Annonce
Jelling Ugeavis

Surdejskokken Jens har åbnet et mikrobageri med stor succes

Surdejskokken Jens Møller-Christensen driver Jelling og omegns eneste økologiske mikrobageri fra hjemmet på Mølvangvej. Foto: Mette Mørk
Jelling har fået sit eget mikrobageri med den erfarne kok Jens Høy Møller-Christensen i spidsen. På åbningsdagen måtte han melde udsolgt på under en time.

Jelling: Engang var det en garage og senere et anneks, og i dag er det et mikrobageri.

Vi er på besøg ved en almindelig parcelhusejendom på Mølvangvej i Jelling. Indenfor står bagermester Jens Høy Møller-Christensen og er i fuld sving. Alle fire ovne er i gang med at bage brødene. Her bages både store, små, runde og formede brød - alle sammen med det til fælles, at de er lavet af surdej.

Surdejskokken er navnet på bageriet, som i øvrigt kun benytter økologiske ingredienser i bagværket. Så mere moderne bliver det nærmest ikke. Og alligevel ganske unik.

- Jeg må være den eneste i Jelling og omegn, der har et økologisk mikrobageri, konstaterer Jens Høy Møller-Christensen, som for en måned siden fik den officielle godkendelse fra Fødevarestyrelsen.

Jens Møller-Christensen har bagt surdejsbrød i flere år, men det er først for nylig, at han spreder konceptet ud til hele byen. Dog er det ikke målet, at han skal leve af forretningen. Foto: Mette Mørk

Bagværk af høj kvalitet er også en efterspurgt vare i en tid med færre bagerier, der kæmper en hård konkurrence mod særligt supermarkedernes bakeoff-salg. En tendens, vi også har mærket i Jelling, hvor der ikke har været i bageri siden 2015.

Derfor var der stor rift om at smage brød fra Surdejskokken på første åbningsdag søndag 7. marts. Således var der på et tidspunkt en over 50 meter lang kø af mennesker fra bageriet.

- Jeg måtte melde udsolgt efter 50 minutter, hvor jeg solgte 500 morgenstykker. Næste gang bager jeg det dobbelte, lyder det fra en overvældet Jens Høy Møller-Christensen.

Annonce

Kok, tjener og bager

Surdejskokken er ikke et helt almindelig bageri med faste åbningstider hver dag. Men det er heller ikke planen, at det skal gå i den retning.

- Det er et hobbyprojekt, fastslår 45-årige Jens Høy Møller-Christensen og fortsætter:

45-årige Jens Møller-Christensen har boet i Jelling i godt 20 år med konen og deres tre børn. Foto: Mette Mørk

- Jeg har et fast job som køkkenleder på et hospice, og det er jeg enormt glad for. Jeg har ingen ambitioner om, at jeg skal leve af indtægten fra bageriet. Men jeg elsker at bage, og hvis andre kan få glæde af det, er det helt perfekt, fortsætter han.

Han er både uddannet kok og tjener. Ja, faktisk har han arbejdet med mad, siden han var 18 år. Og nu er han også bager på hobbyplan.


Mit menukort er ikke stort, men fleksibiliteten i sammensætningen af surdejsbagværket er stor og nærmest uendelig.

Jens Høy Møller-Christensen, Surdejskokken


- Jeg har lavet mad i mange år, men det er lidt mere forudsigeligt end at bage brød. At bage kan være en lang proces, hvor jeg kan gå frem og tilbage mellem huset og bageriet adskillige gange på en dag, fortæller han.

- Jeg har nørdet med surdej i nogle år efterhånden. På nogle måder er det simpelt, men så alligevel ikke. For surdejen kræver ikke andet vand, mel, salt - og tid. Det er hemmeligheden bag. Der er mange parametre, der spiller ind, hvis man lave et godt og velfungerende surdejsbrød. Men jo bedre man bliver, jo flere muligheder er der, og jo sjovere er det, siger surdejsbageren.

Annonce

Ny oplevelse hver gang

Gennem noget tid har Jens Høy Møller-Christensen bagt brød til faste kunder i weekenderne, mens han også - ligesom i søndags - vil bage en større portion og åbne bageriet for brødudsalg på udvalgte dage.

- Mit menukort er ikke stort, men fleksibiliteten i sammensætningen af surdejsbagværket er stor og nærmest uendelig. Det er en ny oplevelse hver gang. For eksempel kan jeg den ene dag tilsætte præfermenterede solsikkekerner, og den næste dag er det dehydreret kaffegrums, som giver brødet et nyt twist, fortæller Jens Høy Møller-Christensen, som på sigt vil tilbyde bagekurser med undervisning af fire kursister ad gangen.

Næste gang, der er åbent hos Surdejskokken, vil blive annonceret på sociale medier.

Hemmeligheden bag surdejen er ganske simpel og baseret på få ingredienser. Men potentialet er stort, mener Jens Høy Møller-Christensen. Foto: Mette Mørk
Surdejskokken Jens Møller-Christensen driver Jelling og omegns eneste økologiske mikrobageri fra hjemmet på Mølvangvej. Foto: Mette Mørk
Surdejskokken Jens Møller-Christensen driver Jelling og omegns eneste økologiske mikrobageri fra hjemmet på Mølvangvej. Foto: Mette Mørk


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce