Annonce
Jelling Ugeavis

Rune sætter en ære i at lave flotte haver

Rune Bartholin Augustinus tilbyder også træfældning, og han ser en fordel i at hyre en anlægsgartner til det, fordi han så kan tænke fældningen ind i resten af haven. Måske er der nogle planter, der har levet godt af skyggen eller lignende. Foto: Mette Mørk
Det var med den fineste hæder, at Rune Bartholin Augustinus blev færdiguddannet som anlægsgartner. Efter en lille barsel er han nu startet som selvstændig, og han håber at kunne rådgive en masse mennesker om, hvordan de får flotte haver, indkørsler og terrasser.
Annonce

Mølvang: Det var med den ypperste hæder, en sølvmedalje, at Rune Bartholin Augustinus i en alder af 38 år blev uddannet anlægsgartner i oktober sidste år.

Her et halvt år efter er der fuld fart på arbejdslivet, for han er startet som selvstændig med firmaet Jelling Anlæg, som han oprettede med start 1. marts.

Indimellem var der lige en barsel, der skulle overstås, og det er netop rollen som familiefar, der har fået Rune Bartholin Augustinus til at starte selv.

- Jeg har været glad for at arbejde hos det firma, hvor jeg var i lære, men det er en udfordring at planlægge en dag med barn, når man ikke bare kan gå ved to-tre-tiden, siger han.

At være selvstændig betyder dog ikke, at Rune Bartholin Augustinus kan arbejde færre timer - tværtimod - men han har større frihed til at planlægge, hvornår der skal bruges tid på de økonomiske forhold, at udforme tilbud til kunder eller klare andre administrative opgaver, som kan ordnes hjemme på kontoret.

- Skal jeg ud at snakke med kunderne, kan jeg også komme på et tidspunkt, hvor de har tid, så på den måde er det fornuftigt for alle, siger anlægsgartneren.

Jeg synes, det er fedt at arbejde i jord og se tingene gro. Og det er dejligt at arbejde udenfor - man finder ud af, hvor lidt det faktisk regner her i Danmark.

Rune Bartholin Augustinus, selvstændig anlægsgartner

Annonce

Rådgivning er vigtigst

Rune Bartholin Augustinus beskriver en anlægsgartners opgaver som "alt uden for huset", og det tæller blandt andet haven og indkørslen. Han vil gerne ud til kunderne og dele ud af sin ekspertise, for man bygger ikke "bare" en terrasse. Der skal tænkes over alt fra underlægningen til de planter, der skal stå op ad belægningen.

- Det lyder måske lidt helligt, men jeg skal bygge ting hos folk, som de skal kigge på i 30 år, og hvis det ikke ser godt ud, så forsvinder deres overskud. Så den faglige stolthed er det, jeg slår mig på. Det, jeg laver, skal også stå flot om 20 eller 30 år, siger anlægsgartneren.

For ham handler det især om at give god rådgivning til kunderne - også selv om de måske ikke vælger ham til deres opgave, eller at det betyder, at de ikke behøver at ringe til ham næste gang.

- Jeg kan rådgive om, hvilke planter der kan stå i sol, og hvilke der kan stå i skygge. Eller om de passer bedst til sur eller basisk jord. Folk har jo som regel nogle idéer til deres have, og for mig er det vigtigt, at de ved, at der kan være nogle risici ved det, siger Rune Bartholin Augustinus.

Annonce

Husk haven i nybyggeriet

Planen for Rune Bartholin Augustinus er at være ene mand i firmaet, så længe børnene er små.

- Og hvad der så sker, er svært at sige, lyder det.

En mulighed er at gå sammen med en anden, da det også er ganske almindeligt, at man er to mand afsted på en opgave, når man er ansat i et anlægsfirma.

Indtil videre klarer han dog opgaverne selv.

Og så har han i øvrigt en lille opfordring til nybyggere. Anlægsgartneren er som regel den sidste, der bliver ringet til, når der skal bygges nyt hus på en ny grund, og er man gået over budgettet til tømreren, muren eller maleren, så står man til sidst med få penge til haven. Derfor håber han på, at folk bliver bedre til at tænke anlægsgartneren ind i starten af projektet.

Ud over Jelling Anlæg er Rune Bartholin Augustinus også tilknyttet Jordbrugets Uddannelses Center i Beder syd for Aarhus. Her underviser han mest i anlægsteknik og plantekendskab. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce