Jelling: "Der vælges en ny borgmester i Vejle Kommune, som ikke er fra Jelling. Alle spillere skal betale 1500J$ ("Jelling-Dollars", red.) til banken grundet forhøjet udgifter til at bo i Jelling."
Det utænkelige er sket. For første gang i over 12 år er borgmesteren i Vejle Kommune ikke en landmand fra Jelling - og det koster altså dyrt for lokalbefolkningen i den gamle kongeby.
Sådan er en af konsekvenserne, når du trækker et såkaldt "Jellingkort" i "Jelling Spillet". Et brætspil, der - som navnet antyder - tager udgangspunkt i Jellings gader og handelsliv. Eller kort fortalt: en Jelling-version af det kendte brætspil matador.
Derfor er der på spillepladen et kort over Jelling, hvor blandt andet festivalen, golfbanen og runestenen er fremhævet. Her finder du hverken Rådhuspladsen eller Kongens Nytorv, men skal i stedet forsøge at indtage adresser som Vejlevej, Siljeager eller Æblelunden.
Samarbejde med butikker
Og det er netop på Æblelunden i det østlige Jelling, at vi finder de to hovedpersoner bag "Jelling Spillet", Lars Frank-Larsen og hans syvårige søn, William.
I familien brugte de meget tid sammen i julen på grund af coronasituationen. Men i stedet for at bruge alt for meget tid foran skærmen, blev der spillet en del brætspil, heriblandt Matador.
En dag lyder det så fra William: "Far, skal vi ikke lave vores eget brætspil?"
- Og sådan blev idéen født, fortæller hans far, Lars Frank-Larsen.
Siden er det gået stærkt for William og farmand. Med hjælp fra en grafiker har de fået skabt en prototype af "Jelling Spillet". På den måde kan de vise andre, hvordan spillet kommer til at se ud, når det senere skal masseproduceres.
- William er kvalitetschefen i firmaet. Han sørger for, at spillet fungerer. Jeg har til gengæld brugt rigtig mange timer på de mere praktiske opgaver med at udvikle spillet og lande aftaler med en producent og lokale sponsorer, siger Lars Frank-Larsen.
Således har de allieret sig med en række Jelling-firmaer, der bidrager økonomisk til produktionen af spillet, mod at de bliver nævnt på spillepladen. Derfor finder man eksempelvis felter med Jelling Bryghus eller Jelling Camping.
- At producere et brætspil koster mere, end vi lige havde regnet med, og derfor er vi taknemlige for, at mange erhvervsdrivende i byen har lyst til at bidrage til projektet. For vores eget vedkommende er det vigtigste, at økonomien kan løbe rundt, og at folk kommer til at få det sjovt med spillet, siger han.
- Men hvis det giver et lille overskud, har jeg lovet William, at vi skal i Jesperhus, tilføjer han.
Kan købes i maj
I skrivende stund mangler William og Lars Frank-Larsen at få de sidste aftaler på plads, inden de kan tage næste skridt i processen.
- Nu giver vi nogle familier mulighed for at prøve prototypen af spillet, så det kan blive testet godt og grundigt, inden vi får det produceret. For det er meget vigtigt, at det er sjovt og rent faktisk er spilbart, forklarer Lars Frank-Larsen.
Hvornår regner I med, at man kan købe spillet?
- Vi har lavet en aftale med flere samarbejdspartnere, der gerne vil sælge spillet. Håbet er, at det kan købes i løbet af maj.
Hvem er målgruppen?
- Det er relevant for alle Jelling-borgere fra seksårsalderen og op, men det kan også være sjovt at spille for turister eller folk, der er flyttet fra Jellingegnen. Derudover vil vi donere nogle spil til byens skoler og til asylcentret, hvis de har lyst til at spille det.
Dyrest og billigst
Som nævnt i begyndelsen relaterer "Jelling Spillet" sig så meget som muligt til virkelighedens Jelling.
Det betyder, at en stor del af byens veje, gader og firmaer er repræsenteret. For at finde den rigtige prissætning for adresserne har Lars Frank-Larsen undersøgt de rigtige salgspriser og forhørt sig hos byens ejendomsmæglerne.
- De dyreste veje i spillet bliver Grangaard Allé og Tjørnelunden, der koster 40.000 "Jelling-Dollars". De billigste koster kun 6.000 "Jelling-Dollars"- det er på Rosenvold og Toftevej, siger han og understreger, at der kan ske ændringer i spillet, inden den endelige udgave bliver produceret om et par måneder.
Der kommer tog
I Matador-brætspillet er "fængslet" det værste felt at havne på, fordi man skal sidde over en omgang. I Jelling har vi ikke noget fængsel, men vi har noget andet, der giver ventetid:
- I byen har vi to jernbaneovergange, som giver ekstra ventetid i dagligdagen. Så i "Jelling Spillet" har vi i stedet for fængsels-felter lavet to felter, hvor man skal vente på toget, når man skal sidde en omgang over, fortæller Lars Frank-Larsen.
"Jelling-Spillet" bliver produceret i et begrænset oplag, og der bliver sandsynligvis kun tale om en engangsproduktion.
Jelling SpilletDu skal en vintermorgen skynde dig op på jernbanestationen, men du har glemt at få lys på. Du møder landbetjenten i krydset ved Skovgade. Betal 5000J$ i bøde til banken.