Annonce
Jelling Ugeavis

Tina vil have folk til at bruge hjertet: Vi må ikke glemme 'mennesket', når vi arbejder

52-årige Tina Lebæk har for nylig åbnet Tinas Hjerterum lige uden for Jelling. Hun har et ønske om, at vi skal blive bedre til at bruge vores hjerter, når vi arbejder med mennesker. Foto: Mette Mørk
Tina Lebæk efterlyser mindre kassetænkning, mere langtidssikring, og så ønsker hun mere nærvær og mere 'hjerte' i arbejdet med det enkelte menneske. Det er en af grundene til, at hun har skabt et hjerterum, hvor der er fokus på netop det.

Jelling: Der er storslået natur og højt til loftet på gården Østbjerglund ved Jelling. Mellem unik kunst i et gammelt atelier finder man Tina Lebæks lille behandlerrum. Masser af stearinlys, en blød lænestol og en behandlerbriks udgør det lille forum, hvor mange af hendes behandlinger foregår.

Gennem et stort vindue kan man nyde det bakkede landskab og de to heste, som leger med hinanden på marken.

52-årige Tina Lebæk har netop taget springet fra en hektisk hverdag som fastansat gennem 25 år i det offentlige til nu at være selvstændig i sin egen virksomhed. Og hun har en vision.

Annonce

- Jeg har et brændende ønske om, at mennesker, der har brug for støtte eller hjælp, sikres at blive set, hørt, mødt i øjenhøjde og blive anerkendt som et ligeværdigt menneske. At vi møder det menneske, vi har sagt ja til at tage vare på eller give støtte i en udfordrende periode i livet med dyb respekt. Når vi udfordres af at udvise ægte respekt, bør vi se på, hvor vi mangler respekt til os selv, så vi ikke kommer ud i forråelse. Vi skal huske på, at alle mennesker har et ønske om at gøre det bedste hver eneste dag, og hvis det er svært at få øje på i praksis, så skal vi hjælpe hinanden med at lede efter hindringen, siger Tina Lebæk.

Hun holder meget af citatet: "Bag ethvert problem er der en frustreret drøm".

- Og med det mener jeg, at vi skal have fat i drømmen, for deri er vejen til at kigge ind i problemet, deri er den gode energi og deri er motivationen og glæden. Og ved at kigge ind i drømmen bliver mennesket ikke gjort forkert på sine handlinger, men der kommer fokus på intentionen bag handlingen, fortæller Tina Lebæk.

Jeg lærer af mennesker

Tina Lebæk er uddannet pædagog og har i alle årene arbejdet indenfor det specialpædagogiske område med børn, unge og voksne. Hun har særlig stor erfaring indenfor autismespektret og også erfaring med tæt samarbejde med pårørende - sidstnævnte er en målgruppe, som også står hendes hjerte nær.

Jeg har et brændende ønske om, at mennesker, der har brug for støtte eller hjælp, sikres at blive set, hørt, mødt i øjenhøjde og blive anerkendt som et ligeværdigt menneske.

Tina Lebæk

- Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde med mennesker. Igennem alle årene har jeg været særligt passioneret af det relationelle og det kommunikative – den autentiske kommunikation er en forudsætning for, at det relationelle er en ægte realitet. Det er den borger, jeg samarbejder med, der afslører, om mine kommunikationsevner er tilstrækkelige til at skabe den gode relation, siger Tina Lebæk og forsætter:

Blå bog: Tina Lebæk

  • 52 år
  • Bor i Jelling
  • Mor til fire børn
  • Uddannet pædagog fra Seminariet i Jelling i 1996
  • Har arbejdet som pædagog og leder i 25 år med forskellige målgrupper
  • Er netop gået selvstændig med Tinas Hjerterum 

- Jeg har altid haft en stor ydmyghed og respekt for mit fag og for de borgere, som jeg har arbejdet med. Jeg har lært meget gennem uddannelser, kurser og fagbøger, men det er ikke kun derfra, at jeg har min viden. Det største og fineste, jeg har lært, er fra de mennesker, jeg har arbejdet med gennem tiden. Jeg sætter fagbøger meget højt, men de har ingen værdi, hvis vi ikke også bruger hjertet. Faglighed og hjertelighed skal gå hånd i hånd, siger hun.

Annonce

Mere hjerte, kombineret med faglighed

Tina Lebæk har mange års erfaring som leder, både på regionalt og kommunalt plan. I ledelsesrummet har det også været vigtigt for hende at have hjertet med, og da det med tiden blev for svært for hende at kunne det, valgte hun at sige op og sige tak for al læringen som leder, som hun ikke ville være foruden.

I sit arbejde som leder blev hun bekræftet i, at mange regler, økonomi, kontrol og tilsyn kan have den konsekvens, at 'kerneopgaven' bliver glemt i ligningen, og deraf opstod der et ønske om at komme ud af den rolle.

Tinas Hjerterum har til huse på gården Østbjerglund, og den smukke natur giver ro til sindet. Foto: Mette Mørk

Derfor kan Tina Lebæk nu kalde sig selvstændig med Tinas Hjerterum - et behandlerrum, hvor hun netop ønsker at tilføre mere hjerte ind i arbejdet med mennesker.

- Jeg henvender mig både til unge og gamle, mænd og kvinder, og jeg arbejder gerne både med private og det offentlige. Jeg tilbyder både samtaler, hjertefodbad og Gateway healing.

Jeg har et ønske om, at vi begynder at tænke, om vi kan gøre tingene på anden måde. Ofte kan vi i travlheden glemme, hvorfor vi egentlig gør det, vi gør, fortæller hun og holder en pause.

Tina Lebæk

I Hjerterummet ønsker hun at støtte menneskers mod til at se bagom det, der gør ondt, det der hindrer og som ifølge hende kan være mange ting.

- Der kan være tale om udfordringer så som smerter, sorg, skyld, skam og frygt. Det kan være store livsudfordringer, og det kan være mindre udfordringer, siger hun.

- Jeg har et ønske om, at vi begynder at tænke, om vi kan gøre tingene på anden måde. Ofte kan vi i travlheden glemme, hvorfor vi egentlig gør det, vi gør, fortæller hun og holder en pause, inden hun fortsætter.

- Vi er alle sårbare mennesker. Mennesket er sårbart, livet er sårbart, og selve det at leve er sårbart. Kunsten er at erkende og være med sårbarheden, give den plads, give den en stemme, lytte til den, og bruge den. På den måde vil vi opdage, at den er lige så kærlig og kraftfuld, som den er sårbar.

Annonce

Vi skal ses fra månen

Ifølge Tina Lebæk har mange kommuner haft en vision om, at de skal kunne ses fra månen. Og selvom det ifølge hende lyder flot, mener hun i stedet, at vi skal forholde os til, hvad der skal til, før månen smiler over det, den ser hernede.

- Hvordan sikres det, at mennesker der arbejder med mennesker kan gå stolte og tilfredse hjem fra arbejde, og at de selv altid tror på de mål, de udarbejder for borgere fra sagsbehandlerplan til sidste led. Hvordan sikres det, at de ved, hvorfor de gør, som de gør. Jeg tror, at månen smiler, når den ser, at modtageren af hjælpen føler sig set og mødt med dyb respekt og lader dette være udgangspunkt for alt samarbejde, forklarer Tina Lebæk.

Hun vil gerne invitere sig selv som alternativ behandler ind i det offentlige system som et supplement.

- Jeg har erfaring med at give hjertefodbade til borgere med blandt andet autisme, angst, tvangstanker og til børn med dybe traumer. Jeg oplever også at pårørende, som er trætte, pressede og frustrerede har stor gavn af at modtage nærvær og omsorg i form af hjertefodbad. Hjertefodbade er et fodbad og derefter en beroligende berøring og behandling for nervesystemet, som giver en dyb ro og dermed mulighed for en dyb kontakt med egne følelser.

Tina Lebæk har altid været fascineret af at arbejde med mennesker, og hun har en stor ydmyghed overfor sit fag. Mette Mørk
Annonce

Mere nærvær

I forbindelse med sin nye profession har Tina Lebæk taget uddannelsen som Gateway healer, som er en gammel healingsform, der beror på indianernes visdom. Behandlingen er dyb på det psykospirituelle plan.

Tina Lebæk har altid haft stor interesse for det psykologiske og har de seneste år fået en større og dybere indsigt og nysgerrighed på det spirituelle, som førhen var mystisk for hende. Hun tænker, det handler om at være åben og have tillid til at gøre sin intuition følgeskab og at gå med hjertet.

- I det offentlige er man ikke så åbne for det spirituelle, men efter jeg på egen krop har draget fantastiske erfaringer, ønsker jeg blot, at flere får samme mulighed for udvikling. Jeg kan ikke dokumentere på skrift, at det, jeg gør, virker - det skal mærkes og opleves. Men vi kan jo heller ikke dokumentere alt det, vi gør i det offentlige på forhånd, og noget af det, vi gør, virker ikke

Derfor vil Tina Lebæk gerne samarbejde med bosteder og psykiatri.

- Vi siger, at julen er hjerternes tid, men jeg så gerne, at hver dag er hjerternes tid, og det er det, jeg vil arbejde for at opnå, siger Tina Lebæk.

Annonce
Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Annonce
Jelling Ugeavis

To kvinder står bag nyopstartet virksomhed: Papirblomster skal i vasen på bordet

Annonce
Jelling Ugeavis

Tina vil have folk til at bruge hjertet: Vi må ikke glemme 'mennesket', når vi arbejder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Jelling Ugeavis

Unik biograf får kæmpe opgradering: 'Hvis det regner i en film, vil gæsterne føle, at det også regner på dem i salen'

Jelling Ugeavis

Boligforening med opråb: Ventelisterne er for lange, og der mangler almene boliger

Jelling Ugeavis

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

Annonce