Annonce
Jelling Ugeavis

Ny leder på Højagercentret vil sætte sit eget præg

Carina Sarkkinen tiltrådte 1. april som ny leder på Højagercentret og hun glæder sig til at sætte et positivt aftryk på stedet. Foto: Mette Mørk.
37-årige Carina Sarkkinen er ny leder på Højagercentret. For hende er der ikke tale om en institution, men et hjem hvor beboerne skal føle hjerterum, og et sted hvor hun kan få lov til at sætte sit aftryk.
Annonce

Jelling: Carina Sarkkinens dør står altid åben. Det er vigtigt for hende, at både medarbejdere og beboere på Højagercentret ved det. Fra 1. april tiltrådte Carina Sarkkinen officielt som ny leder på Højagercenteret, efter Anna Laurberg gik på efterløn efter 25 år som centerleder.

- At tiltræde som ny leder, efter en som har været det i 25 år, er en stor rolle at skulle udfylde. Jeg skal nok bruge lidt tid på at finde min plads i det hele, siger Carina Sarkkinen, som til dagligt bor i Ølsted med sin kæreste, Michael, sine tre børn og to bonusbørn.

Allerede som 18-årig fik Carina Sarkkinen sit første job indenfor ældreplejen, da hun blev ansat som ufaglært på et plejehjem på Als. Hun blev hurtigt vild med faget og tog først hjælperuddannelsen og derefter uddannelsen som SOSU-assistent i 2010.

- Jeg har aldrig spekuleret på, om jeg nu har taget den rigtige uddannelse, for det ved jeg, at jeg har, siger Carina Sarkkinen.

Jeg tager oftest tingene som de kommer, og jeg bekymrer mig ikke på forhånd. Det hele skal jo nok gå.

Carina Sarkkinen

Annonce

Det kræver noget at kunne lede

Carina Sarkkinen har altid haft lyst til at blive leder, og derfor tog hun også en lederuddannelse efter at være blevet færdig som assistent.

- Jeg fik i en periode et job som gruppeleder i Viborg, og her blev jeg bekræftet i, at det er ledelse, jeg vil beskæftige mig med. Efter Viborg har jeg derfor arbejdet i forskellige lederstillinger med henblik på at findet noget tættere på, siger hun.

Da stillingen som centerleder på Højagercentret blev slået op, følte hun, det var det helt rigtige for hende både hvad angår jobindhold og beliggenhed.

- Jeg havde jo ikke så meget ledererfaring, så jeg blev ret overrasket, da jeg fik jobbet. Men jeg blev også rigtig glad, siger Carina Sarkkinen.

Carina Sarkkinens ledelsesstil kommer til at hvile på åbenhjertighed, og hendes inspiration kommer fra Eden Alternatives Mission og Vision.

- Jeg ønsker som leder at være med til at skabe et miljø, hvor positivitet, trivsel og velvære er i fokus. Hvor vi ikke arbejder med en institution, men skaber et hjem for ældre, siger hun.

Annonce

I praktik hos Thyra Frank

Et af forbillederne for den ledelsesstil, Carina Sarkkinen ønsker sig, er tidligere ældreminister Thyra Frank. Derfor tog Carina Sarkkinen allerede i 2008 kontakt til hende og fik i tre måneder lov til at komme i praktik på det plejehjem på Frederiksberg, hvor Thyra Frank var leder.

- Det var en stor oplevelse for mig at arbejde med Thyra Frank og jeg lærte en masse om mig selv, om faget og om hvilken leder, jeg gerne selv vil være, siger Carina Sarkkinen.

Det var eksempelvis Thyra Franks hjertevarme facon, hvor hun dagligt udddelte kram til beboerne og kaldte alle ved fornavn, der vakte genklang hos Carina Sarkkinen.

Efter praktikken blev målet derfor en lederstilling, hvor hun kunne lede et plejehjem efter samme principper og skabe et godt hjem for andre - både beboerne og personalet.

Carina Sarkkinen

37 år gammel

Uddannet SOSU-assistent i 2010

Bor i Ølsted ved Hedensted med sin kæreste, Michael

Har tre børn, en dreng på 19 år, en dreng på 17 år og en pige på 13 år

Har også to bonusbørn

Kan snakke flydende italiensk

Annonce

At finde sin plads

Det er efterhånden fire måneder siden, at Carina Sarkkinen havde første arbejdsdag på Højagercentret, men der går stadig lidt tid, før hun helt har fundet sig til rette.

- En ting er at ville lede, en anden ting er rent faktisk at gøre det, og for mig handler det om udvikling. Jeg vil gerne vende nogle ting på hovedet og tænke anderledes. Men det tager tid og det vigtigste lige nu, er at udvikle de gode ting, vi allerede har, til at blive endnu bedre.

For Carina Sarkkinen handler det også om at opbygge en gensidig tillid til medarbejdere og beboere og så ved hun, at hun med tiden vil finde den rette balance.

- Jeg tager oftest tingene som de kommer, og jeg bekymrer mig ikke på forhånd. Det hele skal jo nok gå.

Carina Sarkkinens to forgængere havde begge 25 år på posten som centerledere, og selv håber hun da også, at det bliver til mange gode år på Højagercentret.

Hvad er Eden Alternative Filosofien ?

Eden Alternative Filosofien består af 10 principper, som skal udmøntes lokalt og dermed meget forskelligt. Hermed gives retningslinjer og udgangspunkter for at skabe et “liv værd at leve” for alle involverede parter uanset alder, handicap og bolig.

Formålet med principperne er at fjerne ensomheden, kedsomheden og hjælpeløsheden samtidig med, at trivslen forøges hos de ældre mennesker og de, som drager omsorg for dem. Dette gøres ved at ændre en bestående institutionstankegang.

Gennem forandringen skabes “levesteder”, hvor enhver kan udvikle sig i sit eget tempo.

Ordet Eden refererer til paradiset – Edens have. Dette paradis omtales bl.a. i Det Gamle Testamente, hvor det hebraiske ord “pardes” anvendes i betydningen: have eller park.

Kilde: edendanmark.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce