Annonce
Jelling Ugeavis

Forstå Jellings nye fjernvarme

Frans Andersen fra Jelling Varmeværk forstår frustrationerne over gravearbejdet, men beder jellingenserne om at have tålmodighed. Foto: Anders Kynde
Frans Andersen fra Jelling Varmeværk besvarer her nogle af de spørgsmål, der er kommet frem under arbejdet med at etablere nyt fjernvarmesystem i byen.

Jelling: Det har været kendt længe, men nu kan vi for alvor se det med vores egne øjne: Jelling Varmeværk kobles på et nyt varmesystem.

Sådan en kobling foregår ved at grave nye varmerør ned i jorden. Det betyder masser af gravearbejde, fordi der skal lægges nyt rør i jorden helt fra Vejle til Jelling - en strækning på cirka 12 kilometer.


Annonce

Der bliver ikke lysreguleret et sekund mere, end hvad der er nødvendigt.

Frans Andersen, formand for Jelling Varmeværk


Det betyder også, at trafikken påvirkes det næste halve år. I Jelling gælder det lige nu særligt på Fårupvej og Grangaardvej, hvor der begge steder reguleres med trafiklys, fordi kun en vejbane er farbar. Flere steder kan du derfor risikere at vente flere minutter, før det bliver din tur til at køre.

Stabil varmepris

Hvem har besluttet, at Jelling Varmeværk skal kobles på Tvis' varmesystem?

- Det har varmeværkets bestyrelse med godkendelse fra Vejle Kommune. Bag beslutningen ligger mange års forarbejde, fordi vi længe har vidst, at vi var på vej mod en grønnere omstilling. For nogle år siden etablerede vi et solvarmeanlæg på 20.000 kvadratmeter, men det kan ikke gøre arbejdet alene, da solen ikke altid skinner. Derfor har vi stået over for at skulle beslutte en stor investering på 40-50 millioner kroner til opgradering og ombygning af vores produktionsanlæg eller at koble Jelling Varmeværk på Tvis-systemet, som vi kan gøre det for få millioner kroner og samtidig leve op til kommunens planer mod den grønne omstilling, forklarer Frans Andersen, der er formand i Jelling Varmeværk.

Hvad er Tvis?

  • Tvis er et varmetransmissionsselskab ejet af Kolding Kommune, Fredericia Kommune, Middelfart Kommune og Vejle Kommune - stiftet i 1983 og i drift siden 1986.
  • Varmen fra Tvis er primært baseret på overskudsvarme fra Shell Raffinaderiet, affaldsvarme fra Energnist og biomasse-varme fra Skærbækværket. Man udnytter dermed varme, der ellers ville gå til spilde.
  • I dag er seks fjernvarmeselskaber koblet på Tvis’ ledningsnet. Fra 1. oktober 2021 er det udvidet med yderligere tre fjernvarmeselskaber, herunder Jelling Varmeværk.
  • Den nye ledning til Jelling forsyner 1088 fjernvarmebrugere.
  • Selvom overskudsvarmen kommer at udfase flere varmekilder fra Jelling Varmeværk, vil solvarmeanlægget ved Mangehøje fortsat stå for cirka en tredjedel af produktionen.

Hvordan påvirker det prisen for fjernvarmeforbrugerne?

- Den nye aftale sikrer, at vi de næste 20 år har en varmepris med minimale udsving. Den kan godt stige eller falde lidt, men det er peanuts. Dog kan vi aldrig gardere os mod regeringsindgreb, der fra den ene dag til den anden kan påvirke prisen.

Frem mod den endelige tilkobling senere på året bliver det nuværende produktionsapparat udfaset. Det betyder, at flis-kedel, gasfyr og absorptionsvarmepumpe bliver afløst af en ny varmeveksler, som bygges i samarbejde med Tvis. Til gengæld bliver gaskedlerne i Grønnegade stående i tilfælde af nedbrud i Tvis-systemet.

Arbejdet med at nedgrave nye fjernvarmerør påvirker trafikken flere steder i Jelling. Det vil fortsætte et halvt år endnu. Foto: Anders Kynde

Hvorfor nedlægger I ikke produktionen i Grønnegade, så I kan samle det hele på Nordkrogen?

- Det har vi også undersøgt, men det har ikke været en mulig løsning. Værket i Grønnegade fungerer som en fordelingscentral til de forskellige strenge, der løber ud i byen. Det betyder, at alt det varmevand, der kommer fra værket på Nordkrogen skal forbi Grønnegade, inden det kommer ud til forbrugerne.

Hvor lang tid skal der graves, og hvordan det kommer til at påvirke trafikken?

- Senest 1. oktober 2021 er vi koblet på det nye system, så derefter er det slut. Det er klart, at når der laves et indgreb i infrastrukturen, som vi oplever lige nu, kan det være irriterende. Men det går heldigvis over igen, og vi vil gerne love, at der ikke bliver lysreguleret et sekund mere, end hvad der er nødvendigt.

Hvorfor graves der ikke i rabatten eller på markerne fremfor i vejen?

- Det korte svar er, at der er mange andre ting gravet ned i rabatten - for eksempel fibernet, el og spildevandsafledning. Selv om der er kortere vej henover markerne, er der mange problematikker i forhold til bøndernes afgrøder, ekspropriation og fremtidige reparationer, hvis der sker lækage.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce