Annonce
Jelling Ugeavis

Jes Dueholm Jessens kunst lever videre på plejecenter

Disse billeder er fra Rom i februar 2006 og var nogle af de sidste produktioner i Jes Dueholm Jessens kunstsamling, inden han døde et halvt år efter. Foto: Mette Mørk
Den lokale kunstner Jes Dueholm Jessen døde i 2006, men hans malerier og billeder skal ikke stå hjemme og samle støv hos enken Ellen. Derfor har hun taget en del af hans kunst med i en ny udstilling på Højagercentret.
Annonce

Jelling: - Han havde så travlt med at tage billeder og male, at han slet ikke havde tid til at dø.

Ordene kommer 77-årige Ellen Dueholm Jessen. Hun mistede sin mand, Jes, for lidt over 13 år siden. Han døde efter at have haft tarmkræft i to et halvt år.

- Han var så produktiv og utrolig optaget af at tegne. Han kunne slet ikke lade være, fortæller Ellen Dueholm Jessen, mens hun står i Højagercentret og betragter et af hans malerier, som forestiller det spidse og karakteristiske fjeld Kyrkja i Norge.

Det er med i Højagercentrets nyeste udstilling, som tæller 40-50 billeder i form af både akvareller og fotografier fra Jes Dueholm Jessen. Gennem hans 64-årige levede nåede han at lave rigtig mange billeder. Så mange, at Ellen på ingen måder har plads til dem alle.

- En del malerier er blevet afsat gennem tiden, og hjemme hos mig hænger de nærmest fra gulv til loft. Dertil har jeg mange stående i en skab, så jeg synes, det er rigtig fint, at de kommer ud og bliver luftet lidt, siger hun.

Jes Dueholm Jessen

Levede fra 1942 til 2006.

Var søn af det anerkendte kunstnerægtepar Edith og Robert Dueholm Jessen.

Blev lærer fra Jelling Seminarium i 1964. Siden videreuddannede han sig på Danmarks Lærerhøjskole og underviste i billedkunst på Rødkilde Gymnasium og Århus Universitet.

Senere var han i 18 år seminarielektor i billedkunst i Jelling, inden han i 2002 gik på pension.

Brugte også en del tid med familiebandet Dueband, som bestod af ham, hustruen Ellen og døtrene Christine og Anne. De nåede blandt andet at spille på irske pubber og barer i Bretagne.

Annonce

Tog på malerrejser

Motiverne i Jes Dueholm Jessens billeder er hentet fra malerrejser og fra egnen omkring Gadbjerg, hvor han boede med Ellen og deres to døtre.

- Når vi havde været på ferie, kunne han komme hjem med alt fra 30 til 50 billeder. Normalt tegnede han de vigtigste streger på stedet, mens vi betragtede motivet, og når vi så kom hjem til Gadbjerg, gjorde han dem færdige. Mange blev også kasseret, hvis de ikke var gode nok, siger Ellen Dueholm Jessen.

Udstillingen af Jes Dueholm Jessens kunst er åbnet og kan ses frem til 30. november på Højagercentret - lige ved siden af Kirstens Køkken.

Annonce

Afhængig af den direkte oplevelse

Da Jes Dueholm Jessen levede, sagde han dengang om sine kunstværker:

"Mine akvareller bliver delvis til ude i naturen. Jeg er afhængig af den direkte oplevelse og prøver at indfange det væsentlige i motivet. Det er det foranderlige: vejrets, lysets, årstidernes skiften. Billederne skal fortælle om en oplevelse i naturen. Men også om en oplevelse med billedet, hvor man vender opmærksomheden bort fra naturen og koncentrerer sig om billedet."

"Oplevelsen omsættes til maleriet, og maleriet er jo ikke naturen. Akvarellen er farve, vand og papir, det giver andre oplevelser, når jeg får farven til at blande sig med vandet i spændende forløb henover det ru papir, og når det lykkes at styre penslen. Naturmaleri som mit er bedst, når det gennem farve, linje, rytme og komposition udtrykker en sandelig naturoplevelse, som genopleves hos beskueren," sagde Jes Dueholm Jessen.

Midt i Jotunheimen i Norge er fjeldet Kyrkja, som her portrætteres i et akvarelmaleri, der kan opleves på Højagercentret den kommende tid. Foto: Mette Mørk
Ellen Dueholm Jessen har også altid haft stor interesse for kunst, idet hun i mange år havde et keramikværksted. Foto: Mette Mørk
Den nye udstilling på Højagercentret viser et bredt udsnit af den af tidligere seminarielærer og kunstner Jes Dueholm Jessens billeder. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce