Annonce
Jelling Ugeavis

Jøder og vikinger i Byens Bio

Officer og spion er instrueret af Roman Polanski. PR-foto
Sandheden skal frem om en jødisk officer i filmen Officer og spion. I Far til fire er der krise, så familien tager i vikingfamilieterapi.
Annonce

Film: Den kendte instruktør Roman Polanski er på lærredet igen med en film, som flere mener er hans bedste film i mange år.

Officer og spion er en ambitiøs film, hvis udgangspunkt er Dreyfus-affæren i Frankrig i 1800-tallets slutning.


Selv om filmen foregår i 1800-tallets slutning, omhandler den et eksistentielt tema om sandheden. Et tema, som ikke er mindre aktuelt i 2020.

Om filmen Officer og spion


Den jødiske officer Alfred Dreyfus, spillet af Louis Garrel, anklages for spionage og sendes efter en domsfældelse som straffefange til Djævleøen.

Filmens centrale fortælling handler imidlertid om den antijødiske oberstløjtnant Georges Picquart, spillet af Jean Dujardin, der på trods af sin modstand mod jødiske officerer mener, at Dreyfus er uskyldig dømt, og han sætter sig for at få sandheden frem.

Annonce

Eksistentielt tema

I samtidens Frankrig var stemningen delt i to lejre, da det kom frem, at anklageren havde forfalsket bevismaterialet mod Dreyfus. Bedst kendt er indlægget fra forfatteren Émile Zola – J’accuse (Jeg anklager), men det er Picquart, som gennem sin efterforskning støder på materiale, der tyder på, at det er en anden officer, der lækkede de militære hemmeligheder.

Kampen står ikke alene mod retssystemet, men i lige så høj grad mod de personer, som mener, at hæren aldrig tager fejl, og hvis det alligevel er tilfældet, skal det ikke indrømmes.

Så selv om filmen foregår i 1800-tallets slutning, omhandler den et eksistentielt tema om sandheden. Et tema, som ikke er mindre aktuelt i 2020.

Annonce

Far til fire er tilbage

Efterårsferien nærmer sig, og der er premiere på den nye Far til fire-film.

Familiefilmen med rødder tilbage til 1950'erne følger absolut med tiden. Således er der krise i familien. Mia og Ole kan ikke længere holde ud at dele værelse, Søs er træt af konstant at skulle stå for hele husholdningen, og Far kan ikke længere glatte ud i forhold til Onkel Anders’ opførsel.

Far til fire og vikingerne vises i Byens Bio. PR-foto: Andreas Bastiansen

Og hvad gør en 2020-familie i krise? Den går i terapi. Så Onkel Anders tilmelder hele familien, inklusiv feriegæsten Olivia, til en "vikingfamilieterapi". Terapien foregår i en vikinglandsby med mange vikinge-øvelser, opfundet af terapeuterne. Lille Pers elskede elefant, Bodil, er naturligvis med og får pludselig en hovedrolle, da terapeuterne inddrager hende i en af øvelserne.

Filmen er instrueret og forfattet (sammen med Gitte Løkkegaard) af Martin Miehe-Renard, som også stod bag de to seneste Far til fire-film. På rollelisten er blandt andet Martin Brygmann, Thomas Bo Larsen, Anders Lund Madsen og Signe Lindkvist.

En del af optagelserne er i øvrigt foretaget på Jim Lyngvilds vikingeborg Ravnsborg på Sydfyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Tysktime i biografen

Jelling Ugeavis

Jazzmusik i Bredsten Kirke

Annonce