Annonce
Jelling Ugeavis

Influenzavaccinen kan spare corona-bekymringerne væk

Farmakonom Peter Eli Bolther fra apotekerne i Jelling og Give er uddannet til at vaccinere, og han forventer et stort rykind, når man fra 1. oktober kan blive vaccineret mod influenza. Foto: Astrid Bigum Kristensen
Et lille prik kan redde livet for dem, der er i risikozonen, og for alle andre kan det være en nem omvej uden om feber og corona-mistanker. Og så er den gratis for borgere over 65 år og borgere i særlige risikogrupper.
Annonce

Jelling: Vaccinen mod corona er desværre ikke fundet endnu, men på Jelling Apotek kan man fra 1. oktober og frem til udgangen af januar blive vaccineret mod influenza - og det kan være ganske fornuftigt set i corona-sammenhæng, mener farmakonom Peter Eli Bolther.

Vaccinen er endda gratis, hvis man er fyldt 65 år eller er i særlig risikogruppe, eksempelvis med diabetes, kroniske sygdomme eller gravid i 2. eller 3. trimester.

- Nu hvor der er corona, bliver enhver med symptomer på influenza jo sendt hjem fra arbejde og pålagt at tage en coronatest. Så en vaccine er en måde at komme uden om den almindelige influenza, der dermed kan mudre corona-billedet, siger Peter Eli Bolther.

Annonce

Vaccine passer på kroppen

Selvom det er corona, der fylder mest i hverdagen lige nu, påpeger farmakonomen, at når influenzaepidemien har hærget, så har det kostet mange liv - flere liv, end corona hidtil har taget i Danmark, og derfor opfordrer han også borgerne til at blive vaccineret mod influenza - om ikke andet, så for at stå stærkere mod corona.

- Hvis du får influenza i dag, så kan du jo godt få corona i morgen. Jo flere sygdomme du får på en gang, jo hårdere er det for din krop. Med en vaccine kan du måske undgå influenzaen, siger han.

Annonce

Forskellige vacciner

Sammen med årets influenzavaccine tilbydes også pneumokokvaccinen, og hvis man er fyldt 85 år, skiftes den almindelige vaccine ud med en højpotent vaccine.

Det kræver ikke tidsbestilling at blive vaccineret på apoteket, og det tager kun få minutter at få klaret.


Det kan nemt tage to-tre dage, inden man får en tid til test, og derefter 24-48 timer, før man får svar. Det er jo nemt en hel uge, hvor man skal blive hjemme fra arbejde. Det kan hurtigt blive en belastning for virksomheden, set imod de 185 kroner en vaccine koster pr. medarbejder.

Peter Eli Bolther, famakonom


- Vi kører også ud på plejehjem og vaccinerer, ligesom vi også kan køre ud til virksomheder, hvis der er mange, der skal vaccineres, siger Peter Eli Bolther.

Annonce

Vaccine versus sygemelding

Det er andet år, at Give Apotek og filialerne i Brande og Jelling tilbyder vaccinerne, og sidste år var der stor interesse for vaccinerne. Peter Eli Bolther forventer, at interessen vil være endnu større i år.

- Jeg tror, der er flere i år. Både de ældre, som er friske, og som tidligere synes, det var unødvendigt, de er nok mere bekymrede i år. Men jeg tror også, der vil komme flere yngre, siger han, ligesom han også regner med, at flere virksomheder vil tænke en vaccine ind til deres medarbejdere.

Influenzavacccine

Influenza- og pnemokokvaccinen tilbydes fra 1. oktober-31. januar.

Vaccinen er gratis for borgere, der er fyldt 65 år, samt personer, der lever med sygdomme som kronisk lungesygdom. hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk), diabetes 1 eller 2, medfødt eller erhvervet immundefekt, påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft, kronisk lever- og nyresvigt.

Gravide i 2. og 3. trimester kan også blive vaccineret gratis.

Derudover kan visse borgere også få en gratis vaccine, hvis lægen vurderer, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko. Det kan eksempelvis være svært overvægtige og førtidspensionister, eller andre med alvorlige sygdomme.

En vaccination er ikke en garanti mod influenza, da vaccinen kun indeholder proteiner fra de fire forskellige influenzavira, som man vurderer er mest udbredt i området.

- Sidste år var man kommet på arbejde, selvom man var lidt sløj, men det må man ikke i år. Det kan nemt tage to-tre dage, inden man får en tid til test, og derefter 24-48 timer, før man får svar. Det er jo nemt en hel uge, hvor man skal blive hjemme fra arbejde. Det kan hurtigt blive en belastning for virksomheden, set imod de 185 kroner en vaccine koster pr. medarbejder, siger Peter Eli Bolther.

Farmonomen understreger, at alle vacciner naturligvis bliver udført efter covid19-retningslinjer med både håndsprit og mundbind.

- Og vi vaccinerer helt frem til 31. januar, så man behøver ikke at stå klar 1. oktober kl. 9.30. Vi vaccinerer alle dage i hele åbningstiden, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Tysktime i biografen

Jelling Ugeavis

Jazzmusik i Bredsten Kirke

Annonce