Annonce
Jelling Ugeavis

Jellingborgere til ny kogræsserforening søges

Ny kogræsserforening kan være på vej i udkanten af Jelling. Foto: Britta Edelberg
Jysk kvæg græsser på skråning ved Fårupgård. Nu inviterer dyreholder Niels Ole Mols til et samarbejde med de lokale borgerne om Jelling Kogræsserforening.
Annonce

Jelling: Før i tiden græssede kreaturerne på de magre jorde. Den gode jord blev brugt til at dyrke korn, og så var det god økonomi i, at dyrene gik på den dårligste jord og omdannede græs til kød. Trods den magre kost kunne danskerne sende stribevis af jysk kvæg til Hamburg for at sælge det populære kød.

Nu har det jyske kvæg fået en renæssance i naturplejen, som netop også finder sted på de samme enge og overdrev, hvor dyrenes forfædre afgræssede.

Fra cirka år 1960 og frem til nu er mange af disse arealer groet til i buske og træer, og sjældne arter er forsvundet. Ved igen at sætte kreaturer på græs kommer mange af de gamle planter tilbage og skaber levemuligheder for insekter og fugle.

lLge netop ved Fårupgård, tre kilometer fra Jelling, kunne det være både sjovt og en stor hjælp for mig, hvis der er interesse for at lave en kogræsserforening i Jelling. Det skal være folk, der synes, at det er interessant at kigge ned til dyrene på skift, og vil de mere end det, fortæller jeg gerne om naturpleje og gamle husdyrracer.

Niels Ole Mols

Annonce

Kigge til dyrene på skift

Den lokale dyreholder Niels Ole Mols fortæller, at arbejdet med naturpleje startede som en hobby.

- Jeg har altid holdt af naturen og arbejdet med at bevare de gamle husdyrracer. I starten var det ren hobby, og min kone og jeg har altid haft fuldtidsarbejde ved siden af. Der har ikke været ret mange penge i naturplejen. Nu begynder det så småt at blive bedre, fordi samfundet som helhed er blevet opmærksom på, hvor vigtigt det er at pleje de lysåbne naturarealer, siger Niels Ole Mols.

Han er klar til at sætte gang i en kogræsserforening, hvis der er opbakning til det.

- Jeg har mange indhegninger, der skal tilses hver dag. De ligger spredt ud over et stort område og med både med køer, geder og får. De fleste bliver tilset af en nabo til indhegningen, men lige netop ved Fårupgård, tre kilometer fra Jelling, kunne det være både sjovt og en stor hjælp for mig, hvis der er interesse for at lave en kogræsserforening i Jelling. Det skal være folk, der synes, at det er interessant at kigge ned til dyrene på skift, og vil de mere end det, fortæller jeg gerne om naturpleje og gamle husdyrracer, forklarer Niels Ole Mols.

- Vi driver selv et økologisk landbrug i Vorbasse. Her bor kreaturerne i stald om vinteren, og vi fodrer med græs, som vi har høstet på vores marker. Vi laver selv vores gødning til markerne med gødning fra stalden. Det hele hænger sammen, fortsætter han.

Annonce

Velsmagende kød

Niels Ole Mols har gennemført flere smagsprøvninger af kød fra det jyske kvæg og lavet events med blandt andet Klaus Meier. De urter, som dyrene spiser, når de græsser på enge og overdrev, giver en særlig smag i kødet.

Som medlem i en kogræsserforening står man forrest i køen for at købe det klima- og naturvenlige og ikke mindst velsmagende kød.

Kogræsserforening

For at undgå navneforvirring: Fårupled Kogræsserlaug, der var så uheldige at have fire løbske kalve i uge 18, er en anden forening.

Kontakt Britta Edelberg på telefon 26293865, hvis du vil være med til at starte en forening i Jelling.

Der er også basis for en tilsvarende forening i Bredsten og en gedepasserforening i Tinnet Krat.

Læs mere på Vejle Kommunes hjemmeside.

Niels Ole Mols er aktiv i bevaring af de gamle husdyrracer. Her står han i indhegningen ved Fårup Sø. Foto: Britta Edelberg
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce