Annonce
Jelling Ugeavis

Jelling - en by, man ikke bare kører igennem!

Ja, vejen gennem Jelling er der ikke længere. Og det er som jeg ser det godt, skriver sognepræst i Jelling Kirke.

Annonce

Jelling: For nylig var der på Facebook-siden "Det sker i Jelling" et opslag med en film, der viste nedrivningen af huset, hvor der tidligere var en bager, bager Jakobsen.

Som altid er der noget vemodigt ved at se et fint gammel hus forsvinde. Det er ikke bare et hus, men et stykke historie, der forsvinder. Med minder og oplevelser knyttet til sig. Det vidnede en del af kommentarerne til opslaget da også om.

Men der var også flere kommetarer, der udtrykte et savn af den gamle vej gennem Jelling - ja, som gav udtryk for, at Jelling var meget bedre dengang vejen gik lige igennem.

Dette billede er fra Jellings bymidte i 2009, før Gormsgade og dens huse blev fjernet. Arkivfoto
Annonce

Tryghed og fuglesang

Nu har jeg ganske vist kun boet uden for Jelling - på Brandbjerg - dengang vejen stadig gik gennem byen. Men jeg har alligevel svært ved at dele savnet af vejen tværs gennem Jelling. Som jeg husker det, holdt man f.eks. ualmindeligt længe i kø, når man skulle ud på Gormsgade fra Mølvangsvej. Og springer vi til nutiden, må jeg sige at jeg som far til mindre børn er virkelig glad for, at den megen trafik - herunder en del store lastbiler - ikke tonser tværs gennem byen.

Det giver en tryghed, at ens børn kan cykle sikkert nærmest fra den ene ende af byen til den anden. Og så giver det da også mulighed for at høre fuglesang og andre lyde, der er noget mere livgivende en brølende biler.

Lukningen af vejen var en del af monumentplanen - altså den plan, der fritlagde det store område omkring kirke, høje og palisade. Det har været en stor mundfuld, mange ændringer på kort tid, men jeg synes resultatet er rent ud sagt fantastisk. Vi har midt i byen et stor område, hvor man kan løbe, gå og cykle - og hente næring til sind og krop. Foruden mærke historiens vingesus.

Det har en del andre også opdaget og området besøges - ikke mindst takket være Kongernes Jelling - af over 200.000 mennesker om året, mennesker, der også er så venlige at bruge nogle af deres penge her i byen.

Annonce

Et nyt motto

Så området er efter min mening med til at tilføre byen ressourcer og opmærksomhed, som byer af tilsvarende størrelse sjældent kommer i nærheden af. Det giver selvfølgelig diskussion indimellem, for området har også magter og myndigheders interesse. Jelling er ikke bare sig selv, og beslutninger må træffes i lidt større cirkler. Men som jeg oplever det, foregår det i større og større forståelse for, at man må tale sig til rette.

Ja, vejen gennem Jelling er der ikke længere. Og det er som jeg ser det godt. Og som min søn på 11 sagde, så tager det jo kun et par minutter ekstra at køre gennem byen. Og i disse GPS-tider skulle det nok være til at finde vej. Så måske skulle man glæde sig over det.

Og derfor har jeg lavet et motto, som hermed er til fri afbenyttelse: "Jelling - en by, man ikke bare kører igennem". Og ja, det er lidt kringlet at køre gennem byen. Til gengæld er der ingen grund til bare at køre igennem. For i Jelling er der noget at standse op for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce