Annonce
Jelling Ugeavis

Otte spørgsmål til Jellingnet: Derfor kan vi ikke bare vende ryggen til Yousee

Fra 1. januar 2020 er det ikke længere muligt at se blandt andet Kanal 5, hvis man er medlem af Jellingnet. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Den højaktuelle konflikt mellem Yousee og Discovery kan også få betydning for de godt 1700 medlemmer af Jellingnet, der har Yousee som udbyder. Men hvad er egentlig op og ned i sagen? Og hvorfor vælger Jellingnet ikke bare en anden udbyder end Yousee? Det har vi spurgt foreningens formand, Mogens Christensen, om.
Annonce

Jelling: Det er næppe gået nogens øre forbi, at Yousee og Discovery har svært ved at blive enige om en ny aftale for 2020. En sag, der også kan få konsekvenser for medlemmerne af Jellingnet, der i mange år har brugt Yousee som udbyder.

Hos Jellingnet sidder Mogens Christensen som formand, og vi har stillet ham en række spørgsmål i anledningen af den aktuelle debat.

Hvordan forholder Jellingnet sig til konflikten mellem Yousee og Discovery?

- I mange år er vi blevet skældt ud, fordi medlemmerne skal betale mere og mere for at se tv. En af de store årsager til dette er, at det er blevet dyrere for tv-kanalerne at købe rettigheder til særligt fodboldkampe. Disse fodboldkampe er ofte fordelt på forskellige tv-kanaler, hvilket betyder, at mange er nødt til at købe den store tv-pakke for at se alle de ønskede kampe. Men nu har Yousee altså valgt at sige stop i forhold til Discovery for at give kunderne mulighed for selv at udvælge de kanaler, som de gerne vil betale for. Det vil Discovery ikke være med til, så situationen er den, at intet af Discoverys indhold kan ses fra årsskiftet, hvis man er Yousee-kunde. Men parterne forhandler stadig, så de kan sagtens nå at blive enige om en aftale snart. Det eneste, vi ved, er, at det foreløbig kun gælder for januar måned. Måske er alt tilbage ved det gamle igen i februar.

- Jeg ved, der er mange følelser involveret, men jeg vil gerne opfordre folk til at slå koldt vand i blodet. Desværre oplever vi, at flere ikke har sat sig ordentligt ind i sagen, og det har ført til mange misforståelser. Mange folk reagerer midt i en forhandling, og vi ved ikke, hvad det ender med.

Hvorfor skiller Jellingnet sig ikke bare af med Yousee?

- Vi har godt to år tilbage af vores kontrakt med Yousee, og vi kan ikke bare melde os ud. Det vil være kontraktbrud, og så vil vi få gevaldige problemer med juristerne i Yousee. Det eneste, der kan lovliggøre, at vi stopper samarbejdet øjeblikkeligt, er, at der er sket en misligholdelse af kontrakten.

Er det ikke misligholdelse af kontrakten fra Yousee, hvis de ikke længere tilbyder Discoverys indhold?

- Nej, det kan ikke tolkes som misligholdelse, fordi der kommer nye og der forsvinder tv-kanaler hvert år i januar måned. I 2020 forsvinder flere kanaler end normalt, og der tilgår flere nye end normalt, men det berettiger ikke en opsigelse.

Yousee vs Discovery

Yousee vil fjerne Discoverys kanaler fra de faste tv-pakker for i stedet at udbyde dem som en del af bland selv-løsningen.

Men det vil Discovery ikke, så dermed forsvinder 11 kanaler fra sortimentet hos Yousee fra 1. januar 2020.

Blandt disse kanaler er Kanal 4, Kanal 5, 6'eren, Eurosport 1 & 2, Canal 9 og Discovery Channel.

Discovery har flere sportsrettigheder, hvoraf de mest populære er herrelandsholdets fodboldkampe, når der spilles kvalifikation til store turneringer. Til OL i Tokyo næste år deler Discovery tv-rettighederne med DR.

Annonce

Afviser beskyldninger om monopol

I Christiansfeld har antenneforeningen droppet Yousee sidste år. Kan I ikke også gøre det, når jeres kontrakt udløber med Yousee?

- Efter at de i Christiansfeld har skiftet udbyder, ligger deres priser på næsten alle parametre over Jellingnets priser. Selv hvis man ønsker at være medlem for blot at have internetadgang, er driftsbidraget dyrere i Christiansfeld end i Jelling. Medlemmerne i Jelling har en rigtig god aftale med Yousee, som de drager glæde af hver eneste dag, og jeg tror ikke altid, at græsset er grønnere på den anden side.

Hvorfor kan Jellingnet ikke åbne op for andre udbydere?

- Det kan vi i princippet godt, og vi har også tidligere forhandlet med en anden internetudbyder om at komme ind på vores anlæg. Men åbner vi vores anlæg for andre end Yousee, åbner vi for alle udbydere. Problemet ved dette er, at faktisk ingen af disse udbydere betaler for at bruge vores kabelnet, og hvis der sker tekniske fejl, har de ikke adgang til at reparere i anlægget. Og det kommer i sidste ende til at gå ud over medlemmet, som ikke kan få en ordentlig service.

Nogle har kritiseret Jellingnet for at have monopol på internet og tv i Jelling. Hvad mener du om det?

- Når der er tale om monopol, er det fordi, der er kun er én udbyder. Men det er jo ikke tilfældet i Jelling. Der er mange udbydere, der leverer tv-signal til Jelling: Boxer TV, Fullrate, DLG og Telia for at nævne nogle stykker. Byens borgere kan via telefonkablet få adgang til de fleste udbydere, der findes i Danmark. Derudover er der allerede fibernet flere steder i byen, hvor der er lavet nye udstykninger de seneste 10 år, men endnu ikke i hele byen.

- I øvrigt er ingen er tvunget til at være medlem af Jellingnet. Hvis folk ikke vil være medlem, så kan de bare melde sig ud.

Hvordan ser medlemssituationen ud hos Jellingnet?

- Vi har omkring 1700 medlemmer. Vi mister tv-kunder i disse år, men det er en generel tendens i markedet, at folk dropper flow-tv og i stedet streamer det, de har lyst til at se. Så derfor er der en pæn tilgang af internet-kunder, og vi har hvert år siden, jeg kom med i bestyrelsen i år 2000, oplevet en stigning i medlemstallet.

Er der brug for Jellingnet om 10 år?

- Ja, det er jeg sikker på. Vores kabelnet, der blev opgraderet i 2017, er "state-of-the art" inden for kabelnet. Det er forberedt til næste bredbåndsteknologi, og som jeg ser det, er det konkurrencedygtigt i endda mange år ud i fremtiden.

Mogens Christensen, formand for Jellingnet. PR-foto
Fra 1. januar 2020 er det ikke længere muligt at se blandt andet Kanal 5, hvis man er medlem af Jellingnet. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce