Annonce
Jelling Ugeavis

Jelling Have og OK-fonden har pustet liv i Harresø Kro

Den gamle charmerende hærvejskro i Harresø har siden 2017 været på OK-Fondens hænder, og stedet drives nu efter et socialøkonomisk koncept, der skal hjælpe udfordrede unge videre i livet. Arkivfoto

På Harresø Kro har OK-Fonden skabt en platform, der udover at tilbyde gæsterne forskellige services også har til hensigt at styrke udfordrede unge med en række menneskelige og faglige kompetencer, der giver dem "kørekort til livet".

Annonce

HARRESØ: I 2017 overtog OK-Centret Jelling Have Harresø Kro med det helt klare formål at højne mulighederne for uddannelse og beskæftigelse for psykisk sårbare.

Formålet var endvidere at drive stedet ud fra en socialøkonomisk vinkel i tæt samarbejde med STU (Særligt Tilrettelagt Undervisning), der er er en treårig ungdomsuddannelse for unge i 18-25-års alderen med særlige behov, og som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse.

Den over 400 år gamle charmerende Hærvejskro med den unikke beliggenhed i smørhullet mellem Givskud Zoo og Legoland samt tæt ved motorvejen har dermed fået tilført en tiltrængt vitaminindsprøjtning, og at kroen i dag drives ud fra et socialøkonomisk perspektiv, gør kun projektet endnu mere interessant.

Det handler for os om at hjælpe de unge godt videre i livet. Vi støtter dem i forbindelse med uddannelse og beskæftigelse, og så gør vi også en dyd ud af at iklæde dem en vis robusthed, så de opnår styrkede færdigheder til livet.

- Lisbeth Lomholt, leder på Jelling Have
Undervsiningen foregår i en af de gamle hyggelige små stuer på kroen.Foto: Jelling Have
Annonce

At hjælpe unge godt videre i livet

Kroen fungerer i dag som undervisningsplatform for 9 unge i 18-25 årsalderen. Dagligdagen byder ikke mindst på en lang række forskellige praktiske opgaver relateret til kro- og restaurantdrift, og til kroen er knyttet en række ansatte, som står for henholdsvis køkkendelen, pedeldelen og undervisningsdelen.

- Det handler for os om at hjælpe de unge godt videre i livet. Vi støtter dem i forbindelse med uddannelse og beskæftigelse, og så gør vi også en dyd ud af at iklæde dem en vis robusthed, så de opnår styrkede færdigheder til livet. Det er målet, at de elever der bor hos os i vores Døgntilbud, kan bo selv, når de er færdige med deres 3-årige forløb her hos os, siger Lisbeth Lomholt, der er leder af OK-Centret Jelling Have.

Annonce

Diagnosefri zone

Marianne Sigtenbjerggaard er med egen formulering "pigen med de mange kasketter'". Lidt mere officielt formuleret er hun ansvarlig for kroen og køkkenet, og sammen med servicelederen Ole, STU-leder Steen Tang Andersen og læreren Anita er hun et af de faste, stabile holdepunkter for de unge i hverdagen på Harresø Kro.

- Vi har et fantastisk setup her på kroen med dejlige hyggelige rammer. Alt, hvad vi foretager os her på stedet, handler om, hvordan vi kan inddrage eleverne i opgaven. Først og fremmest gælder det om at skabe gode relationer og om at give eleverne en fornemmelse, at de lykkes. Vi interesserer os ikke for diagnoser, men for mennesker, siger Marianne Sigtenbjerggaard og fortsætter:

- Det er vigtigt for os at vise eleverne, at de er ventede, at vi kan bruge dem til noget og ikke mindst at fortælle dem, at vi mener, at de kan bidrage med noget her på stedet. I den ånd er det rigtig vigtigt, at vi kan give dem meningsfulde arbejdsopgaver, så de føler ejerskab og ansvar; og det kan vi både indenfor køkkenarbejde, pedelarbejde, rengøring og chaufføropgaver, siger Marianne Sigtenbjerggaard.

Annonce

Ideelt for STU med egen virksomhed

Det er Steen Tang Andersen, der er leder af STU-delen, og han står som stedets daglige tovholder af en lang række både undervisningsmæssige og praktiske tilbud til de unge. Han er begejstret for, at man har en virksomhed som Harresø Kro til at danne ramme for uddannelsen/udviklingen af de unge.

- Det er særdeles gunstigt, at vi kan bruge OK-Fondens og Jelling Haves egne uddannelsespladser og praktikpladser. Det betyder, at vi kan sende de unge mennesker i praktik både intern og eksternt, og det gives os gode muligheder for at finde de rigtige veje i det rigtige tempo for hver enkelt af de unge. Vi underviser her både elever fra vores egne bo- og behandlingstilbud og udefra kommende, og pt. er der 9 elever tilknyttet, fortæller Steen Tang Andersen.

Der tilbydes på frivillig basis undervisning i boglige fag tre gange om ugen, og derudover ligger der også tilbud om at deltage i sport og kreative fag.

- Som noget helt unikt har vi en chaufførlinje, hvor de unge kan erhverve sig et kørekort. Vi har på stedet en del chaufføropgaver, som varetages af de unge, og en af de unge klarer såmænd også jobbet som stedets buschauffør, forklarer stenen Tang Andersen.

Efter det 3-årige STU-forløb får eleverne et kompetencebevis, og undervejs på rejsen mod livsdueligheden vil eleverne tilegne sig faglige og menneskelige færdigheder, som udløser diplomer og beviser.

- Det er vores hensigt, at hver gang en elev får en praktikplads, så skal det fejres, og eleven får sit billede op at hænge på vores "praktikpladsvæg". Det handler hele tiden om at fejre både de små og de store sejre og om at skabe en stolthed hos eleverne omkring det at tage en uddannelse, siger Steen Tang Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Så er der igen senioridræt

Jelling Ugeavis

Café Sejd Kop 2020 afgjort

Annonce