang levetid, der er tilbage for Jelling Orm, kan Peder Marius Jørgensen ikke sætte et præcist antal år på.

Jelling Orm

  • Bygget på Anesminde og søsat i juni 1990.
  • De første år blev der sejlet en del på søen og et par større togter fra Vejle Havn (i saltvand). I 1992 var skibet med i en filmoptagelse i de baltiske lande.
  • Allerede efter tre-fire sæsoner begyndte aktiviteterne og medlemstallet at svinde ind. Mange ville godt prøve en enkelt sejltur, men kun meget få blev siden medlemmer.
  • De seneste par år har der været syv sejladser om året. Dog ingen i 2020 på grund af coronasituationen.

- Taget i betragtning af, at vikingeskibet er 30 år gammelt, er det i fin stand. Det kan vi ikke klage over. Om det holder i 5, 10 eller endnu flere år, er svært at sige. Men levetiden afhænger også af, hvor mange frivillige kræfter der er til at vedligeholde skibet, siger han.

- Lige nu er vi folk nok til at vedligeholde skibet, men vi bliver jo alle ældre, tilføjer Peder Marius Jørgensen, der selv er 75 år.

Annonce

Ingen sejladser i år

Selv om Jelling Orm har prydet Fårup Sø, siden det blev søsat i slutningen af april, har det slet ikke været ude at sejle i år.

- Skibet har sagtens kunnet sejle, men på grund af corona-restriktioner har det ikke været muligt for os at gennemføre nogle sejladser, forklarer Peder Marius Jørgensen.

I mange år har vikingeskibet stået i vinterhi på Møgelgård, der ligger lidt uden for Jelling. Fremover skal det stå i stålhallen på Anesminde, hvor gæster i Kongernes Jelling kan få lov at opleve skibet.

Skibslauget Jelling Orm holder i øvrigt snart generalforsamling. Den foregår onsdag 18. november på Skovdal Kro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce