Annonce
Jelling Ugeavis

Siri har etableret egen virksomhed med håndsyet læder efter seks år i England

Siri Stoklund vil kun bruge det bedste kvalitet i sin virksomhed. Derfor får hun læder og spænder fra Italien. Foto: Martin Søndergaard Jensen
Siri Stoklund har de seneste seks år boet i udlandet, hvor hun har lært et sjældent håndværk. Hun flyttede til England som 15-årig og begyndte uddannelsen som sadelmager, hvor man fik muligheden for at arbejde meget med læder.

Hørup: Langt ude ad Bjerregårdsvej i vild og flot natur finder du Siri Stoklund, som har etableret sin egen forretning. Her bruger hun et håndværk, som ifølge Siri Stoklund selv er alt for lidt værdsat i befolkningen.

- Maskiner kan ikke gøre det nær så godt, som man kan i hånden. Det holder meget længere, hvis man syer det selv i hånden og kommer dermed i en helt anden kvalitet, siger Siri Stoklund på 21 år, der har oprettet virksomheden Sirileather.


Annonce

Du kan bare mærke, hvordan lækkert det er. Det er ikke noget, som bliver lavet i den kvalitet herhjemme eller i England.

Siri Stoklund


Hun bruger nemlig kun håndkraft til at lave nøgleringe, bakker, bokse og bælter, som kan købes på hendes hjemmeside.

Håndværket lærte hun i England, da hun allerede som 15-årig flyttede til England fra Hillerød, hvor hun er vokset op.

Her kom hun ind på The Princess Royal College of Animal Management & Saddlery, som på dansk er sadelmager-uddannelsen, som tager to år. På samme skole fik hun en uddannelse inden for skomageri, der varede et år. Når man er under 18 år, så behøver man ikke betale noget for at gå på skolen, men hun kunne samtidig ikke få SU, da hun netop var under 15 år. Hun flyttede i 2018 et halvt år til Toronto i Canada for at arbejde som sadelmager.

- Det er ikke uddannelser, som er særlig store herhjemme. Og mine lærere i folkeskolen var da også forundret over det, men jeg skulle ikke i gymnasiet. Men der er også en, som har skrevet til mig efterfølgende, hvordan det er gået derovre, siger Siri Stoklund

Interessen opstod allerede tidligt i livet, hvor hun havde en hest, som også stadig er med på gården på Bjerregårdsvej.

Besværligt at få udstyret til Danmark

Siri ville gerne hjem, da det er nemmere at få en virksomhed på benene herhjemme, hvor hendes mor bor i et hus uden for Hørup, hvor hun har fået hele 1.sal til sit værksted for virksomheden. Huslejen for et værksted i England ville være for dyrt til at kunne etablere sig.

Men hun flyttede hjem på et lidt besværligt tidspunkt. Storbritannien kom endelig efter næsten fem år lange forhandlinger ud af EU i slutningen af 2020. Det gjorde det svært at få sit udstyr hjem.

Her kan man se nøgleringe med runemotiver, som en hyldest til Jellingområdet. Samtidig ses et par af hendes andre kreationer. Foto: Martin Søndergaard Jensen

- Det tog lidt længere tid, end jeg havde håbet på, og jeg nåede da også at blive lidt rusten herhjemme, siger Siri Stoklund, mens hun viser den første boks, hun lavede. Da hun kom hjem, hvor låget var lidt sunket.

Det kom dog hurtigt tilbage, da hun viser en af de næste, som står helt skarpt i sort italiensk læder.

Netop læderet kommer fra Italien, og det er den bedste kvalitet, som Siri Stoklund har arbejdet med.

- Du kan bare mærke, hvordan lækkert det er. Det er ikke noget, som bliver lavet i den kvalitet herhjemme eller i England. Jeg søgte en masse efter nye leverandører, og her blev det fra Italien, da det er kvaliteten, der er vigtig. Det er samtidig ikke overfladebehandlet, som gør, at det kun er den bedste kvalitet, der netop kan bruges af læderet, siger Siri Stoklund.

Annonce

Vil gerne kunne vise håndværket

Og netop kvaliteten er en ting, som Siri Stoklund fremhæver flere gange. Hun er ærgerlig over, at der ofte bliver set ned på erhvervsuddannelser, som hun også selv har taget. Derfor har hun heller ikke specifikke mål om, hvad hun vil opnå med sin virksomhed.

- Når jeg laver planer, plejer de at ryge ud ad vinduet igen 20 minutter senere. Så jeg vil helst ikke lægge for mange mål for virksomheden. Men jeg vil gerne vække interessen for det gode håndværk, når der netop bliver set ned på håndværkerne herhjemme, siger Siri Stoklund og fortsætter:

Lige siden Siri Stoklund var lille, har interessen for at arbejde med læder været der. Det kom blandt andet af at have en hest. Foto: Martin Søndergaard Jensen

- Der er uendelige muligheder for, hvad jeg kan komme til at lave i fremtiden, og jeg udelukker ikke noget på nuværende tidspunkt. En af de helt gode eksempler på, hvad læderet også kan bruges til, er fra Game of Thrones, hvor der bliver brugt ekstremt meget læder, og de har mange inde for at lave det og tilpasse det til de forskellige. Sådan noget vækker jo også interessen for det.

Annonce

Lige nu en upopulær holdning

Når man bor i England i næsten seks år, så begynder man selvfølgelig at holde af landet.

- Jeg elsker England, selvom det lige nu nok er en meget upopulær holdning i forhold til fodbolden. Der er jo gode og dårlige ting ved England og Danmark, men jeg kan slet ikke afvise, at jeg kunne finde på at flytte derover igen.

Skulle man være interesseret i noget af det, Siri Stoklund laver i sin virksomhed, kan man se nærmere på hendes hjemmeside.

Annonce
Annonce
Jelling Ugeavis

Unik biograf får kæmpe opgradering: 'Hvis det regner i en film, vil gæsterne føle, at det også regner på dem i salen'

Annonce
Annonce
Jelling Ugeavis

Boligforening med opråb: Ventelisterne er for lange, og der mangler almene boliger

Annonce
Forsiden netop nu
Jelling Ugeavis

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

Jelling Ugeavis

Se billederne: 300 børn gav den gas til skolernes floorballdag:

Jelling Ugeavis

Nej til skæve firkanter og uforståelig symbolik: Vejle Brandvæsens nye logo byder på økse og ild

Jelling Ugeavis

83-årige Ruth mistede sin mand i den værste corona-tid: Hun glæder sig over, at fællesskabet i klubben er vendt tilbage

Jelling Ugeavis

Smag på verden & snak med din nabo

Jelling Ugeavis

Højlund er tilbage i forsamlingshuset:

Jelling Ugeavis

Foredrag med forsker Birgitte Romme Larsen

Jelling Ugeavis

Åbent hus på Jelling Kro

Jelling Ugeavis

Ofringer til de førkristne frugtbarhedsguder

Jelling Ugeavis

Lancering af Kongens Julebryg

Jelling Ugeavis

Gratis WordPress-kursus i Jelling

Egtved Posten

Har du årets store juletræ: Så højt skal det være, og Vejle er gået på jagt

Jelling Ugeavis

Jelling inviterer til Danmarks nordligste folkefest

Jelling Ugeavis

Folk skal mærke fællesskabet: Gormshallen får ny formand

Egtved Posten

Billige busbilletter og bedre boliger: Fem gange ældrerådet har haft indflydelse på vigtige beslutninger i Vejle Kommune

Jelling Ugeavis

Vild natur og lokale kræfter: Ny lokalrådsformand er klar til at kæmpe for nærmiljøet

Jelling Ugeavis

Bliv udvekslingsstudent: Nu kan Jelling Rotary igen sende unge ud i verden

Jelling Ugeavis

Dans skal knytte bånd på tværs: Asylcentret inviterer borgere indenfor i nyt projekt

Jelling Ugeavis

Coronaen gjorde ondt på Klubben: Nye lokaler og lyskæder skal lokke de unge tilbage

Jelling Ugeavis

SuperBrugsen jubler: Stort problem er endelig kommet til livs

Jelling Ugeavis

De udenlandske gæster blev væk: Alligevel blev det en god sommer i Jelling

Annonce