Annonce
Jelling Ugeavis

Hvor er det i dag: Genforeningsflag søges

Hvor er dette flag i dag? Det blev vist ved 90-års dagen for genforeningen, der blev holdt i Egtved Forsamlingshus. Nu vil Grænseforeningen for Vejle Vesteregn gerne flaget til en udstilling på Vejle Stadsarkiv. Foto: Kirsten Rykind-Eriksen
Grænseforeningen søger et genforeningsflag, der blev vist i Egtved for 10 år siden. Desuden søges fotos af sydslesvigske feriebørn til udstilling. Og så er der et helt specielt Jellingflag...
Annonce

Vejle: Et gammelt dansk flag søges. Det er sidst set i Egtved for 10 år siden. Nu vil Grænseforeningen Vejle Vesteregn gerne låne det.

Næste år fejres, at det er 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark. Blandt arrangementer og aktiviteter er en udstilling på Vejle Stadsarkiv fra 1. februar til 23. april.

Det gamle dannebrogsflag blev syet til den store folkefest på Dybbøl den 10. juli 1920, da det med kongefamilien i spidsen blev fejret, at Sønderjylland atter hørte til Danmark. Da Grænseforeningen for Vejle Vesteregn i 2010 fejrede 90 års jubilæet for afstemningsdagen den 10. februar i Kirkehuset i Egtved, blev flaget vist frem af en af deltagerne, der sandsynligvis var fra Vejle.

Vejle Amts Folkeblad fortæller 11. februar 1920: "I dag (onsdag), da valgresultaterne fra afstemningen var kommet, samledes en lille kreds om det gamle flag og lod det gå til tops. Det var, som om det gamle Jelling hilste på det unge Jelling og priste det lykkeligt".

Fra artiklen

Grænseforeningen Vejle Vesteregns formand Kirsten Rykind-Eriksen siger, at foreningen meget gerne vil låne flaget til en udstilling på Vejle Stadsarkiv. Den får titlen: "Fra folkesag til venskabsbesøg", og den fortæller om de lokale grænseforeningers initiativer og virke på Vejleegnen i perioden fra 1889, der var 25 året for tabet af Sønderjylland/Nordslesvig, og frem til nu.

- Dannebrog er vores vigtigste nationale markør, hvilket det i høj grad var for sønderjyderne under tysk styre fra 1864 til 1920. Flagene blev gemt i skuffer, skabe og kister i håbet om atter at kunne hejses. Til festlighederne i 1920 syedes specielt mange Dannebrogsflag – en hel systue oprettedes på Christiansborg til formålet, fortæller Kirsten Rykind-Eriksen.

Annonce

Sydslesvigske feriebørn

Hun har et ønske mere: Fotos af sydslesvigske feriebørn på Vejleegnen efterlyses til samme udstilling. Fra 1919 og navnlig efter 1945 var det en af de store folkesager at modtage feriebørn fra det danske mindretal i Sydslesvig om sommeren. I 1949 rejste 10.000 børn fra Sydslesvig til Danmark, hvor de boede hos familier, for at blive bedre til at tale dansk og lære kulturen at kende samt den gang at få lidt sul på kroppen efter 2. verdenskrigs rædsler.

- Der kom også børn til Vejleegnen flere år i træk – og har gjort det indtil for nylig. Det vil være rigtig godt, hvis denne del af grænseforeningens virke kan blive belyst med fotos netop fra vores egn, bemærker hun.

Der kan findes eksempler på, at møderne dengang førte til kontakt, der holdes endnu i 2019.

Henvendelse både om flag og fotos kan ske til Kirsten Rykind-Eriksen via mail: rykind@bbsyd.dk, eller telefon 40 26 54 89.

Annonce

Et helt specielt Jellingflag

I denne sammenhæng er det værd at nævne, at et flag fra Jelling har en helt særlig historie i denne sammenhæng og viser, hvor alvorligt de gamle tog denne tag.

I 1857 anskaffede sognefoged Hans Kristensen på den netop nedrevne Nørregård, Vejlevej 33, et dannebrogsflag i anledning af, at kong Frederik den Syvende 22. september besøgte Jelling. Tabet af Sønderjylland i 1864 tog på ham, og han gemte sit elskede flag væk. På sit dødsleje gav han flaget til sin svigersøn, seminarielærer Marius Sørensen med besked om, at flaget skulle hejses den dag, Sønderjylland var kommet tilbage.

Vejle Amts Folkeblad fortæller 11. februar 1920: "I dag (onsdag), da valgresultaterne fra afstemningen var kommet, samledes en lille kreds om det gamle flag og lod det gå til tops. Det var, som om det gamle Jelling hilste på det unge Jelling og priste det lykkeligt".

Poesien i den sidste sætning afslører, at det efter alt at dømme er Marius Sørensen selv, der er pennefører på notitsen. Han skrev ofte i VAF dengang.

Men hvor er det flag nu...?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce