Annonce
Jelling Ugeavis

Historielærere smed Jellingstenen i skraldespanden

Flere kendte statuer og monumenter har lidt døden rundt omkring i verden, men hvad nu hvis Jellingstenene kommer under pres - er vi så klar til at skrotte dem? Foto: Anders Kynde
Et eksperiment til Historielærernes dag satte gang i diskussionen om, hvorvidt det kan være i orden at fjerne eller ødelægge kulturarv. Her blev Jellingstenen taget frem som eksempel.

Jelling: Vi kalder den for Danmarks dåbsattest, den er trykt i alle vores pas, og lokalt er den med til at tiltrække tusindvis af turister fra hele verden.

Vi taler naturligvis om Jellingstenen. Den store, gamle runesten, som er rejst af Harald Blåtand for over tusind år siden til minde om hans forældre, men ikke mindst for at bekendtgøre, at han gjorde danerne kristne.

Men hvad nu hvis Jellingstenen en dag opfattes af nogle som et krænkende symbol? Er vi så villige til at fjerne den fra offentligheden? Eller måske den ødelægge den totalt?

Annonce

Når kulturarv fjernes

  • Der findes flere eksempler på skamfering, fjernelse eller ødelæggelse af statuer, der kan sættes i relation til racisme eller kolonisering.
  • Sidste år blev den berømte statue af den amerikanske sydstatsgeneral Robert Lee fjernet fra hovedgaden i byen Richmond i delstaten Virginia. Også i London er statuer blevet ødelagt som reaktioner på den globale Black Lives Matter-bevægelse.
  • I Hongkong blev skulpturen "Skamstøtten" af Jens Galschiøt fjernet i december 2021 fra sin mangeårige plads ved Hongkongs Universitet, formodentlig på grund af krav fra de kinesiske myndigheder.
  • Også i Grønland har der været stor debat om Hans Egede-statuen i Nuuk. Statuen blev i 2020 overhældt med rød maling og fik påskrevet teksten "decolonize", som betyder afkolonisere. Samme år var der afstemning i Nuuk om statuens videre skæbne, men der var ikke flertal for at fjerne den.

Dette eksperiment var temaet på en historiefaglig workshop i i Jelling i efteråret 2021. Her fik historielærerne en model af Jellingstenen og Jellingbægeret og blev spurgt, om de ville beholde dem eller var villige til at smide dem i skraldespanden, såfremt disse kunne opfattes krænkende.

- For nogle er den (Jellingstenen, red.) nærmest kernen af danskhed. For andre er den kernen i en særlig problematisk danskhed, fortæller Jens Flemming Pietras, lektor i historie på professionshøjskolen Absalon, til fagbladet Folkeskolen.

Ikke plads til Jellingstenen i et multikulturelt samfund

Ifølge Jens Flemming Pietras var flere af lærerne klar til at fjerne Jellingstenen.

- Nogle tog hele seancen som det rene sjov, men der var også én, der udtrykte, at det er forfærdeligt, at Jellingstenen er afbildet i vores pas. Én argumenterede for, at vi lever i et multikulturelt samfund, at alle skal have lov at være her, og at det vil være bedre for det muslimske mindretals følelser at skrotte Jellingstenen, udtaler lektoren til Kristeligt Dagblad.

Nogle tog hele seancen som det rene sjov, men der var også én, der udtrykte, at det er forfærdeligt, at Jellingstenen er afbildet i vores pas.

Jens Flemming Pietras, lektor i historie

Seancen er blevet gentaget flere gange efterfølgende for blandt andre historielærere i Roskilde og senest i februar for et hold lærerstuderende. Også her var der nogle parate til at kassere Jellings og Danmarks kulturarv.

Jens Flemming Pietras understreger dog, at eksperimentet ikke konkluderer, hvor udbredte holdningerne er generelt i Danmark. Ligeledes tilføjer han, at flertallet af deltagerne i eksperimenterne gav udtryk for, at de ikke ville smide klenodierne ud.

Annonce
Jelling Ugeavis

Så røg spaden i jorden: 20 nye boliger er på vej ved Herningvej

Annonce
Jelling Ugeavis

Startskuddet har lydt: Her kommer mange boliger de næste et-to år - men det populære rækkehus er forbudt

Annonce
Jelling Ugeavis

Bodils klumme: Vi har jo allesammen vore særheder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Folkekær musiker tvunget til afbud: Her er hans afløsere på festivalen i Jelling

Jelling Ugeavis

Skævt kunstværk på vej til rundkørsel: Tour-stjerner bydes velkommen af fire gakkede cykelryttere

Jelling Ugeavis

Historielærere smed Jellingstenen i skraldespanden

Jelling Ugeavis

Gule cykler vender tilbage i Jelling

Jelling Ugeavis

2,08 meter fra tour-stjernerne blander Blåtand sig med Sagan og Cipollini

Jelling Ugeavis

Mindeord: Vi vil savne Eigils solstråler ramme os i lokalsamfundet

Annonce