Annonce
Jelling Ugeavis

Gribende alvor og barsk action i Byens Bio

Til Sama er en dokumentarfilm fra 2019. PR-foto: Abd Alkader Habak
Tre barske film er på ugens program.

Film: Byens Bio Special åbner vintersæsonen med at vise den prisbelønnede dokumentarfilm Til Sama.

Filmen er en rørende og intim dokumentar lavet af den 26-årige Waad al-Kateab, der har filmet de sidste dage af kampen om Aleppo i Syrien.

Filmen er dedikeret til hendes etårige datter Sama: Et vidnesbyrd om deres liv, såfremt Waad og hendes mand, der er læge på det sidste hospital i Aleppo, ikke overlever krigen.

Annonce

Sama bliver født 1. januar 2016 - et lille glimt af håb i en ubegribeligt mørk tid. Hospitalet bliver bombet, men fortsætter med at tage imod sårede mænd, kvinder og børn. Små lommer af lykke med deres datter giver forældrene styrke til at fortsætte. Sama bliver et symbol på kærlighed og håb, som ingen tyran kan ødelægge.

Filmen forsøger at besvare det spørgsmål, som andre Syrien-film ofte efterlader ubesvaret: Hvorfor bliver disse mennesker? Hvad holder dem fast i en zone af krig og død – og hvordan er hverdagen midt i sådan et kaos?

Filmen vandt BAFTAs og Cannes pris for bedste dokumentar og blev Oscar-nomineret i kategorien Bedste dokumentarfilm.

Den vises kun én gang, nemlig torsdag aften (5/11).

Pragtpræstation

"Hun gør det igen! Trine Dyrholm er suveræn i nyt krigsdrama!"

Ordene stammer fra Per Juul Carlsens (DR Filmland) anmeldelse af Erna i krig. Han fremhæver ikke bare Dyrholm, men også Ulrich Thomsen, der efter Carlsens mening leverer en "pragtpræstation".

Erna i krig er instrueret af Henrik Ruben Genz. PR-foto

Også andre anmeldere er glade for filmen om den stærke, ugifte, enlige mor, Erna. Filmen er en usædvanlig skæbneberetning fra en dramatisk tid i den danske historie. Samtidig fortæller filmen med en gæv tone af humor om kvindeundertrykkelse og kvindestyrke, og om kærlighed på trods.

Søndag aften (8/11) vises filmen med danske undertekster.

Annonce

Mesterværk og mavepumper

I starten af uge 46 er der tre aftener mulighed for at se det nye danske actiondrama Shorta.

Filmens titel, Shorta, er arabisk slang for politi, og filmen skildrer en voldsom konflikt mellem unge mænd fra ghettoen Svalegården og politiet.

19-årige Talib Ben Hassi er blevet arresteret men dør, og hvad der helt nøjagtigt skete, mens han var i politiets varetægt, står hen i det uvisse. To betjente, Jens og Mike, er på rutinepatrulje i ghettoen Svalegården, da meddelelsen om Talibs død kommer, og et utæmmeligt raseri hos de unge fører til optøjer og et krav om hævn. Pludselig er de to betjente blevet jaget vildt og må slås for deres liv for at komme ud.

Shorta er en forrygende, men også virkelig voldelig film fra en fiktiv ghetto. PR-foto

Filmen er skabt af den debuterende instruktørduo Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid, og har Jacob Lohmann, Simon Sears og debutanten Tarek Zayat i de bærende roller.

Anmelderne har givet filmen en flot modtagelse. For eksempel skrev Berlingskes Thomas Brunstrøm: "... 'Shorta' [er] et lille mesterværk og en mavepumper af en film, der sammen med 'Pusher', 'Nordvest', 'R' og 'Underverden' skriver sig ind i dansk filmhistorie som en af de allerbedste fortællinger om Danmarks skyggesider."


Pludselig er de to betjente blevet jaget vildt og må slås for deres liv for at komme ud.

Om filmen Shorta
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce