Annonce
Jelling Ugeavis

For mig er Ildved lige midt i verden

Hanne Frøkiær, formand for Hovedkær Lokalråd, holder meget af udsigten fra sin have i Ildved, hvor hun kan se ud over hele området. Foto: Mette Mørk
Hanne Frøkier er formand for Hovedkær Lokalråd, som blandt andet arbejder for bedre forhold for skolebørn på den befærdede Tørringvej.
Annonce

Ildved: Livet på landet er værd at værne om. Derfor sagde Hanne Frøkier, 68 år, ja, da hun i 2014 blev opfordret til at træde ind i det nye Hovedkær Lokalråd.

Hvad navnet står for, har hun som formand ofte måttet forklare. Det kommer fra et kærområde, og navnet dækker over otte landsbyer i den nordlige del af den tidligere Jelling Kommune.

Vi skal ikke finde på projekter. Det er andre meget bedre til. Beboer- og borgerforeninger er i fuld gang med at lave legepladser og en række andre aktiviteter, men vi hjælper gerne til, når der er behov for det.

Hanne Frøkier

Annonce

Liv i sognegården

Rådet blev oprettet, da tunge skyer trak op over Sandvad Sognegård. I området var der stor interesse for at bevare rammen om konfirmationer, runde fødselsdage og andre festlige sammenkomster.

Heldigvis kom der aktive indehavere til, som også byder på koncerter, høstfest og julefrokost.

Nu er det spørgsmål om trafik og nye stier og det at gøre lokalrådets rolle kendt, som optager Hovedkær Lokalråd.

Området kender Hanne Frøkier ud og ind fra sine år som hjemmesygeplejerske i Jelling Kommune. Og glæden ved landsbylivet har hun fra sin opvækst i Uhe mellem Give og Billund.

Annonce

Lige midt i verden

Derfor endte hun og hendes nu afdøde mand med at slå sig ned i Ildved i 1985, da han fik stilling som ortopædkirurg på Grindsted Sygehus.

Det rummelige hvide hus med den store have har Hanne Frøkier tænkt sig at blive boende i. Her har hun hjemme, og de to døtre og deres familier er også vendt tilbage til Ildved.

Det er her på egnen, hun i alle årene har været aktiv håndboldspiller og deltaget i det frivillige arbejde hos JFS. I 2019 har de for første gang ikke kunnet stille hold. Men så går håndboldpigerne i stedet ture sammen.

Hanne Frøkier sad i fem år i Jelling Byråd, opstillet for Venstre, og hun har også været medlem af Ildved Borgerforening.

- Nogen siger, det er langt ude. For mig er det lige midt i verden, siger hun, der tog sin uddannelse i Næstved, har boet i blandt andet Aarhus og København og været på idrætshøjskole i Sønderborg og på ophold i USA i sin ungdom.

Dit lokalråd

De 33 lokalråd er vigtige bindeled mellem lokalområderne og Vejle Kommune. Vi præsenterer formændene for lokalrådene i ugeavisens område. Serien er blevet til i et samarbejde mellem Vejle Kommune, din lokale ugeavis og Vejle Amts Folkeblad.
Annonce

Den tunge trafik og de bløde trafikanter

Det ligger Hanne Frøkier stærkt på sinde at få gjort noget ved skolevejen. En cykelsti på Tørringvej er stærkt tiltrængt, mener hun. Der er små 3000 køretøjer i døgnet, også tunge køretøjer, efter at der er kommet afkørsel fra motor- og motortrafikvej.

Trafiksikring i de små byer står også højt på ønskelisten, mens et par af medlemmerne arbejder med at få anlagt en gangsti fra Bjerlev til Hovedkær.

- Vi skal ikke finde på projekter. Det er andre meget bedre til. Beboer- og borgerforeninger er i fuld gang med at lave legepladser og en række andre aktiviteter, men vi hjælper gerne til, når der er behov for det.

Hanne Frøkier, formand for Hovedkær Lokalråd

Pensioneret sygeplejerske, 68 år, Ildved.

Kom i 2014 i lokalrådet, der dækker otte mindre byer i den gamle Jelling Kommune.

Født i Uhe.

Uddannet sygeplejerske fra sygeplejeskolen i Næstved. Hjemmesygeplejerske i Jelling, sluttede som områdeleder i Hedensted Kommune.

Har indtil 2019 spillet håndbold hos JFS og været aktiv her med frivilligt arbejde.

Tidligere hverv: Byrådsmedlem for Venstre i fem år frem til kommunesammenlægningen.

Mødte sin mand på operationsgangen på Give Sygehus, hvor hun arbejdede som sygeplejerske. Han var ortopædkirurg/overlæge på Grindsted Sygehus. Døde for seks år siden.

To døtre, fire børnebørn - alle bor i Ildved.

Annonce

Bænke og plæneklipper

Hovedkær Lokalråd arbejder for at udbrede kendskabet til, hvad lokalrådet kan som bindeled mellem lokalområde og kommune. Blandt andet ved at deltage i "Naturens Dag" på Brandbjerg Højskole, hvor man i år bød på en quiz og flotte præmier, som rådet havde indsamlet fra de mange selvstændige virksomheder i området.

Det er også lokalrådet, der søger Vejle Kommune om midler til en græsslåmaskine, så frivillige i et lokalområde kan slå græsset ved en legeplads, mens lokalrådet har fået 10.000 kroner fra Fonden af Sandvad Sognegaard til bænke, fremstillet af en lokal savskærer, så hver landsby har kunnet få sin bænk som mødested.

Vi skal have en cykelsti

Hvad er du mest stolt af i dit lokalområde?

Den smukke natur.

Hvis du var ejendomsmægler, hvordan skulle salgsteksten lyde?

Skøn natur, aktivt område, god skole og mange erhvervsdrivende.

Hvilken plet viser du en udenbysgæst?

Vi skal op på udsigtspunktet i spidsen af min have, og så skal vi gå en tur på stien fra Brandbjerg Højskole.

Hvordan skulle området gerne have udviklet sig om 10 år?

Vi har fået en cykelsti fra rundkørslen ved nedkørslen til motorvejen og til Hygum. Vi har tre-fire gangstier. Og vi har et stærkt og godt fællesskab i området.

Hvad trænger til at blive gjort inden for det kommende år?

Cykelsti på Tørringvej.

Din største bekymring for lokalområdet?

Trafikken - vejene er for små til den tunge trafik og de store landbrugsmaskiner.

Hanne Frøkier, Hovedkær Lokalråd. Foto: Mette Mørk
Hanne Frøkier er formand for Hovedkær Lokalråd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Tysktime i biografen

Jelling Ugeavis

Jazzmusik i Bredsten Kirke

Annonce