Annonce
Jelling Ugeavis

Naturplejekød gavner både natur og klima

I Vejle Kommune bliver cirka 50 procent af naturarealerne naturplejet, så også her er der plads til flere dyr i naturplejen. Kontakt Britta Edelberg på telefon 26293865, hvis du vil vide mere. Privatfoto
I Grejs ådal, ved Fårup Sø, i Fløjstrup og flere andre steder kan du se græssende kreaturer, som via deres rolige drøvtyggen løser en af vores store natur- og klimaudfordringer.
Annonce

Jelling: Oksekød fra naturplejen er co2-neutralt.

Kreaturerne afgræsser først og fremmest enge og overdrev for at bevare den oprindelige natur. Samtidig med at disse drøvtyggere holder plantevæksten nede ved at æde græs, tagrør og bark, produceres der oksekød, som er klimaneutralt.

Landbrugsfaglig projektleder i Økologisk Landsforening Julie Henriksen bekræfter:

- Når kreaturerne græsser på upløjet jord opbygges der kulstof i jorden – der bindes co2. Når vi laver klimaregnskab på en enkelt bedrift, kan vi se, at det betyder rigtig meget. Hos en landmand, hvis kreaturer udelukkende lever af græs, for eksempel i naturplejen, går co2-regnskabet i nul, selvom køerne udleder metan via fordøjelsen af græsset, siger hun.

Annonce

Godt for naturen

Vi har i Danmark 342.000 hektar naturareal. Kun cirka 82.000 hektar bliver naturplejet i dag. Resten gror til i busk og krat.

Hvis vi sætter græssende kvæg på alle naturarealerne, vil landmænd kunne producere 200 gram oksekød om ugen til 35 procent af alle danskere.

Udvider vi yderligere naturarealet ved at omlægge magre og fugtige landbrugsarealer til naturpleje, vil vi kunne producere oksekød til alle danskere udelukkende via afgræsning, samtidig med at vi understøtter vores truede natur.

Vi vil ikke behøve at dyrke foder til disse køer og heller ikke købe soja fra fældede regnskovsområder i Sydamerika, med alle de klimaproblemer og omkostninger for oprindelige folk, som denne sojaproduktion er skyld i.

Naturarealerne må hverken sprøjtes, gødes eller pløjes og dermed undgår vi forurening af drikkevand og unødig CO2-udledning ved pløjning. Dyrene har god plads i naturen og slagtning foregår på lokale slagterier med kort transportafstand.

Annonce

Sundt og CO2-neutralt

Slagteriet Welfare Food i Holsted er et af de slagterier, som dyreholdere med naturpleje samarbejder med.

- Vi har specialiseret os i naturplejekød, og med hensyn til oksekød er det kun naturplejekød, vi sælger. Naturplejekødet har andre egenskaber end meget andet kød. Analyser viser, at kødet har et lavere indhold af kolesterol og indeholder flere sunde fedtsyrer herunder Omega 3. Derfor er naturplejekødet både godt for naturen og sundheden. Det synes vi er et godt udgangspunkt for en råvare, fortæller direktør Kristian Jarl Kristensen.

Kilde: Biolog og naturplejekonsulent Anne Bodil Hald

Her ved Fårup Sø går græssende kreaturer. PrivatfotoAnnonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce