Annonce
Jelling Ugeavis

Frivillige førstehjælpere vil have flere med på holdet i 7300 Jelling

Gustav Gerstrøm, Thomas Philipsen og Maiken Jensby er frivillige førstehjælpere. De har nu oprettet en klynge for postnummer 7300 Jelling i håb om at sprede kendskabet til ordningen og rekruttere flere førstehjælpere. Foto: Anders Kynde
Danskerne er blevet bedre til at redde liv, viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister. Det skyldes især de mange frivillige førstehjælpere. Lokalt er Thomas, Maiken og Gustav blandt 15 frivillige førstehjælpere i 7300 Jelling, men de vil gerne have endnu flere med.
Annonce

Jelling: På den årlige Hjertestarterdag 16. oktober kunne nye tal fra Dansk Hjertestopregister fortælle den glædelige nyhed, at danskerne er blevet bedre til at redde mennesker, der falder om med hjertestop.

Således er overlevelsen efter hjertestop uden for hospital firedoblet siden 2001. Dengang trådte vidner til med livreddende førstehjælp i 19 procent og blot 3,9 procent overlevede. I 2018 trådte 77 procent til med førstehjælp, og overlevelsen var helt oppe på 16 procent.

I Danmark findes der forskellige ordninger, hvor frivillige kan melde sig til at blive kaldt ud af regionernes akutberedskaber, når der er et hjertestop i nærheden.

Her i 7300 Jelling, som er en del af Region Syddanmark, hedder ordningen "Danmark redder liv". Det er en ordning, som knap 15 borgere i 7300 Jelling er en del af.

Blandt dem er Maiken Jensby, Gustav Gerstrøm og Thomas Philipsen. De har netop oprettet en såkaldt Jelling-klynge, så de kan udveksle erfaringer, men også for at få udbredt kendskabet til ordningen i lokalområdet.

- Vores mål er at få tilknyttet endnu flere førstehjælpere i Jelling-området. Jo flere vi er, jo større er chancen for at flere kan komme med ud og udøve førstehjælp, når uheldet sker. Når der er flere til at afløse hinanden, bliver førstehjælpen mere effektiv, og dermed øges chancerne for overlevelse, forklarer Thomas Philipsen, der til daglig underviser i førstehjælp.

Hjertestop uden for hospital i Danmark 2018

  • 5400 personer fik hjertestop uden for hospital - det svarer til 15 personer pr. dag.
  • 16 procent af hjertestoppatienterne overlevede til og med 30 dage efter hjertestoppet. Overlevelsen er firedoblet siden 2001, da 3,9 procent overlevede.
  • 76 procent fik hjertestop i private hjem - 24 procent fik hjertestop i det offentlige rum.
  • 10 procent af dem, der overlever et hjertestop, får alvorlige mén.
  • 76 procent af dem, der overlever et hjertestop og var i arbejde før hjertestoppet, vender tilbage til arbejdsmarkedet.

Kilde: Dansk Hjertestopregister

Annonce

Min pligt

Mens Thomas Philipsen er bosat i Jelling, bor Maiken Jensby og Gustav Gerstrøm i henholdsvis Kollerup og Sandvad. De har været med i ordningen i omkring halvandet år og har alle prøvet at blive kaldt ud til et hjertestop.

- Jeg er frivillig brandmand i Vejle, så er jeg hele tiden opdateret på, hvordan man giver førstehjælp. Det vil være helt skørt, hvis jeg ikke også engagerede mig i denne ordning, når jeg nu er trænet til det. Faktisk mener jeg, at det er min pligt, siger Maiken Jensby.

- Den gennemsnitlige responstid er så høj i området, at vi er nødt til at hjælpe hinanden. Er man gået i gang med hjertemassage, før ambulancen er kommet, forøger man chancen for overlevelse betydeligt, siger Gustav Gerstrøm, der til daglig er læge.

Annonce

Bliv førstehjælper

Ifølge tal fra regionerne er mere end 70.000 danskere frivillige førstehjælpere. Men hos Dansk Råd for Genoplivning er målet endnu højere.

- Vi tror på, at det kan lykkes at engagere mindst 100.000 frivillige i de ordninger, som findes i regionerne, og det er blandt andet det, som vi bruger Hjertestarterdagen i dag til at skabe opmærksomhed omkring. Jeg håber derfor, at folk, der har lyst til at træde til for andre, og som ikke allerede er med i en ordning, vil bruge dagen i dag til at overveje, om ikke også de kan gøre en forskel, lyder opfordringen fra Christian Hassager fra Dansk Råd for Genoplivning i en pressemeddelelse.

Som nævnt er "Danmark redder liv" navnet på den ordning, der eksisterer i Region Syddanmark. For at blive frivillig førstehjælper skal man være fyldt 18 år og som minimum have gennemført et førstehjælpskursus inden for de seneste to år. Man opfylder dog allerede alle kriterier, hvis man eksempelvis er uddannet læge, sygeplejerske, politi og lignende.

Som frivillig førstehjælper i "Danmark redder liv" modtager man blandt andet sådan en vest. Foto: Anders Kynde
I det øjeblik hvor der sker et hjertestop, og der bliver ringet 112, vil vagtcentralen tilkalde de ni førstehjælpere, som er tættest på hændelsesstedet. Det sker via et program på mobiltelefonen. Foto: Anders Kynde
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce