Annonce
Jelling Ugeavis

Lørdag er Honning & Jordbærdag: Smag på den nyhøstede honning i lokalområdet

Biavler Else Vohlert fra Vejle og Omegns Biavlerforening. Arkivfoto: Lars Saugbjerg
Honning og jordbær er en kombi, der kan få tænderne til at løbe i vand. Prøv den smagfulde symfoni lørdag i Jelling eller Vejle.
Annonce

Vejle/Jelling: Lørdag 20. juni er det Honning & Jordbærdag. Her fejrer landets biavlere årets første høst af honning sammen med danske jordbær - og du er inviteret.

I Vejle er der mulighed for at prøve den smagfulde symfoni fra klokken 10 til cirka klokken 14 på Nørretorv og Søndertorv.

Bierne har i foråret haft travlt med at bestøve din haves frugttræer og –buske, markernes afgrøder og de vilde planter i naturen. Når bierne bestøver blomsterne, belønnes de med nektar. Bierne forarbejder nektaren, så den kan blive til honning.

- Vi håber, at rigtig mange vil slå vejen forbi i løbet af dagen, og smage symfonien af danske jordbær med nyslynget honning, og samtidig høre lidt om biernes vigtige opgave, når både afgrøder og vilde planter skal bestøves, siger Else Vohlert.

Annonce

En stor familie

Udover dronningen består en bifamilie i højsæsonen af 50-80.000 arbejdsbier samt omkring 3000 droner, som er hanbier.

Bierne er flittige og helt nødvendige i vores natur. Hør mere om deres arbejde på Søndertorv eller Nørretorv i Vejle på lørdag. Arkivfoto: Lars Saugbjerg

Dronerne lever sommeren over, og får måske lov til at befrugte dronningen, der kan parre sig med op mod 20 droner på én gang i løbet af en såkaldt parringsflugt, som varer to-tre timer. Når dronerne har parret sig, dør de.

Dronerne henter ikke honning, men bliver fodret og passet af hunnerne, altså arbejdsbierne.

Annonce

Rødere og sødere

En af de planter, der har gavn af biernes arbejde, er jordbær.

Biernes bestøvning er uhyre vigtig. For jordbærs vedkommende betyder biernes bestøvning blandt andet større og mere velformede jordbær. Desuden bliver jordbærrene rødere og sødere og de holder længere, oplyser den lokale biavlerforening, der i en pressemeddelelse opfordrer til at købe dansk.

- Når du køber dansk honning, kan du glæde dig over, at honningen er et produkt af biernes bestøvning af planter og afgrøder i Danmark. Derved kan vi spare klimaet for transporten af importerede jordbær og honning.

I Jelling vil der også være opsat en stand, og i Hedensted markerer man Honning & Jordbærdagen om søndagen hos jordbæravler Arne Pedersen, Skovvangen 25, hvor der er åbent fra klokken 10 til 17.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce