Annonce
Jelling Ugeavis

Portvin på menuen: Her bliver du klogere på en gudedrik

Der bliver skænket i portvinsglassene i Vejle 3. og 4. september, når portvinsfestivalen rammer Spinderihallerne. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Igen i år vil der blive holdt Portvinsfestival i Vejle. Som noget nyt vil der blive mulighed for at vælge en premium-billet, som giver adgang til de "store" portvine.

Vejle: Portvin. Flere og flere får øjnene op for denne gudedrik.

Mange af os har i hvert fald fået smag for de store oplevelser, portvin har at byde på.

Man behøver ikke være klog på et hav af stilarter - og kende ord som ruby, tawny, colheita og quinta for at få en god oplevelse. Hvad du ikke ved om portvin, har du mulighed for at lære, når der igen i år arrangeres portvinsfestival i Vejle. Festivalen foregår i Spinderihallerne, og arrangørerne oplyser, at der skal smages portvin over to dage, nemlig 3. og 4. september.

Annonce

Ganske som de forgangne år skal festivalens gæster smage på særligt udvalgte portvine fra lokale vinbutikker.

- Netop de lokale vinbutikker er omdrejningspunktet for Portvinsfestival.dk, hvor det er vigtigt at tilbyde disse en stand, så vi på den måde sikrer en lokal forankret kontakt mellem gæsterne og deres lokale vinbutik, lyder det fra arrangørerne i en pressemeddelelse.


Som noget nyt, vil der i år blive mulighed for at vælge en premium-billet, som giver gæsten adgang til portvine på et højere niveau end med den almindelige billet.

Jakob Søfelde-Hansen, Portvinsfestival.dk


Portvinsfestival.dk arrangerer også festivaler i Svendborg og Odense.

Premium-billet

En adgangsbillet til festivalen kan veksles til et stempelkort. Med dette i hånden kan man få 10 glas portvin, ét på hver stand. Der vil også være mulighed for at handle portvin med hjem.

- Som noget nyt, vil der i år blive mulighed for at vælge en premium-billet, som giver gæsten adgang til portvine på et højere niveau end med den almindelige billet. Disse bedre portvine er særligt udvalgt i samarbejde med de lokale vinbutikker, oplyser Jakob Søfelde-Hansen, Portvinsfestival.dk.

Udover de 10 glas portvin, som er inkluderet i den almindelige billet, er der naturligvis mulighed for at købe ekstra poletter - hvis man undervejs på festivalen får lyst til at udvide sin "portvins-horisont".

Festivalen har været udsolgt de forgangne år, og det forventer arrangøren også sker i år. Antallet af billetter er begrænset grundet covid-19.

Portvin

Portvin fremstilles i Douro regionen i det nordlige Portugal.

Alle portvine gennemgår de samme processer, indtil de er kommet på fad. De har alle det tilfælles, at gæringen bliver standset ved at tilsætte druesprit. På den måde beholder man det naturlige sukkerindhold, så vinen bliver sød. Selvfølgelig stiger alkoholprocenten; den ender på omkring 20 %.

Hvornår i processen druespritten tilsættes afhænger af, hvor meget sødme man ønsker i den færdige portvin - jo tidligere i processen det tilsættes, jo sødere en portvin ender man op med.

Kort beskrevet er der grundlæggende to forskellige typer portvin; Ruby port og Tawny port.

Ruby port er portvin fra en enkelt årgang, der tappes på flaske inden for to til tre år efter produktionen, hvorefter den lagrer på flaske. Tawny port derimod lagres længere tid på mindre egetræsfade, hvor vinen iltes langsomt, inden den tappes på flaske.

----

Portvinsfestivalen i Vejle finder sted i Spinderihallerne fredag 3. september klokken 16 til - 20 og lørdag 4. september klokken 13. til 17.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce